x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Praf de sare şi umor

Praf de sare şi umor

11 Iul 2007   •   00:00

Răsu-ngraşă! Vorba asta nu-i a mea, aşa că nu mai aruncaţi degeaba cu pietre in mine, ci fiţi mai selectivi cănd deschideţi televizorul sau alegeţi cartea pe care s-o citiţi ori spectacolul la care să mergeţi. Evitaţi comediile! ar spune unii. Cristina Stamate este ea insăşi, prin definiţie, o mostră mult prea serioasă de umor, iar prezenţa ei ar putea atenta la riguroasa voastră cură de slăbire (ori de menţinere a unei greutăţi care nu dă dureri de cap).

Răsu-ngraşă! Vorba asta nu-i a mea, aşa că nu mai aruncaţi degeaba cu pietre in mine, ci fiţi mai selectivi cănd deschideţi televizorul sau alegeţi cartea pe care s-o citiţi ori spectacolul la care să mergeţi. Evitaţi comediile! ar spune unii. Cristina Stamate este ea insăşi, prin definiţie, o mostră mult prea serioasă de umor, iar prezenţa ei ar putea atenta la riguroasa voastră cură de slăbire (ori de menţinere a unei greutăţi care nu dă dureri de cap). Cristina Stamate in bucătărie! O combinaţie năucitoare! Unii ar spune că riscurile sunt prea evidente, iar căntarul o va lua cu siguranţă razna. De partea cealaltă a baricadei s-ar ridica insă cei care sunt de părere că un desfăţ, din cănd in cănd, e chiar benefic. Şi atunci, zic eu, n-ar fi păcat să nu aruncăm şi noi un ochi in bucătăria indrăgitei actriţe, să mai aflăm "ce se poartă" vara asta? "Ochi de Bucovina" - strigă… cartea Cristinei din raft. O iau şi răsfoiesc pănă ajung la pagina cu pricina. Şi numai ce-aud, dintre rănduri, vocea Cristinei Stamate explicăndu-mi cum e cu reţeta asta: "Şi mă-ntălnesc eu intămplător cu Brănduşa, aflată intr-o drastică cură de slăbire, şi-mi spune, oftănd nostalgic, de un comic fără margini: «Ştii ce-am visat aseară, de foame? Că măncam ochiuri ca-n Bucovina!». «Las-o jos, că măcăne! Ochiurile sunt ochiuri, indiferent de foamea ta sau de locul de naştere», i-o retez eu cu doxă de bucătăreasă. «Habar n-ai», zice. «In Bucovina se pun intr-o crăticioară două, trei linguri de smăntănă groasă şi grasă, crăticioara se pune pe foc şi cănd dă să fiarbă se sparg ouăle inăuntru, unde se prăjesc in smăntăna clocotită». Şi… o, Doamne… ce minune e cănd intinzi mămăliga in toată chestia asta!".

Praf de sare şi umor

Cum să-ţi faci viaţa mai uşoară? "Cu umor", ar răspunde Cristina Stamate, pentru care saltul de la actriţă la autoare de cărţi de bucate s-a făcut… căt ai zice "peşte". "Luăndu-ţi lumea-n cap şi drumul in picioare şi ajungănd la mare, unde grija bucatelor mi-o laşi mie" - ţi-ar răspunde şi Alexandru Pădurean, cel care, sub numele de Şoni, l-a fermecat deja pe turistul familiarizat cu Vama Veche, unde la mare cinste se află "bucătăria pe roate". Noul concept al verii, aflăm de la Şoni, este "gastro-muzica". Şi cum vacanţa e in toi, dacă n-aveţi alte planuri vara asta, n-ar fi rău să incercaţi şi combinaţia aceea de gusturi…

simona.lazar@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: reteta de suflet