x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Pun pe limba dragostea

Pun pe limba dragostea

de Cristiana Isopescu    |    01 Noi 2006   •   00:00
Pun pe limba dragostea
BUCATARIA SI DRAGOSTEA
M-a nascut mama in zodia erosfagilor. Asa ii numesc grecii pe cei care in loc de dinti au instincte. Si care dau pe gat dintr-o inghititura tot paharul tare, acidulat si alcoolic al marilor iubiri.
Am gatit demult prima oara. Pentru o noapte infrigurata a dorintei aprige de a fi iubita. Am gatit cu frica prima oara, temandu-ma ca nu voi cuceri pe deplin infometarea lui amoroasa. Am dat slava cerului si am binecuvantat apoi facatura materna a bucuriei ca sunt femeie si ca-mi curge in vine sangele unui batalion de stele Michelin. Gatesc din iubire si pentru iubire. Ma ascund in aluatul lipicios de clatita precum dulceata. Ma revars apoi sub chipul imbatat de palinca in tolul jumatatii mele si alerg zile intregi sa prind la sarmale, cu un ac, inima mea. As purta vesnic in pantec linguri de lemn si as naste la focul iubirii polonicul urias de potroace, de bors si de ciorba de burta. As aduce pe lume pruncul iubirii in mirosul copt de musaca de cartofi. As inchina de dor mult si pui cu smantana, si papanasi, si tochituri, si sampanie. Mi-as dori sa iubesc si cand n-am sa mai am suflet, si cand n-am sa mai pot gati. Pentru ca asa am gatit prima oara. Cu sare, cu zahar, cu porniri canibale, cu un varf de cutit de sagalnica nerabdare… sa pun pe limba dragostea si sa-i simt gustul putin acrisor de portocala necoapta si galbena ca o lamaie. Sub coaja ei am rumenit tarziu mierea si am pitit dorul de a-i gati etern jumatatii mele… iubiri la protap.

Ochiuri Saint Jacques

Ingrediente: doua oua, 350 g peste afumat (file de hering sau de macrou afumat), o lingura cu mustar dulce, o lingura cu otet de vin, 3 linguri cu ulei de masline, o lingurita cu boabe de mustar sau coriandru, 4 felii de pesmeti, 1/2 salata creata (lasa frunzele intregi), o lingura cu apa, doua linguri cu unt, sare, piper verde. Preparare: Pregateste dressing-ul, amestecand intr-un castron mustarul, boabele de mustar, otetul, uleiul de masline, o lingura cu apa si un praf de sare. Incinge intr-o tigaie de teflon untul si apoi prepara ochiurile. Lasa-le sa se prajeasca timp de 5 minute, acoperind tigaia cu un capac. Asezoneaza-le cu sare si piper verde, proaspat macinat. Asambleaza totul: rupe in bucati pesmetii si imparte-i egal pe doua farfurii. Deasupra lor asaza frunze de salata creata. Desozeaza fileurile de peste afumat si aranjeaza-le peste salata. Scoate cu o spumiera ochiurile din tigaie si asaza cate un ou pe fiecare portie. Toarna doua lingurite din dressing. Serveste ochiurile calde.

×