x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Preparate "sanatoase"

0
Autor: Simona Chiriac 22 Noi 2006 - 00:00
Preparate "sanatoase"

BUCURESTI, 1888
Aparuta in 1888 la Bucuresti, "Regina bucatariei sau Bucataria universala pentru sanatosi si bolnavi" se adreseaza in special gospodinelor care vor sa aiba grija de familiile lor

BUCURESTI, 1888
Aparuta in 1888 la Bucuresti, "Regina bucatariei sau Bucataria universala pentru sanatosi si bolnavi" se adreseaza in special gospodinelor care vor sa aiba grija de familiile lor

Alimentatia sanatoasa este un concept des vehiculat in zilele noastre. Copiii sunt invatati inca de la gradinita ca trebuie sa manance sanatos, iar parintii aleg fructele si legumele in detrimentul semipreparatelor. Intoarcerea la natura este o descoperire recenta? Cine mai crede cu tarie aceasta se insala. Nu a avut inca ocazia sa rasfoiasca inedita carte de bucate de sfarsit de secol al XIX-lea, aparuta in Bucuresti la Editura "Universul" Luigi Cazzavillan. De ce spun ca este inedita? Este prima carte de bucate romaneasca adresata atat oamenilor sanatosi, cat si celor bolnavi. Inca din "Precuvantare" aflam ca tanara gospodina, caci ei ii este in special dedicata aceasta carte, are datoria de a se ingriji de casa si de familia ei si, mai ales, de ea depinde starea de sanatate a celor dragi. Asadar, ce trebuie sa faca pentru a se ridica la inaltimea asteptarilor? "Sa cunoasca calitatea carnei, cantitatea necesara pentru atatea sau atatea persoane; sa poata in caz de nevoe chiar pune insasi mana; sa stie sa comande bucatarului ca sa nu fie cu desavarsire supusa stiintei, cinstei sau capritiului lui." In acea vreme, carnea era unul dintre produsele usor alterabile, neexistand intotdeauna conditiile optime de conservare, in special in ceea ce priveste pestele. Acesta "trebue sa fie totdeauna cat de proaspat, caci altfel poate sa causeze friguri sau chiar boale mai serioase. Proaspat este foarte sanatos".

DIVERSITATE CULINARA

Retetele, de la supe si ciorbe pana la prajituri si inghetate, sunt atat de variate si ingenioase, incat stai un pic sa te gandesti daca nu ar fi fost mai bine sa traiesti intr-una din casele umbrite cu iedera ale Bucurestiului de altadata. Ca o amagire gustoasa, caci nu putem da timpul inapoi, incercati retetele pe care vi le oferim si recreati in felul acesta imaginea unei lumi de mult apuse.

Pui cu dovlecei mici

Tai puiul bucatele, il rumenesti in unt, apoi rumenesti si dovleceii, si asezi la foc puii sub dovlecei. Rumenesti putina ceapa taiata marunt, pui o lingurita de faina, o rumenesti, stingi cu zeama de carne si torni peste pui. Adaogi sare, piper, patrunjel, putin sos de patlagele rosii deja scazut, putina zeama de lamae, lasi sa fiarba acoperit pana ce scade si da la masa.

Fasole verde cu pui

Rumenesti bucatele de pui in unt. Ferbi fasolea curatata in apa sarata in care ai turnat putina lesie. Dupa ce fierbe fasolea o strecori, torni apa limpede calda peste ea si o asezi la foc cu puiul, cu zeama de carne, cu ceapa prajita data prin sita, putin bulion de patlagele rosii, patrunjel tocat, sare si lasi sa scaza.
Ca sa fiarba fasolea curand nu trebue sa o pui pe toata o data in apa clocotinda; trebue sa pui putina cate putina; sa lasi sa fiarba iarasi de cate ori pui o mana de fasole in ea.

Supa de ciuperci

Spala, curata si tae ciupercile bucati, rumeneste-le in unt si presara-le cu faina. In urma le pui sare, piper, putin patrunjel tocat, putin usturoi tocat si fierbi totul in zeama de carne sau in zeama de mazere sau chiar in apa simpla. Unii pun inainte de a servi putina smantana.

Supa de lapte

Ferbe laptele cu zahar, cu nitica vanilie si cateva bucati de franzela. Cand laptele e fiert, bate doua sau trei galbinusuri de oua in putin lapte rece si strecoara laptele fiert deasupra. Aceasta supa se poate servi si cu franzela prajita. Daca voim sa o servim cu orez, ferbem doua linguri de orez in lapte sau nitel zahar si cu scortisoara, apoi turnam supa peste galbinusurile batute cu putin lapte rece. In loc de orez se pot pune taitei.

Lapte de pasarica

Pune o oca de lapte la foc cu vanilie si cu o litra de zahar; cand fierbe, pui in el cu lingura albus de ou batut bine si lasi sa fiarba. Iei 8 galbenusuri de ou, le freci basca cu o lingurita de faina si o lingura de apa rece. Cand albusurile de ou sunt fierte, le scoti din lapte cu o lingura gaurita si le pui pe un taler.
Incepi apoi a turna putin cate putin din acest lapte fiert in galbinusurile de ou frecate, amestecand mereu ca sa nu se tae; cand ai turnat tot laptele, pui la un foc potolit si amesteci mereu pana ce se ingroasa laptele, apoi torni peste gogosile facute cu albusurile. Lasi sa se raceasca si dai la masa.

Carne, zisa beuf à la mode

Ia o bucata de carne (de la coada), bate-o si o rumeneste in cratita cu slanina tocata. Intr-alta cratita rumenesti vreo trei-patru cepe taiate felii subtiri, foi de patrunjel, nitica telina, nitel usturoi, pastarnac, piper, sare, o foaie de dafin; apoi pui cateva felii de slanina si de sunca fiarta. Cand carnea este rumena o acoperi cu feliile de sunca si de slanina, adaugi zarzavaturi rumenite, acopera cu zeama de carne si lasa sa fiarba incet la o parte bine invelit. Multi pun si ciuperci. Slanina si sunca se servesc odata cu carnea.

Limba de vitel sau de vaca umpluta

Oparesti limba si o jupoi, apoi o pui sa fiarba; dupa ce e fiarta o scoti din zeama o lasi sa se racoreasca, o scobesti pe sus cu un cutitas pana unde poti; trebue sa ramae jur imprejur destui pereti ca sa nu crepe cand o vei umple. Carnea scoasa o toci si-i amesteci putin miez de franzela moiat in lapte, putina ceapa rasa, un ou, putina slanina tocata marunt, sare, piper, patrunjel, stafide, rosii; amesteci bine, umplii limba si o legi la gura tulpan ca sa nu curga umplutura, rumenesti in unt, apoi pui o lingura de faina si o rumenesti, stingi cu vin alb si cu zeama de carne; ii adaogi stafide, coconare (oparite mai intai), zahar ars si lasi sa fiarba pana ce scade.

Masline umplute de post

Sa scoti samburii, le lasi o ora in apa calda ca sa se desareze si le umpli cu o tocatura facuta cu sardele tocate, patrunjel tocat, piper, putina franzela muiata in apa. Le pui la foc cu apa si cu unt de lemn, putin sos de patlagele rosii, ceapa rasa rumenita si data prin sita. Lasi sa fiarba sa scaza si dai la masa.

Friptura de vitel pentru bolnavi

Ia o felie grascioara de carne de vitel, bate-o bine, leag-o sa fie rotunda, pune-o intr-o craticioara cu unt si cu sare; las-o sa se friga incet sau la cuptor, sau cu foc sus si jos, stropindu-o mereu cu nitica zeama. Cand va fi fripta pune-o in farfurie si toarna peste dansa sosul ce a lasat.

Macaron

Iei 200 dramuri de migdale dulci si 50 dramuri de migdale amare curatite bine, le pisezi in piulita, stropindu-le cu albus de oua, ca sa nu devie unsuroase. Intrebuintezi cam doua albusuri pentru aceasta operatie. Adaogi apoi putina coaja de lamae rasa, sau vanilie si 300 de dramuri de zahar pisat. Amesteci bine, iei apoi bucatele din aceasta tocatura si le pui pe hartie sau pe bulin, dandu-le forma rotunda si le pui la cuptor. Cuptorul sa fie potrivit, in 10 sau 15 minute sunt gata. Sa nu deschizi cuptorul pe cand sunt inauntru, caci nu se mai umfla.
Citeşte mai multe despre:   carne,   lapte,   zeama,   fiarba,   lasi,   rumenesti

 



Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de