x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

"Piratul raurilor"

0
Autor: Anna Borca 30 Noi 2005 - 00:00
"Piratul raurilor"
BUCATARIA DE ALTADATA
Fiind in postul Craciunului, cand sunt randuite multe dezlegari la peste, ne-am gandit sa dam una-doua retete pe baza de peste. Ce sa alegem: retete cu peste de apa dulce sau de peste traitor in mare?
Fiecare din noi are propriul gust si, dupa cum aprecia Brillat-Savarin, in cartea de capatai a gastronomilor, "Fiziologia gustului", "nu exista o scara de valori prin care sa se poata hotari daca un morun, o limba de mare sau un calcan sunt mai de pret decat un pastrav, care aduce cu somnul, o stiuca prinsa la malul raului sau chiar decat un lin de sase-sapte livre". Pentru astazi, in carligul unditei s-a prins Stiuca.

Supranumita "rechin de apa dulce" stiuca este insatiabila in poftele sale, devasteaza si devoreaza fara discernamant, cu iuteala inspaimantatoare, vietatile din si de pe rauri si lacuri: boboci de rata, gasca si lebada, broaste, necrutandu-si nici chiar specia sa. Se spune ca, pe vremuri, in unul din bazinele palatului Versailles, unde se cresteau stiuci, s-a ajuns ca acestea sa se manance intre ele pana cand n-au mai ramas decat doua, foarte mari. Una a apucat capul celeilalte vrand sa o inghita. Fiind prea mare i-a ramas in gat si, dupa o lupta crancena, au murit amandoua asfixiate.

Stiuca poate ajunge la marimi de peste doi metri lungime si peste 35 de kg greutate. Traieste foarte mult, pana la trei sute de ani! Se povesteste ca in anul 1497 s-a pescuit, la Kaiserslauntern, o stiuca ce purta gravat pe un inel de aur, prins de o bronhie, numele imparatului Frederic Barbarossa si data cand s-a facut acesta.

In miturile altor popoare, precum in epopeea finlandeza Kalevala, rapirea focului ceresc se facea de catre stiuca, pestele inlocuind traditionala pasare.

Dar sa lasam povestile. In bucataria universala, dupa crap, stiuca este pestele de apa dulce care se consuma cel mai mult. In bucataria romaneasca nu are o astfel de cautare. Se spune ca stiuca, asemeni mai tuturor pestilor cu nume de gen masculin (in limba franceza cuvantul brochet - stiuca - este de gen masculin), are icre toxice, improprii consumului uman. La noi, poate pentru ca stiuca este de gen feminin, dupa icrele negre si rosii, cele de stiuca sunt la mare pret.

Al. O. Teodoreanu, alias Pastorel, neintrecut cronicar, in "Gastronomicele" sale "cu piper si-un pic de sare" ne relateaza despre un pranz pescaresc unde prietenul sau Costache i-a preparat o stiuca de peste trei kilograme. Carne alba, niciodata prea grasa, stiuca este gustoasa si usor de digerat "cand e bine gatita" si insotita de un vin de Dragasani, dupa spusa lui Costache.

STIUCA À LA COSTACHE


"Mai intai, faci toaleta stiucii, ca oricarui alt peste cu solzi. Pui apoi intr-o tingire o bucata buna de unt. Adaugi morcov si ceapa taiata marunt, frunza de telina, patrunjel, putin rozmarin, o foaie de dafin, cativa catei de usturoi (cinci-sase), cuisoare. Le pui sa fiarba doua ceasuri in vin indoit cu apa. Strecori zama printr-un servet. Legi capul pestelui cu sfoara, ca sa nu se desfaca, pui pestele intr-un vas oblong de fiert peste, cu zama de mai sus. Sarezi si adaugi piper boabe. Acoperi recipientul cu o panza curata si pui pestele la foc blajin, lasandu-l sa fiarba, fara clocot, alte doua ore, ceva mai mult sau ceva mai putin, dupa marimea pestelui. Cand e gata, scurgi zama si servesti pestele pe-un servet asezat pe o farfurie, cu garnitura de patrunjel fiert."
"Gastronomice", Al. O. Teodoreanu
Citeşte mai multe despre:   stiuca

 



Mai multe titluri din categorie

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții Lady Diana va urca pe scena iUmor

Roast istoric mult așteptat în ultima ediție de audiții  Lady Diana va urca pe scena iUmor
Seria roast-urilor istorice continuă și astăzi cu o prezență mult așteptată. Lady Diana, prințesa poporului englez, face o vizită emisiunii iUmor, în această seară, de la 20:00, la Antena...

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor

Prima parte a seriei Singur acasă, lider detaşat de audienţă, la nivelul tuturor targeturilor
Cel mai aşteptat film de Crăciun al tuturor timpurilor, Singur acasă, s-a văzut ieri la Antena 1. Telespectatorii au urmărit în număr foarte mare prima parte a seriei Singur acasă, aceasta impunându-se ca lider...

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa

Ștefan Banică consideră că X Factor-ul este în echipa sa
Galerie Foto Seara trecută la X Factor, Ștefan Bănică a ales concurenții cu care va merge mai departe în competiție. Andrei Duțu, Mihai Turbatu și Ionuț Hanțig sunt cei trei cu care juratul se va prezenta în...

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare

Un celebru actor american a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmare
Celebrul actor american George Clooney a refuzat 35 de milioane de dolari pentru o singură zi de filmare dar a refuzat, scrie DPA. "Mi s-au oferit 35 de milioane de dolari pentru o zi de filmări la o reclamă a...

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România

Serialul Adela, lider de audienţă, peste Masked Singer România
Galerie Foto #dacăejoieAdela! Telespectatorii au urmărit aseară în număr foarte mare serialul produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, în intervalul comun de difuzare cu Masked Singer România, serialul de la Antena 1...

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!

Din 6 decembrie, în fiecare luni, marţi şi miercuri, la Antena 1,  Nea Mărin spune Poftiţi pe la noi: Poftiţi prin ţară!
Galerie Foto Timp de şapte sezoane a strunit vedetele și le-a pus la treabă pentru a da o mână de ajutor celor aflați la nevoie, iar începând din 6 decembrie, Nea Mărin revine la Antena 1 cu un nou sezon al emisiunii...

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021 ”Este momentul vostru!”

Grupa lui Ștefan Bănică încheie Bootcamp-ul X Factor 2021  ”Este momentul vostru!”
În această seară, etapa Bootcamp-ului X Factor va fi încheiată cu băieții lui Ștefan Bănică, de la 20:30, la Antena 1. Mentorul va fi nevoit să aleagă cei trei concurenți cu care va merge mai departe în...

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia

A fost aleasă cea mai bună înghețată din lume. SURPRIZĂ de proporții la Campionatul Mondial din Italia
Cea mai bună înghețată din lume a fost aleasă ''Fruct de fistic'', realizată de Adam Fazekas din Budapesta, la Campionatului Mondial de la Bologna, Italia. Juriul a fost format din 11 experți. 

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern

Stilul business: 5 reguli de etichetă pentru bărbatul modern
  Odată cu apariția primelor costume bărbătești s-au conturat și primele reguli de etichetă. Unele norme de purtare a pieselor vestimentare masculine sunt respectate cu strictețe și în ziua de...

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea

Ziua României, Ziua românilor din toată lumea
Galerie Foto Românii americani, spun „mă duc acasă” când merg în România, „am fost acasă”, „ce mai este pe acasă?”. Când se referă la America, spun „my country” (țara mea), iar României îi spun...

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă

Sărbătorile de iarnă se fac pe munte, în zăpadă
Cele mai căutate destinații din România, în această perioadă, sunt stațiunile montane, în care se pot practica și sporturi pe zăpadă. Mulți turiști caută pârtiile de schi din nordul țării, pentru a evita...

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă

Ediţia specială România, Râzi cu RoaST!, lider detaşat de audienţă
Galerie Foto Telespectatorii au ales din nou, în număr foarte mare, Antena 1, pentru a sărbători în familie, cu un festival de râs şi distracţie, de Ziua Naţională a României. Şerban Copoţ şi Dan Badea au spus...

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu

Finala ediţiei speciale Chefi la cuţite, lider detaşat de audienţă. Chef Bontea şi chef Scărlătescu şi-au tatuat chipul lui chef Florin Dumitrescu
Galerie Foto Aseară, la Antena 1, concurenții Asia Express – Drumul Împăraților au continuat întrecerea la bancurile de lucru, sub atenta îndrumare a celor trei chefi, Scărlătescu, Bontea și Dumitrescu. Ultima ediţie...

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1

Laura Nureldin şi Florin Căruceru prezintă Observator 17, de luni până vineri, de la ora 17:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând de astăzi, la 5 după-amiaza, de luni până vineri, poveștile sunt inima noului Observator. Laura Nureldin și Florin Căruceru vor face echipă pentru o oră de știri despre oameni, în fiecare zi, de...

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare

Programele Antenei 1, preferatele românilor şi în a doua zi de sărbătoare
Galerie Foto Şi în a doua zi de sãrbãtoare  la Antena 1, telespectatorii au preferat programele speciale ale staţiei, încã de la primele ore ale dimineţii şi pânã târziu în noapte. Astfel, conform datelor oferite...
Serviciul de email marketing furnizat de