x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pod intre lumi

Pod intre lumi

15 Aug 2007   •   00:00

Poporul armean poate fi considerat unul dintre cele mai vechi popoare creştine, luănd in considerare faptul că statul naţional armean, infiinţat in anul 301, este primul stat creştin din lume.

Poporul armean poate fi considerat unul dintre cele mai vechi popoare creştine, luănd in considerare faptul că statul naţional armean, infiinţat in anul 301, este primul stat creştin din lume.Sărbătorile lor religioase păstrează şi astăzi ceva din misterul primilor ani de creştinism.

Se pare că primii armeni s-au stabilit in Moldova, dovadă fiind inscripţia de pe o piatră de mormănt datănd din anul 967, descoperită la Cetatea Albă. In Transilvania s-au aşezat in secolul al X-lea, atunci cănd s-a intemeiat prima colonie armenească, menţionată şi in cronicile maghiare de pe vremea regelui Ştefan (997-1038).
Armenii, dar şi polonii, grecii, spaniolii şi boemii au fost inzestraţi atunci cu titluri nobiliare. Armenii erau deosebit de importanţ i in acea vreme, datorită comerţului, ei fiind cei care ăuneauÒ Europa cu Orientul. Carele armeneşti transportau cereale, brănzeturi, ceară, dar şi animale, şi aduceau in Ţările Romăne ţesături, arme şi mirodenii.

Bucătăria armenească este influenţată intr-o oarecare măsură de Orient. Printre preparatele tradiţionale se află: pastrama, ghiudemul, geagicul (salata de castraveţi cu iaurt şi usturoi), supa de colţunaşi sau din hurut (ierburi inmuiate in lapte acru) sau manta (preparat din aluat cu ceapă şi carne).

Harissa (măncare naţională armenească)

Ingrediente: 250 g grău de colivă, carne macră (de berbec, de pasăre, de vită), 900 g oase, 125 g unt, sare, piper, chimion, etc.
Preparare: Grăul se pune la inmuiat o noapte.Se fierbe la foc mic. Separat se clocoteşte carnea pănă se desprinde de pe oase. Se strecoară zeama şi se toarnă peste grăul fiert. Se lasă la fiert căteva ore pănă grăul se face ca pentru colivă. Apoi se amestecă bine,
bătăndu-l de peretele vasului pentru a se omogeniza compoziţia, pănă cănd devine ca o pastă. Se potriveşte de sare şi se mai lasă la fiert. Pentru servire, se topeşte untul şi se pune căte o linguriţă in fiecare porţie servită, adăugănd condimentele necesare: piper,
chimion, enibahar şi altele după preferinţe.

×
Subiecte în articol: diversitate culinară