x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povestea lui Iuda

Povestea lui Iuda

de Simona Chiriac    |    14 Iun 2006   •   00:00
Povestea lui Iuda
CALENDAR GASTRONOMIC
Atunci cand auzim numele Iuda, cei mai mai multi dintre noi ne gandim la Iuda Samarineanul, cel care l-a tradat pe Iisus pentru o punga cu arginti. A mai existat un Iuda, ruda a lui Iisus, sarbatorit de crestini la data de 19 iunie. Acesta a sfarsit tragic in incercarea de a propovadui noua invatatura crestina.

Foarte putini dintre noi stiu insa ca a mai fost un al treilea Iuda. Nu apare pomenit in calendarele religioase si nu stim foarte multe lucruri despre el. Iar pe cele pe care le stim nu le putem verifica. Si asta pentru ca Iuda este una dintre divinitatile traditiei populare, cu radacini adanci, inca dinaintea aparitiei crestinismului.

Se spune despre Iuda ca este intruchiparea raului, fiind cea mai malefica fiinta care a trait vreodata pe pamant. Din aceasta cauza, unele variante il asociaza cu Scaraotchi, stapanul Iadului. Povestea populara ne mai spune ca Dumnezeu s-a saturat de toate relele pe care le facea Iuda in lume si a decis sa-l pedepseasca. L-a coborat sub pamant si l-a legat bine de unul dintre cei patru stalpi care sustin pamantul sa nu se prabuseasca.

Nu stim cu exactitate din ce cauza Iuda roade stalpul care-l tine prizonier. Poate greutatea pamantului este prea mare sau poate din simpla rautate? Cert este ca pamantul este mereu in pericol. Si atunci, de ce nu se prabuseste? De ce nu se cutremura sau nu este acoperit de ape vijelioase? Explicatia este interesanta. Iuda, desi rau din fire, are mintea unui copil. Ramane uimit pentru mult timp atunci cand oamenii canta colinde de Craciun sau vopsesc oua de Pasti. Profitand de aceasta slabiciune a lui Iuda, Dumnezeu intareste stalpul, facandu-l din nou rezistent.

Si oamenii dau o mana de ajutor. Ei nu sapa in aceasta zi de 19 iunie, existand credinta ca in locul unde au sapat se va surpa pamantul. Galeata cu care se scoate apa din fantana se spala bine de trei - patru ori, ca sa se intareasca stalpul care sustine pamantul. Nu se sare de pe nici o inaltime, pentru ca e pericol mare de moarte. In general, nu se lucreaza pentru a feri lumea de cutremure, inundatii si furtuni puternice.

VOIE BUNA LA IARBA VERDE

In a doua luni de dupa Rusalii exista obiceiul de a merge pe camp. Nu atat pentru a lucra pamantul, cat pentru a petrece. Se canta, se danseaza si se povestesc intamplari nemaivazute. De la ospat nu vor lipsi ceapa verde si vinul asprit cu pelin. Gospodarii se intorc pe la casele lor de abia seara tarziu.

14-20 IUNIE

Cuv. Paisie cel Mare

  • 14 M Sfantul Prooroc Elisei; Sf. Metodie, Patriarhul Constantinopolului; Cuv. Iulita
  • 15 J Sf. Prooroc Amos; Sf. Mucenic Isihie; Fericitii Ieronim si Augustin
  • 16 V Sf. Tihon, Episcopul Amatundei si Sf. Sfintit Mc. Marcu episcopul
  • 17 S Sf. Mucenici: Manuil, Savel si Ismail. Odovania Praznicului Pogorarii Sfantului Duh
  • 18 D Sf. Mucenici: Leontie, Ipatie si Teodul; Cuv. Erasm (Lasatul secului pentru Postul Sf. Ap. Petru si Pavel)
  • 19 L Sf. Apostol Iuda, ruda Domnului; Cuv. Paisie cel Mare (Inceputul Postului Sf. Apostoli Petru si Pavel)
  • 20 M Sf. Sfintit Mucenic Metodie, Episcopul Patarelor; Cuv. Calist, Patriarhul Constantinopolului
  • ×
    Subiecte în articol: iuda