BUCATARIA DE ALTADATA
In secolul al XVIII-lea gainile s-au raspandit larg in tarile din Europa, iar in unele locuri au devenit cele mai ieftine si mai accesibile produse de carne. Asa a fost si in Insula Corsica.
Gainile erau pe insula "cata frunza si iarba". In familiile sarace pur si simplu se fierbeau, obtinandu-se astfel supa, pentru felul intai, si carne fiarta, pentru felul doi.
INTERDICTIE. Se spune ca, mancand carne de pui zilnic timp de trei decenii (si-n copilarie, si-n anii de armata), Napoleon a capatat o aversiune, pe care o considera iremediabila, pentru carnea de pasare. Devenind consul, iar apoi imparat, el a poruncit bucatarilor sai ca sub nici o forma sa nu indrazneasca sa-i gateasca preparate care sa aiba la baza carne de pui. Pe cel care nu se supunea il astepta ghilotina. Toti bucatarii respectau, cu sfintenie, porunca lui Napoleon. Aceasta pana cand Laguipi"re a ajuns bucatarul imparatului. Era un virtuoz al artei culinare, neobisnuit "sa-i sufle cineva in ciorba". Retetele sale erau de obicei creatii gastronomice. A ascultat ordinele imparatului, dar a doua zi i-a adus la masa "o gaina gatita in toata splendoarea ei". Napoleon, vazand acest preparat care-i aducea aminte de "inaripatele" consumate in copilarie, si-a iesit din fire. Chemat pentru explicatii, Laguipi"re, cu sange rece, i-a declarat imparatului ca poate sa-l pedepseasca, dar intai sa guste o bucata din delicioasa gaina. De nu-i va placea, el este gata sa se desparta de capul sau. Surprins, Napoleon a gustat si a ramas uimit. Creatia culinara nu avea mirosul si gustul carnii de pui.
De atunci, Laguipiere a primit "unda verde" in privinta preparatelor de pasare. Intotdeauna galinaceea sa avea alt gust.
Morala: te saturi de orice mancare daca ea este pregatita in acelasi mod. Un gastronom stie aceasta. Dintr-un fel de carne, intotdeauna el va gati o varietate de preparate cu gust diferit.
PUI Ã LA FRANCAISETaiem puiul in bucati, pe care le prajim in unt, apoi acoperim cratita si o bagam la cuptor pentru a sfarsi coacerea. Dupa ce este gata, scurgem untul si prajim in el o ceapa fin tocata; deglasam cu 100 ml vin alb si lasam sa scada pe jumatate; completam atunci sosul cu 50 g de unt si apoi il turnam peste pui, adaugand si 250 g ciuperci prajite in unt si amestecate cu o lingura cu patrunjel tocat si putina zeama de lamaie. |
PUICA DEMIDOFFPunem puica sa se friga pe trei sferturi; dupa aceea o asezam intr-o cratita cu urmatoarea garnitura ale carei elemente au fost fierte inainte in unt: 200 g morcov si 150 g napi taiati in bucatele conice de 2,5 cm diametru; zece cepe mici, taiate in rondele foarte subtiri; 150 g telina taiata in cuburi. Completam frigerea puicii cu garnitura sa, iar in ultimul moment adaugam si 150 g ciuperci fierte in unt si taiate in forma de semiluna, precum si 100 ml de bulion tare de faina. Servim in cratita. |
Citește pe Antena3.ro