x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Planta intunericului

Planta intunericului

de Cristina Andreea Catana    |    05 Apr 2006   •   00:00
Planta intunericului
RETETA CU ADRESA
Andivele au fost cultivate pentru prima data in Belgia, in anul 1830, facand parte din aceeasi familie ca si cicoarea. Sunt plante care cresc in spatii intunecate, pentru a impiedica soarele sa ajunga la ele si sa le coloreze frunzele in verde.
In antichitate, Horatiu, Virgiliu, Ovidiu si Plinius numeau cicoarea "prietena ficatului". Andiva nu se dezminte si are si ea o multime de beneficii pentru organism. Unul dintre acestea este cantitatea mare de beta-caroten pe care o produce si care este un puternic antioxidant. De asemenea, este o sursa buna de potasiu, substanta care ajuta in cazul bolilor de inima.

STUDII. Pentru cei care lupta cu colesterolul, andivele sunt un aliat puternic. Continand foarte multe fibre, aceasta leguma ajuta organismul sa digere foarte bine alimentele consumate. Un studiu facut de curand, de catre cercetatorii coreeni, a scos la iveala faptul ca plantele din familia cicorii ajuta la scaderea nivelului colesterolului "negativ", iar belgienii au demonstrat, in urma unor teste facute pe animale, ca aceleasi plante ajuta la prevenirea cancerului de colon si de san.

Atunci cand cumparati andive trebuie sa fiti atenti la culoarea lor. Aceasta trebuie sa fie galbuie. Mai trebuie tinut cont si de faptul ca, tinute la soare, andivele devin amare. De aceea, se tin in frigider, in punga de plastic, nu mai mult de o zi de la data achizitionarii.

RULOURI DE DOVLECEI CU ANDIVE
  • INGREDIENTE:
  • 250 g ardei gras rosu, 100 g dovlecei, 100 g andive, doua linguri cu ulei de masline, sare si piper dupa gust, patrunjel, ulei, scobitori, 100 ml otet balsamic vechi.
  • PREPARARE: Se taie dovleceii si andivele in felii lungi si se coc pe gratar. Cand sunt gata, se infasoara fiecare felie de dovlecel in jurul unei felii de andiva si se prinde cu o scobitoare. Se taie ardeii juliene si se prajesc la foc mare, dupa care se sareaza, se pipereaza si se asaza pe o farfurie. Deasupra se vor pune rulourile de dovlecei. Se orneaza cu patrunjel, dupa care se stropesc cu otet balsamic si ulei de masline.
  • SALATA DE ANDIVE CU PIEPT DE PASARE
  • INGREDIENTE:
  • 700 g andive, 350 g piept de pasare fiert, maioneza, 3 linguri cu smantana, zeama de la o jumatate de lamaie, sare, piper.
  • PREPARARE: Se aleg andivele tinere (nu au frunze verzi, care sunt amare), se taie putin din cotor, se curata si se spala rapid sub un jet de apa. Se scurg de apa, apoi se desfac frunzele, care se lasa intregi sau se rup in doua si se pun intr-o salatiera sau intr-un castron. Se amesteca cu pieptul de pasare taiat in lung si cat mai subtire, cu maioneza si cu smantana. Se sareaza, se pipereaza si se acreste dupa gust. Se serveste imediat.
  • ×