x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Porto I

Porto I

12 Aug 2004   •   00:00

Porto este cunoscut ca un vin rosu, chiar daca se face si vin alb de Porto. Ambele varietati sunt facute prin adaugare de brandy, care opreste fermentatia inainte de incheierea normala a acestui proces, producand un vin mai mult sau mai putin dulce.

CATALIN PADURARU - Vinexpert

Culegerea strugurilor in Douro incepe pe la mijlocul lunii septembrie si dureaza aproximativ o luna. La un anumit moment din timpul procesului de vinificatie se va adauga un distilat limpede si fara culoare numit aguardente, in proportie de 100 l brandy la 450 l vin. In acest moment putem vorbi despre vinul de Porto. Desi astazi exista cultivatori care invechesc vinul de Porto pe proprietatea lor, majoritatea cantitatilor se duc in josul raului in timpul primaverii, in orasul Vila Nova de Gaia la gura raului Douro, unde fiecare comerciant isi are "casa" - centrul unde vinul este invechit si maturat. Aceasta traditie a transportului, unica in lumea vinului, a aparut deoarece aerul mai umed din Vila Nova a fost considerat mai bun pentru a matura vinul in butoaie de lemn; si oricum, vinul urmeaza sa plece de aici pe ape.

Porto este pastrat in butoaie de lemn pe diverse perioade, in functie de stilul in care se vrea incadrat. Aceste butoaie, numite pipas, contin 630 de litri. In timp ce vinurile cele mai putin costisitoare cu tente de rubiniu si maro se pot inca exporta an-gro, toate celelalte tipuri de porto sunt imbuteliate in Portugalia (acest lucru fiind indicat de un sigiliu din hartie lipit pe dop sau in jurul capisonului sticlei). Cel mai des veti intalni inscriptionarea de ruby sau tawny si indicarea numarului de ani de invechire.

Aged Port este un Porto care se lasa la maturare in butoaie de lemn timp de sase ani sau chiar mai mult, pana cand incepe sa prinda o culoare maro-roscat, cu caracteristici delicate. Pe eticheta acestor vinuri apare indicata varsta: 10, 20, 30 sau chiar peste 40 ani (date de altfel aproximative daca luam in calcul si anul de productie a diferitelor vinuri baza folosite in amestec).

Vintage Port - cel mai scump vin de Porto care acopera doar 1% din vanzarile de Porto. Acest vin are insa un proces de vinificare foarte simplu. Vinurile din productia unui singur an sunt amestecate si imbuteliate dupa ce au stat timp de 2-3 ani in lemn. Vintage Port se distinge si prin calitatea strugurilor din care este produs. Pentru ca necesita o invechire mai indelungata decat in cazul oricarui alt vin, sticlele de Vintage Port sunt solide, inchise la culoare si rezistente. La deschiderea unei sticle de Porto se recomanda o decantare si o servire mai speciala din cauza depozitelor pe care acest vin le lasa de-a lungul anilor de invechire.

×
Subiecte în articol: gastronomie porto