x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ravasitul oilor la Bran

0
Autor: Tudor Cires 19 Oct 2005 - 00:00
Ravasitul oilor la Bran
REPORTER IN MUNTI
Sfarsit de septembrie la Bran. Soare molatic, lume de lume, oi ravasite. E timpul cand se-aduc mioarele de la munte si se intorc localnicilor odata cu branza. Ne nimerim pe Platoul Reginei, la poala castelului Bran, dupa un drum preafrumos prin strunga de transhumanta venind de la Rucar. Descoperim, brusc, spatiul sacru al oierului branean in care intram cu sfiala, manati de "pofte" jurnalistice si culinare. Facem, mai intai, cunostinta cu un baietan in blugi si cu palarie (ilustrand, vestimentar, transgresia cutumelor). Mihai Bujor pazeste vreo 500 de oi impreuna cu alti trei ciobani. E din Rotbav, de langa Feldioara, si-acum ne spune cum se face branza buna: "Mulgem mai intai oile, punem laptele la inchegat si dospim casul vreo 4-5 zile. Dospirea inseamna ca scurgem zerul pana ramane un cas-cas care se usuca un pic si se mai ingalbeneste. Dupa ce a dospit, se toaca, se pune pe masina, se framanta cu sare si iese branza stiuta pe care-o bagam in basica sau in coaja de brad". E greu sa fii cioban la oi? "Stiti, noi stam 8 luni pe an izolati la stana, dar castigam un ban muncit. Nu ne cumparam elicoptere din leafa, dar renteaza. Avem si concediu, dupa Codul Muncii…" Invocarea legilor scrise pare neasteptata la un oier si nu ne putem ascunde surpriza. Cum adunati oile? "Fluieram fiecare dupa cum a invatat. Ne ajuta mult si cainii, care-s tot timpul dupa oi, mai ales aceia mici carora le spunem caini de-ntors." De ce poarta cainele jujeu? "Jujeul il bate la picioare. Cainele nu poate fugi dupa caprioare sau iepuri si nu-l impusca vanatorul…"

Lectia branzei in coaja de brad cu Laur Dumbrava, 12 ani, din Bran

BRANZA LA CETINA. Cu toate ca ravasitul oilor la Bran are o traditie seculara, doar anul acesta oamenii din turism si autoritatile locale au inaugurat o serie de manifestari prin care branza si produsele din branza se vor regasi, anual, intr-o expozitie culinara patronata de Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, ANTREC si Primaria Bran. Cei cu care am stat de vorba ne-au spus ca au demarat, la OSIM, procedura de omologare a branzei in cetina de brad ca produs original romanesc. "E o filiera destul de greoaie, crede primarul Gheorghe Hermeneanu, deoarece va trebui sa dovedim cu documente istorice si cu retetar valoarea branzei de Bran, dupa care sa stabilim cele mai eficiente metode de identificare si de verificare a celor care o produc." La Bran, aproape toti gospodarii pun branza la cetina. Pana si copiii. Iata reteta pe care o stie de la parinti Laur Dumbrava, 12 ani: "Laptele se lasa sa prinda cheag dupa care se pune pe crinta (masa rotunda de lemn, cu gaura de scurs la mijloc) si se da la dospit in buduroi (butoi din doaga de brad) 7-10 zile, in functie de starea vremii. Dupa aceea se da la sare, se framanta si se pune in cosulete (coji) de brad sau in basicute (burduf) cusute, dar chiar si la borcan". Filozofia branzei in cetina de brad ne-a dezvaluit-o insa in cuvinte simple un localnic, Centiu Georgel, venit sa-si vanda produsele la targul de ravasitul oilor din Bran: "Stiti cum? Branza buna merge numa’ cu mamaliga calda si cu gratarul incins, ca sa aiba pofta cine-o manca!…"

OBICEIURI


Sarbatorile branenilor sunt legate de cresterea animalelor. Primavara, e masurarea laptelui, cand pleaca oile la munte. Toamna, cand revin, e ravasitul. Branul e o zona de confluenta intre Transilvania si Muntenia si asa cum transhumanta face legatura intre doua zone geografice, tot asa orasenii si satenii au acum sansa de a se intalni la diferite manifestari folclorice locale consacrate.

PASTRAMA


"Ravasitul oilor", editia I, a prilejuit si desfasurarea primului Concurs al branzei si pastramei, vedete in demonstratii de maiestrie culinara orchestrate de presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, Gheorghe Burtea. Si pentru a nu "desparti" pastrama de branza, va recomandam reteta preferata de mai-marele bucatarilor din Romania: "O pastrama originala de miel se face cu un bait din vin rosu, apa, sare, piper, zarzavat, usturoi, boia. Tinem carnea in bait 7 zile, apoi o scoatem, o zvantam si o punem la fum din lemn de brad cel putin doua zile, ca sa se usuce. Adaugam silitra ca sa-i pastram culoarea rosiatica, pe urma o bagam la cuptor sa se inmoaie".

RETETE

BULZ CA LA STANA


Bulzul se face ori din mamaliga asa-zis ciobaneasca, ori din mamaliga pripita. De regula, mamaliga se umple cu branza de burduf, i se da o forma rotunda si se pune la cuptor sau pe jar. In unele gospodarii din Bran mamaliga se tavaleste prin branza de burduf amestecata cu branza telemea, dupa care se da la cuptor. La acest tip de bulz merge bine sa bagi si un ou, iar cand e gata, sa-l stropesti cu putina smantana. Iata si o alta reteta: Se face o mamaliga pripita in care punem si putina margarina. Se lasa sa se raceasca numai pe jumatate. Separat, taiem pastrama de oaie in felii subtiri, o calim cu ardei gras si cu rosii. Stingem compozitia cu suc de rosii. Intr-o tava unsa cu margarina punem mamaliga peste care asezam un strat subtire de branza de burduf si pastrama deasupra. Dam la cuptor si obtinem un produs traditional, preparat in partea Branului.

TORT DE URDA


La stana, urda se face dupa inchegarea casului. Ce ramane de la inchegare se pune la fiert. Branza care se ridica deasupra apei se aduna cu sita, se pune intr-un tifon si se scurge, rezultand urda dulce. Pentru a face un tort-surpriza, amestecam urda de oaie cu putin cas dulce. Punem un praf de sare si adaugam smantana, verdeata, stafide. Se framanta ca aluatul si i se da forma de tort.
Citeşte mai multe despre:   bran,   brad,   brănză,   mamaliga

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?

De ce ar trebui să ai cel puțin un hanorac negru în garderobă?
Nu poţi spune că ai o garderobă completă dacă nu ai cel puţin un hanorac negru. Ţi se pare logic? Pe bună dreptate, această piesă este una cu personalitate, te ajută să fii casual, sport, rebel,...

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite Emisiunea a fost din nou lider de audiență

Florin Ristei și Carmen Grebenișan, împreună la Chefi la Cuțite  Emisiunea a fost din nou lider de audiență
Galerie Foto După ce s-au tachinat săptămâni întregi în Asia Express, Florin Ristei și Carmen Grebenișan fac echipă în bucătăria Chefi la cuțite. Miercuri seară, de la 20.30, la Antena 1, cei doi vin chitiți să...

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență

Cine a inventat aparatele de tip slot și cum au evoluat ele în cei peste 130 de ani de existență
Jocurile de tip slot machine sunt dintre cele mai populare la cazinouri, iar istoria lor începe în urmă cu mai bine de 130 de ani.   Primul aparat de sloturi clasic a fost inventat de americanul Charles...

Performax - Cel mai tare produs pentru bărbați

Performax - Cel mai tare produs pentru bărbați
Galerie Foto Cum poți avea o viață sexuală activă indiferent de vârstă?   Știm că sexul, nu mai este de mult un subiect tabu, face parte din viața noastră, este ceva normal și firesc și în plus, aduce...

Iarna aceasta stăm acasă

Iarna aceasta stăm acasă
Galerie Foto Ne pregătim cu toţii pentru o perioadă lungă şi complicată, în care ar fi minunat să ne simţim cât mai bine în casele noastre. Aşa că, până vine frigul, mai avem un pic de timp să ne pregătim vizuinele...

Cum sa alegi un ulei CBD de cea mai buna calitate?

Cum sa alegi un ulei CBD de cea mai buna calitate?
Galerie Foto Anii recenti au vazut o adevarata transformare a industriei canepii, aparand fel si fel de produse pe baza de cannabis, la nivel mondial. Dintre acestea, poate ca cel mai popular este uleiul de canabis, cunsocut si...

Chefi la cuțite - lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite - lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Care este secretul cremelor antirid

Care este secretul cremelor antirid
Observăm în ultimul timp o răspândire din ce în ce mai mare a cremelor care promit tinerețea veșnică și o piele ca de bebeluș, însă care nu se dovedesc a fi decât niște promisiuni deșarte. Cu toate...
Serviciul de email marketing furnizat de