CALENDAR GASTRONOMIC
Legendele populare spun despre foc ca a fost daruit oamenilor de Dumnezeu, ca la caldura lui sa-si prepare hrana si sa se apere de frig. De aceea, focul este sfant si are mare putere. De fapt este al doilea dupa Dumnezeu, caci el este cel care sustine cerul. Nu e bine sa-l blestemi si nici sa-l nesocotesti, fiind mare pacat. La fel, nu trebuie sa-i spui foc, ci lumina, caci Dumnezeu este lumina. Si intotdeauna sa nu spui "focul meu", ci "focul nostru", pentru ca el apartine tuturor.
In alte zone se spune despre el ca s-a aprins singur pe pamant si ardea cu putere mare. Dumnezeu l-a imblanzit si l-a facut sa arda doar cate putin, cat sa le fie de ajutor oamenilor.
Din alte legende aflam cum focul a aparut in aceasta lume o data cu prima biserica. In acele timpuri, Dumnezeu a folosit un cremene si un amnar pentru a face prima valvataie de caldura. Cu ea a sfintit biserica si de aici a ramas credinta ca omul, dupa moarte, va fi curatit prin foc si apa inainte de a merge la Judecata.
Focul, fiind sfant, ii apara pe oameni de toate nenorocirile. Dupa intoarcerea de la inmormantare exista obiceiul de a trece peste un foc, pentru ca duhurile rele sa nu se agate de tine si sa te necajeasca. Dupa nasterea unui copil, acesta era spalat cu apa neinceputa, incalzita pe focul vetrei, in care s-au adaugat si cateva ramurele de busuioc, pentru a fi curat si puternic.
De foc trebuie sa ai mare grija. Se "inveleste", nu se lasa sa se stinga si niciodata nu se pune foc peste foc. Vatra se ingrijeste cu o carpa sau cu o matura curata, si in nici un caz cu cea cu care s-a maturat pe jos. Daca ai grija de el, vei avea parte de bunastare si de multa minte.
Exista multe superstitii legate de foc. Se crede ca nu este bine sa imprumuti foc dupa apusul soarelui ca sa nu ti se prapadeasca animalele din ograda. Daca focul din vatra tiuie, e semn ca te vorbeste cineva de rau. Scanteile care sar din foc te anunta cand vei avea oaspeti la masa. Iar daca imprumuti cuiva foc intr-o zi de luni, trebuie sa ai mare grija de puii din gospodarie pentru a nu fi mancati de ulii.
Citește pe Antena3.ro
RITUAL DE PROTECTIE
|
Pentru protejarea puilor de gaina se respecta cu strictete un ritual mai neobisnuit. Acestia se asezau intr-o sita impreuna cu tot atatea bucatele de lemn. Sita se cernea apoi pe vatra, deasupra focului, rostindu-se urmatoarele cuvinte: "Puii mei sa aiba parte de cutit, de oala si de foc". In acelasi mod se procedeaza si deasupra pragului. La sfarsit se taie cu un cutit bucatelele de lemn ca si cum ai taia puii, rostindu-se la sfarsit: "Cum nu vad eu puii, asa sa nu-i vada nici uliul!
(dupa Marcel Olinescu -
"Mitologie romaneasca")
|
15-21 FEBRUARIE
| ||
|