x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Povesti de suflet din viile surori

Povesti de suflet din viile surori

de Mara Raducanu    |    22 Iun 2005   •   00:00

COTESTI / ODOBESTI
COTESTI / ODOBESTI

O podgorie tanara, Cotesti se mandreste cu vinuri de calitate


Situata in treimea sudica a judetului Vrancea, intre apa Milcovului si sudul comunei Tamboiesti, podgoria Cotesti reprezinta o continuare a plantatiilor viticole de la Odobesti. Cu o suprafata de 6.589 de hectare, aceasta podgorie cuprinde si centrele viticole de la Cotesti, Tamboiesti, Carligele si centrul Vartescoiu. Vrancenii, oameni cu frica de Dumnezeu, sunt multumiti pentru simplul fapt ca s-au nascut pe aceste meleaguri. Pentru ei strugurele nu mai este demult un simplu strugure, iar vinul reprezinta nu doar o simpla bautura, ci o incununare a muncii, un simbol al calitatii si al rafinamentului. Vinurile de Cotesti sunt mentionate in lucrari de prestigiu international precum: "Encyclopedie des vins et des alcools", "Le livre du vin". Zona cu mare atractie turistica, Cotestiul ofera celor care vin in aceste locuri posibilitatea sa "rupa" bariera prezentului si sa patrunda chiar si pentru putine momente in trecut. Centrul viticol Cotesti, crame, hrube, combinate de vinificatie, muzeul cu specific istoric si viticol sunt doar cateva dintre lucrurile ce amintesc de continuitatea si de traditia locuitorilor zonei.

SAVOARE. Iar vinurile de Cotesti - o adevarata incantare! Podgoria detine suprafete cu struguri din soiurile Feteasca Regala, Aligot... si Babeasca Neagra, obtinandu-se vinuri albe si rosii.

Foarte apreciate sunt si vinurile albe de calitate superioara din soiurile Feteasca Alba, Muscat Ottonel si Sauvignon. Un vin de calitate face mancarea mult mai gustoasa. Asa ca este bine sa luati exemplul vrancenilor: sa respectati fiecare strop pe care il sorbiti si sa va ganditi ca drumul vinului - "sangele lui Hristos" - nu este usor. Asta poate pentru ca vinul reprezinta un personaj-cheie, nelipsit in fiecare dintre cele trei etape ale vietii noastre: nasterea, botezul si inmormantarea.

SOIURI
MUSCAT OTTONEL. E un vin alb, demidulce, cautat pentru aroma sa deosebita. De culoare galben-verzuie sau galben-pai, are un gust armonios.

CABERNET SAUVIGNON. Constituie un vin de calitate superioara. Cu o culoare rosie-violet inchis, Cabernet-ul este cam dur si aspru. Prin maturare si invechire, vinul devine mai catifelat, capatand un parfum asemanator celui de toporasi. Cabernet-ul este recomandat ca vin tonic convalescentilor, anemicilor si varstnicilor.

"Vinul de Odobesti impleteste traditia cu tehnologia"



Ce poate fi mai frumos decat sa te plimbi prin via inflorita, iar gandul sa-ti zboare la ciorchinii de struguri mari si carnosi, la cules si in apoi la nelipsita sticla de vin, care ne indulceste si ne "aciduleaza" atat in momentele fericite, cat si momentele de cumpana ale vietii.

Si, dupa ce am facut un scurt popas la podgoriile din Panciu, cred ca sunteti de acord ca nu putem trece prin Vrancea fara sa ne oprim vreme de cateva ceasuri pe la Odobesti si Cotesti.

Odobesti o asezare raspandita pe o suprafata mare, cu case rasfirate, cu oameni darnici care au multe de povestit despre cultura vitei-de-vie. O cultura deja transformata in arta, cu o traditie transmisa din tata in fiu. Supranumit "orasul dintre vii", podgoria te rasfata si te imbie cu peste 30 de feluri de struguri, cuprinzand si centrele Jaristea si Balotesti.

POVESTE SI MISTER. Existenta a numeroase pivnite, centre viticole, centre de degustare si hrube amintesc de vremuri tainice, de demult. Beciul cel mai cunoscut, cu o semnificatie istorica aparte este Beciul Domnesc, ce imbie aroma cu racoarea vinului, indemnandu-te sa-i descifrezi misterele. Construit in 1839 de Asanache Pamfil din Odobesti pentru domnitorul Mihail Sturza si-a pastrat importanta o data cu trecerea timpului. Cu o lungime de 200 de metri in beciul Domnesc se gaseste una dintre cele mai importante colectii de vinuri imbuteliate din Romania.

BUCHET. La Odobesti vinul este cuprins de magie. Iti poate deveni cel mai bun aliat, trebuie doar sa-i intelegi sufletul tainic si sa-l pretuiesti asa cum merita. Va sti sa te rasplateasca! Feteasca Alba, Feteasca Regala, Feteasca Neagra, Sauvignon-ul si Galbena de Odobesti, mandria podgoriei, sunt doar cateva dintre soiurile produse de vinificatorii cramelor Odobesti.

SOIURI
GALBENA DE ODOBESTI. Este vinul-simbol al podgoriei Odobesti. Vin alb, demisec are o tarie alcoolica ce variaza in limite largi, ceea ce face ca uneori sa se incadreze atat in categoria de vinuri superioare, cat si la cea de vinuri de consum curent.

PLAVAIE. Reprezinta unul dintre vinurile tipice din cadrul podgoriei Odobesti. Se incadreaza in categoria vinurilor de consum curent, cu o tarie alcoolica medie. Deseori, strugurii de Plavaie se vinifica in amestec cu alte soiuri.

RETETE DIN PODGORII GEMENE

TOCANA TARANEASCA

  • Ingrediente: 500 g carne de vita, 100 ml ulei, 100 g slanina, 50 g jambon, 50 g faina, sare, trei morcovi, o gulie, arpagic, trei cartofi, un pahar supa de carne, piper.
  • Preparare: Carnea se taie si se prajeste impreuna cu jambonul si slanina. Se adauga faina, se stinge cu vin rosu si supa de carne. Se adauga legumele oparite, si taiate rondele si se lasa la foc mic. Se adauga sare si piper dupa gust.

    VIN. Cabernet Sauvignon
  • PLACHIE DE CRAP

  • Ingrediente: un kg crap, 4 linguri cu ulei, 5-6 cepe mari, o lingura cu bulion, doua linguri cu faina, cateva boabe de piper, 2-3 boabe ienibahar, un pahar cu vin, lamaie, sare.
  • Preparare: Pestele se sareaza si se lasa cateva minute. Se da prin faina si se prajeste in ulei fierbinte. In uleiul ramas de la peste se prajeste ceapa taiata solzisori, se adauga bulionul, vinul, sarea, piperul, ienibaharul, feliile de lamaie si bucatile de peste prajit. Se lasa la foc mic pana scade.

    VIN. Aligote
  • ×
    Subiecte în articol: odobesti cotesti