x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Prilej de amintiri

Prilej de amintiri

23 Noi 2005   •   00:00
Prilej de amintiri
INVATATURILE MATUSII
Dragii mei, mai zilele trecute am aflat cu dezamagire ca sunt cam plictisitoare. Deh, asa este la batranete! Melancolia si povestile din vremurile de demult nu mai sunt atat de interesante. Dar eu nu ma dau batuta! Si m-am trezit intr-o dimineata cu gandul sa fiu si pe placul celor tineri. M-am tot intrebat cam ce sa fac?! Sa ma duc intr-un club. Nu prea merge, as fi penibila. Ma rog, pana la urma, dupa ore de gandire, mi-am zis ca matusa Elvira, ramane matusa Elvira.

Asa ca mi-am invitat niste prietene, care stau pe aceeasi strada cu mine, sa bem impreuna un ceai. Una dintre ele, Sofia, a venit cu ideea ca, daca tot ne strangem cu toatele, ce-ar fi sa facem si o prajitura? S-a acceptat in unanimitate. Asa ca am pus fiecare bani, ca nu imi permiteam eu sa cumpar toate cele necesare si fuga la hipermarket sa cumparam ingredientele. Si ca sa fim moderne pana la capat, ne-am hotarat sa facem briose. Am organizat un fel de ceai de la ora cinci, tipic englezesc. Una dintre prietene avea acasa ceai trimis de fata ei care sta in Anglia, asa ca am avut toata recuzita pentru a organiza petrecerea.

Ne-am strans intr-o sambata seara. In apartamentul de deasupra era un "bairam" - o petrecere de majorat. Moderna cum am devenit intre timp, nu am zis nimic, chiar daca adolescentii isi scuturau tigarile peste hainele mele puse la uscat sau cand au inceput sa joace o batuta moldoveneasca, de am crezut ca imi cade tavanul in cap. Noi ne-am vazut de ceaiul nostru. Pe la 8:00 seara ne-am apucat sa preparam briosele. Cum era o reteta foarte simpla, nu ne-a luat foarte mult. Intr-o ora le-am si scos din cuptor. Ceaiul era gata, nici prea fierbinte, nici prea rece. Cum suntem aproape toate singure, am hotarat sa vina fiecare cu cate un album de fotografii. Am folosit briosele ca o scuza. Sa ne amintim de vremurile noastre bune. O prajitura este intotdeauna un bun motiv pentru a-ti deschide sufletul. Muzica aveam de la copiii de deasupra, fie ea si altfel decat noi ne-am dorit… Dar suntem niste femei moderne de-acuma, nu? Nu puteam sa-i plictisim pe adolescenti cu o compozitie clasica. Asa ca am acceptat ritmurile balcanice si basii boxelor cu stoicism pana catre orele de rasarit ale soarelui. Noi ne-am delectat cu briose, care au iesit extraordinar, si ceai. Avea dreptate prietena mea care l-a adus. Nu-i nimic mai bun decat un ceai englezesc de calitate! Briosele nu stiu daca erau identice ca gust cu cele din Regat, insa au fost delicioase. Iar depanatul amintirilor ne-a uns sufletul. Am revazut fotografii din perioada interbelica, cand mergeam la gradinile de vara, cand ne plimbam la Sosea… Petrecerea noastra s-a terminat cu un mic-dejun. A celor de deasupra, cu o amenda usturatoare de la Politie. Modernismul exacerbat costa! (Matusa Elvira)

BRIOSE CU TARATE SI MERE

Ingrediente: o cana cu tarate, un sfert de cana cu lapte, o cana cu mere rase, trei sferturi de cana cu ulei, un ou, o cana si jumatate cu faina, un plic si jumatate praf de copt, o jumatate de lingurita cu sare, o lingurita cu scortisoara, o treime de cana cu zahar brun

Preparare: Se amesteca taratele, laptele, uleiul si ouale. In alt vas se ames-teca faina, praful de copt, sarea, zaharul, scortisoara si merele. In final se amesteca totul cu delicatete pana la omogenizare. Se coc la 190 grade, timp de aproximativ 20 minute.

BRIOSE CU MIGDALE SI MAC

Ingrediente: un ou, trei sferturi de lingurita cu sare, o treime de cana cu zahar, o cana cu lapte, doua cani cu faina, un praf de copt, trei sferturi de cana cu migdale tocate, o treime de cana cu mac.

Preparare: Se prein-calzeste cuptorul la 200 grade. Se bate oul cu sarea si zaharul, pana ce amestecul se albeste si se umfla. Se adauga laptele si se continua baterea. Se adauga faina proaspat cernuta si praful de copt. Se adauga si macul si migdale in compozitie si se framanta in continuare aluatul. Se continua sa se framante, pana la omogenizarea compozitiei. Se coc in forme unse, timp de 20-25 minute.
×
Subiecte în articol: cana