x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Preparate ca acasa

Preparate ca acasa

de Veronica Guzun    |    03 Oct 2005   •   00:00
Preparate ca acasa

In Romania, restaurantele cu specific national sunt vizitate in special de turisti. Peste hotare insa romanii merg cu placere la un local in care pot gasi in meniu toate bunatatile cu care au fost invatati acasa: de la sarmale pana la bulz taranesc.

Recent, la Paris, s-a deschis un restaurant cu specific romanesc, anunta portalul franta-romania.com, citat de agentia Romanian Global News. Restaurantul "Elena", din capitala Frantei, ofera mancare pe gustul romanilor, multa si "ca la mama acasa". Bineinteles ca si peste hotare romanul tot roman ramane, de aceea localul ii sta la dispozitie pentru a organiza evenimente festive cu pana la 40 de persoane.

FRANTA. Cu siguranta, cei care nu au posibilitatea sa isi gateasca acasa pot gasi in acest local tot ce le pofteste inima si ii indeamna dorul. Meniul cuprinde salata de vinete, zacusca, icre, salata orientala, salata Transilvania, mamaliguta cu branza si smantana, ciorba de burta, de perisoare, taraneasca, bors de miel, mici, chitfele, ardei umpluti, sarmale, musaca, diverse fripturi si frigarui, bulz taranesc si multe alte specialitati. Acest alint gastronomic ajunge la 12 euro per meniu.

SUA. Restaurantul deschis la Paris nu este un caz singular. In marile orase ale lumii se gasesc localuri cu specific traditional, in care romanii vin sa manance bine, dar sa se si intalneasca insa cu compatriotii. Vedetele din tara nu trec pe langa aceste restaurante.

Romanian-portal.com da o lista lunga de restaurante cu specific romanesc din Statele Unite ale Americii: Caf... Maria, Dunarea, Transylvania, Perla, Bucovina, Little Bucharest, la Hungry Boyer, Banatul, Casa Romana, Tricolorii Restaurant-Caf... sunt doar cateva dintre localuri.

MAREA BRITANIE. Nici romanii din Londra nu au de ce se plange. Desi nu are o denumire care sa sune pe limba noastra, restaurantul "The Britannia" are destul de des invitati "alesi dupa mustata". Numai in 2005, pragul localului a fost trecut de Radu Ilie, Fuego, Mioara Velicu, Sofia Vicoveanca. Nici unul din ei nu a stat pur si simplu la masa. Cantecele populare romanesti interpretate de vedete au incantat pe romanii diasporei.
×
Subiecte în articol: gastronomie