x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Plăcintele lui Lazăr

Plăcintele lui Lazăr

06 Apr 2012   •   06:48

Dadu primavara peste noi si, o data cu ea, iesira prin gradini loboda si stevia. Loboda am s-o pun la ciorbita, stevia la placinte, asa cum m-a invatat o data mama mamaitei mele, adica strabunica-mea ­ fie-i sufletul odihnit acolo unde se afla acum, ca uite, tot vine sambata lui Lazar, cea in care-s pomeniti toti mortii nostri cei dragi!

Prin satul nostru cel strabatut de-un firisor de apa, se zice ca, in vechime, Lazar ar fi murit de dor de placinte. Asta e asa, o vorba din popor, caci la Cartea Sfanta e scris ca el ar fi fost inviat din morti de Fiul lui Dumnezeu (e si o metafora a reinvierii naturii, aici). Iar invierea lui – care o prevesteste pe cea a lui Hristos – e celebrata in fiecare an cu o zi inainte de Duminica Floriilor. Traditia cere ca in Sambata lui Lazar gospodinele sa plamadeasca placinte si sa le dea de pomana vecinilor, rudelor si tuturor acelora care le trec pragul. Daca femeile se ingrijesc de copturi, fetele tinere planteaza flori, considerandu-se ca numai cele sadite acum vor inflori bogat. In alte zone, fetele mai mici, imbracate in rochii albe si impodobite cu flori de primavara, pornesc la colindat prin sat, istorisind povestea sarmanului Lazar care a murit inainte de vreme. Gospodarii le cinstesc cu oua, ce vor fi apoi incondeiate in saptamana urmatoare.

Insa fiindca am stevie si-n ziua bunului si-a dreptului Lazar e musai sa fac placinte..., ei bine, da, voi pregati o placinta cu stevie. Cum? Ziceti ca nu-i destul de gustoasa? Va inselati. Dupa ce am sa pregatesc un aluat, cu faina, apa, sare, il voi lasa sa creasca si am sa ma ocup de frunzele de stevie. Mai intai am sa le curat de nervura principala, apoi am sa le spal si am sa le oparesc. Doar le oparesc, sa ramana verzi pe mai departe. Le las la scurs, le toc marunt si le amestec cu putina branza mai cremoasa – poate fi si un amestec de branza de burduf cu branza dulce. (Iar daca tineti postul strict va recomand un amestec de branza tofu cu margarina; e drept, bunica avea alt dichis: punea telina fiarta bine si zdrobita, frecata cu ulei de floarea-soarelui presat la rece ori cu margarina). Eu adaug oua, putintica sare, iar daca doresc ca umplutura sa aiba un gust mai acatarii, pot sa-i pun si cateva fire de ceapa verde tocata marunt. Intind o foaie din aluat, pun umplutura pe jumatate din ea, o invelesc cu cealalta jumatate si apas bine marginile, sa se lipeasca. Intr-o tava, incap 4-5 placinte. Le ung cu galbenus batut si le dau la cuptor. Sunt gata cand s-au rumenit frumos. (Magda Cristina Ursache)


Scrumbie cu legume
Ai nevoie de doua scrumbii, 150 g morcovi, 200 g cartofi, 200 g ardei, o lamaie, 6 catei de usturoi, 4 rosii, doua crengute de cimbru verde, o lingura rasa cu boia dulce, 75 ml ulei de masline, sare, piper. Scrumbiile se curata, se eviscereaza, se spala, se scurg de apa si se pun la rece 30 de minute. Se asaza intr-o tava adanca, se umplu cu firele de cimbru, se pun de jur-imprejur morcovii (rondele) si cartofii (sferturi sau cuburi mai mari), ardeii (taiati fasii), rosiile (taiate in jumatati) si usturoiul (necuratat de "camasa"). Se stropesc cu ulei de masline si zeama de lamaie, se presara sare, piper si boia dulce. Se toarna putina apa, se introduc in cuptorul incins, se coc la foc mediu 30-35 de minute.

Pastravi la tava
Ai nevoie de 4 pastravi, o lingura cu capere, 6 catei de usturoi, 50 ml ulei de masline, doua lamai, 200 g rosii cherry, un fir de rozmarin, sare, piper. Pastravii se curata, se eviscereaza, se spala si se ung cu ulei. Se condimenteaza, se asaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se presara usturoiul feliat. Se stropesc cu suc de lamaie, se presara caperele si rozmarinul si se acopera cu hartie. Se introduc in cuptorul incins si se coc la foc mediu 20 de minute, se desface hartia, se pun deasupra rosiile si se mai introduc zece minute in cuptor.

Crap cu patrunjel
Ai nevoie de un crap cam de 1 kg, o lamaie, ulei, o legatura de patrunjel, sare, piper. Pestele se curata si se portioneaza, dupa care se presara sare si piper. Se incinge uleiul si se prajesc bucatile de peste pana devin aurii. Se scot pe un platou. In uleiul ramas in tigaie se pun la calit frunzele de patrunjel, se adauga sare si piper dupa gust. Se toarna sosul de patrunjel peste peste si se decoreaza cu felii de lamaie.

Romburi de mamaliga cu gem
Ai nevoie de o mamaliga bine fiarta, putin sirop de zahar, zahar vanilinat, gem. Se adauga in mamaliga, la fiert, sirop de zahar si zaharul vanilinat. Se scoate mamaliga pe un platou si se turteste la o grosime de 2 cm, inainte de a se raci. Se acopera cu un prosop pana a doua zi, cand se imparte in romburi ce se ung cu gem. Se pot praji rapid, in ulei incins si se scop pe hartie absorbanta, apoi reci se ung cu gem. Se pot tapeta cu zahar pudra si alte mirodenii. (Veronica Bectas)

×