REPORTER IN MUNTI
Sfarsit de septembrie la Bran. Soare molatic, lume de lume, oi ravasite. E timpul cand se-aduc mioarele de la munte si se intorc localnicilor odata cu branza.
Ne nimerim pe Platoul Reginei, la poala castelului Bran, dupa un drum preafrumos prin strunga de transhumanta venind de la Rucar. Descoperim, brusc, spatiul sacru al oierului branean in care intram cu sfiala, manati de "pofte" jurnalistice si culinare. Facem, mai intai, cunostinta cu un baietan in blugi si cu palarie (ilustrand, vestimentar, transgresia cutumelor). Mihai Bujor pazeste vreo 500 de oi impreuna cu alti trei ciobani. E din Rotbav, de langa Feldioara, si-acum ne spune cum se face branza buna: "Mulgem mai intai oile, punem laptele la inchegat si dospim casul vreo 4-5 zile. Dospirea inseamna ca scurgem zerul pana ramane un cas-cas care se usuca un pic si se mai ingalbeneste. Dupa ce a dospit, se toaca, se pune pe masina, se framanta cu sare si iese branza stiuta pe care-o bagam in basica sau in coaja de brad". E greu sa fii cioban la oi? "Stiti, noi stam 8 luni pe an izolati la stana, dar castigam un ban muncit. Nu ne cumparam elicoptere din leafa, dar renteaza. Avem si concediu, dupa Codul Munciiâ¦" Invocarea legilor scrise pare neasteptata la un oier si nu ne putem ascunde surpriza. Cum adunati oile? "Fluieram fiecare dupa cum a invatat. Ne ajuta mult si cainii, care-s tot timpul dupa oi, mai ales aceia mici carora le spunem caini de-ntors." De ce poarta cainele jujeu? "Jujeul il bate la picioare. Cainele nu poate fugi dupa caprioare sau iepuri si nu-l impusca vanatorulâ¦"
Lectia branzei in coaja de brad cu Laur Dumbrava, 12 ani, din Bran |
|
OBICEIURISarbatorile branenilor sunt legate de cresterea animalelor. Primavara, e masurarea laptelui, cand pleaca oile la munte. Toamna, cand revin, e ravasitul. Branul e o zona de confluenta intre Transilvania si Muntenia si asa cum transhumanta face legatura intre doua zone geografice, tot asa orasenii si satenii au acum sansa de a se intalni la diferite manifestari folclorice locale consacrate. |
|
PASTRAMA"Ravasitul oilor", editia I, a prilejuit si desfasurarea primului Concurs al branzei si pastramei, vedete in demonstratii de maiestrie culinara orchestrate de presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, Gheorghe Burtea. Si pentru a nu "desparti" pastrama de branza, va recomandam reteta preferata de mai-marele bucatarilor din Romania: "O pastrama originala de miel se face cu un bait din vin rosu, apa, sare, piper, zarzavat, usturoi, boia. Tinem carnea in bait 7 zile, apoi o scoatem, o zvantam si o punem la fum din lemn de brad cel putin doua zile, ca sa se usuce. Adaugam silitra ca sa-i pastram culoarea rosiatica, pe urma o bagam la cuptor sa se inmoaie". |
RETETE
| ||||
BULZ CA LA STANACitește pe Antena3.ro TORT DE URDA |