Orice bautura isi exprima pe deplin caracteristicile daca este servita in paharele potrivite. Mai mult decat atat, fiecare vin in parte isi dezvaluie buchetele in pahare cu forme si dimensiuni diferite.
Paharele au o functie estetica foarte importanta in decorarea unei mese festive. De asemenea, paharele fac posibila observarea culorii bauturilor, pastrarea temperaturii la care se consuma acestea, precum si eliminarea cu usurinta a aromelor caracteristice. Pe masa trebuie expuse tot atatea pahare cate bauturi urmeaza sa fie servite. In situatia in care cel care aranjeaza masa nu dispune de un numar suficient de pahare, trei tipuri sunt totusi absolut necesare: de tuica, de vin si de apa. TIPURI. Paharul pentru aperitive precum tuica sau vodca este mic si are peretii drepti. Acesta poate fi cu picior sau de tip old fashioned, fara picior. Vinurile rosii se servesc in pahare diferite fata de cele in care se servesc vinurile albe. Paharele pentru vinuri rosii sunt mari si au o cupa larga, pentru a permite buchetului sa se exprime. Paharele pentru vinuri albe au o cupa mai mica, iar in momentul servirii trebuie tinute de picior pentru mentinerea licorii la o temperatura scazuta. Unii somelieri au constatat cu ocazia unor degustari ca acelasi sortiment de vin poate avea caracteristici diferite daca este servit in pahare diferite. De aceea, somelierii sunt primii care recomanda consumarea vinurilor in paharele specifice. Coniacul se serveste in pahare cu o cupa larga, globulara, cu un picior scurt si care trebuie tinut in podul palmei, tot din considerente termice. Sampania se serveste in pahare elegante, de obicei cu o cupa conica. Cocteilurile se servesc in pahare mari, de tip Martini. Ceea ce nu trebuie sa lipseasca nici de pe mesele festive, dar nici de pe cele organizate in familie sunt paharele de apa. Acestea sunt mari, solide si trebuie sa se asorteze cu celelalte pahare existente pe masa. Exista, de asemenea, pahare speciale pentru bere, pentru whisky sau pentru sherry-uri. Decorul mesei trebuie sa fie atragator, pentru ca musafirii sa se simta onorati. De aceea, toate paharele folosite la masa respectiva trebuie sa se asorteze, indiferent de numarul lor.Citește pe Antena3.ro