x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Ravasitul oilor la Bran

0
Autor: Tudor Cires 19 Oct 2005 - 00:00
Ravasitul oilor la Bran
REPORTER IN MUNTI
Sfarsit de septembrie la Bran. Soare molatic, lume de lume, oi ravasite. E timpul cand se-aduc mioarele de la munte si se intorc localnicilor odata cu branza. Ne nimerim pe Platoul Reginei, la poala castelului Bran, dupa un drum preafrumos prin strunga de transhumanta venind de la Rucar. Descoperim, brusc, spatiul sacru al oierului branean in care intram cu sfiala, manati de "pofte" jurnalistice si culinare. Facem, mai intai, cunostinta cu un baietan in blugi si cu palarie (ilustrand, vestimentar, transgresia cutumelor). Mihai Bujor pazeste vreo 500 de oi impreuna cu alti trei ciobani. E din Rotbav, de langa Feldioara, si-acum ne spune cum se face branza buna: "Mulgem mai intai oile, punem laptele la inchegat si dospim casul vreo 4-5 zile. Dospirea inseamna ca scurgem zerul pana ramane un cas-cas care se usuca un pic si se mai ingalbeneste. Dupa ce a dospit, se toaca, se pune pe masina, se framanta cu sare si iese branza stiuta pe care-o bagam in basica sau in coaja de brad". E greu sa fii cioban la oi? "Stiti, noi stam 8 luni pe an izolati la stana, dar castigam un ban muncit. Nu ne cumparam elicoptere din leafa, dar renteaza. Avem si concediu, dupa Codul Muncii…" Invocarea legilor scrise pare neasteptata la un oier si nu ne putem ascunde surpriza. Cum adunati oile? "Fluieram fiecare dupa cum a invatat. Ne ajuta mult si cainii, care-s tot timpul dupa oi, mai ales aceia mici carora le spunem caini de-ntors." De ce poarta cainele jujeu? "Jujeul il bate la picioare. Cainele nu poate fugi dupa caprioare sau iepuri si nu-l impusca vanatorul…"

Lectia branzei in coaja de brad cu Laur Dumbrava, 12 ani, din Bran

BRANZA LA CETINA. Cu toate ca ravasitul oilor la Bran are o traditie seculara, doar anul acesta oamenii din turism si autoritatile locale au inaugurat o serie de manifestari prin care branza si produsele din branza se vor regasi, anual, intr-o expozitie culinara patronata de Asociatia Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, ANTREC si Primaria Bran. Cei cu care am stat de vorba ne-au spus ca au demarat, la OSIM, procedura de omologare a branzei in cetina de brad ca produs original romanesc. "E o filiera destul de greoaie, crede primarul Gheorghe Hermeneanu, deoarece va trebui sa dovedim cu documente istorice si cu retetar valoarea branzei de Bran, dupa care sa stabilim cele mai eficiente metode de identificare si de verificare a celor care o produc." La Bran, aproape toti gospodarii pun branza la cetina. Pana si copiii. Iata reteta pe care o stie de la parinti Laur Dumbrava, 12 ani: "Laptele se lasa sa prinda cheag dupa care se pune pe crinta (masa rotunda de lemn, cu gaura de scurs la mijloc) si se da la dospit in buduroi (butoi din doaga de brad) 7-10 zile, in functie de starea vremii. Dupa aceea se da la sare, se framanta si se pune in cosulete (coji) de brad sau in basicute (burduf) cusute, dar chiar si la borcan". Filozofia branzei in cetina de brad ne-a dezvaluit-o insa in cuvinte simple un localnic, Centiu Georgel, venit sa-si vanda produsele la targul de ravasitul oilor din Bran: "Stiti cum? Branza buna merge numa’ cu mamaliga calda si cu gratarul incins, ca sa aiba pofta cine-o manca!…"

OBICEIURI


Sarbatorile branenilor sunt legate de cresterea animalelor. Primavara, e masurarea laptelui, cand pleaca oile la munte. Toamna, cand revin, e ravasitul. Branul e o zona de confluenta intre Transilvania si Muntenia si asa cum transhumanta face legatura intre doua zone geografice, tot asa orasenii si satenii au acum sansa de a se intalni la diferite manifestari folclorice locale consacrate.

PASTRAMA


"Ravasitul oilor", editia I, a prilejuit si desfasurarea primului Concurs al branzei si pastramei, vedete in demonstratii de maiestrie culinara orchestrate de presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, Gheorghe Burtea. Si pentru a nu "desparti" pastrama de branza, va recomandam reteta preferata de mai-marele bucatarilor din Romania: "O pastrama originala de miel se face cu un bait din vin rosu, apa, sare, piper, zarzavat, usturoi, boia. Tinem carnea in bait 7 zile, apoi o scoatem, o zvantam si o punem la fum din lemn de brad cel putin doua zile, ca sa se usuce. Adaugam silitra ca sa-i pastram culoarea rosiatica, pe urma o bagam la cuptor sa se inmoaie".

RETETE

BULZ CA LA STANA


Bulzul se face ori din mamaliga asa-zis ciobaneasca, ori din mamaliga pripita. De regula, mamaliga se umple cu branza de burduf, i se da o forma rotunda si se pune la cuptor sau pe jar. In unele gospodarii din Bran mamaliga se tavaleste prin branza de burduf amestecata cu branza telemea, dupa care se da la cuptor. La acest tip de bulz merge bine sa bagi si un ou, iar cand e gata, sa-l stropesti cu putina smantana. Iata si o alta reteta: Se face o mamaliga pripita in care punem si putina margarina. Se lasa sa se raceasca numai pe jumatate. Separat, taiem pastrama de oaie in felii subtiri, o calim cu ardei gras si cu rosii. Stingem compozitia cu suc de rosii. Intr-o tava unsa cu margarina punem mamaliga peste care asezam un strat subtire de branza de burduf si pastrama deasupra. Dam la cuptor si obtinem un produs traditional, preparat in partea Branului.

TORT DE URDA


La stana, urda se face dupa inchegarea casului. Ce ramane de la inchegare se pune la fiert. Branza care se ridica deasupra apei se aduna cu sita, se pune intr-un tifon si se scurge, rezultand urda dulce. Pentru a face un tort-surpriza, amestecam urda de oaie cu putin cas dulce. Punem un praf de sare si adaugam smantana, verdeata, stafide. Se framanta ca aluatul si i se da forma de tort.
Citeşte mai multe despre:   bran,   brad,   brănză,   mamaliga

 



Mai multe titluri din categorie

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite

Un fost campion MMA și un preot vin să gătească la Chefi la Cuțite
Galerie Foto Diseară, la ora 20.00, Chefi la Cuțite se întoarce cu o nouă rundă de degustări pe nevăzute și o nouă confruntare pentru mult râvnitele amulete. Concurenții care vor trece pragul show-ului de cooking de la...

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 

Rapperul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani 
Rapperul și actorul american DMX a murit la vârsta de 50 de ani, la cinci zile după ce a suferit un infarct, anunță BBC. Cântărețul se afla la terapie intensivă și a murit alături de familia sa. Numele...

Inele cu pietre pentru o stare de bine

Inele cu pietre pentru o stare de bine
Galerie Foto Atât metalele prețioase, cât și pietrele care le însoțesc în bijuterii pot să aducă o stare de bine celei care le poartă. Iar un inel făcut cadou este una dintre cele mai frumoase surprize pe care să le faci...

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”

Radu Almăşan – Bosquito, apariţie rară la tv, la Te cunosc de undeva! „Când a apărut am avut un şoc!”
Galerie Foto Maratonul transformărilor continuă, în această sâmbătă, de la ora 20:00, la Antena 1, cu o petrecere latino în toată regula. Cei 11 concurenţi ai transforming show-ului vor simţi pe propria lor piele că...

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște

Liber la munte și la mare, de 1 Mai și de Paște
România se întoarce la normalitate înainte de data stabilită de Guvern. Hotelierii de pe Litoral și din zonele montane deja au rezervări pentru Ziua Muncii și pentru Paște. Chiar dacă se vor menține unele...

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10

Șoferul de autobuz Radu Carbon merge în finala iUmor, sezonul 10
Galerie Foto Radu Carbon, pe numele său real Radu Vieru, este un șofer de autobuz cu toate glumele la el, astfel că apariția sa de seara trecută, a doua la iUmor, l-a trimis direct în finala sezonului zece. Radu...

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă

În sezonul 8 „#creativ”: tineri remarcabili, modeşti, sinceri, amuzanţi, plini de viaţă
Galerie Foto Vineri seara, de la ora 23.00, la TVR 1, în sezonul 8 al emisiunii „#creativ”, vom întâlni tineri remarcabili în domeniile lor: de la design de bijuterie şi design grafic la muzică pop, de la actorie la dans co...

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!

Ofertele de cazare in Eforie Nord iti garanteaza o vacanta relaxanta pe litoral!
Galerie Foto Dupa un an obositor, cu siguranta visezi la o vacanta in care sa uiti de orice grija cotidiana. Din fericire, litoralul romanesc are multe de oferit la acest capitol, reprezentand o optiune excelenta pentru urmatorul...

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile

Idei de cadouri de „chirie nouă” la prețuri accesibile
Galerie Foto În cazul în care ești invitat la o minipetrecere de „casă nouă”, odată cu mutarea prietenilor tăi într-o nouă chirie, ar fi bine să profiți de această ocazie de a socializa și de a ieși din casă, mai...

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a opta ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a opta ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.29 – 22.47, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu

”Străini în visul românesc”, o nouă serie de reportaje în exclusivitate la Observator 19.00, cu Alessandra Stoicescu
Galerie Foto În loc de celebrul vis american, pentru mulți lucrători din Asia, România este țara în care speră că își vor schimba viața! Poveștile ciobanilor aduși de la poalele munților Himalaya sau ale asiaticilor...

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!

Acestia sunt cei mai eleganti pantofi din piele pentru dama!
Galerie Foto Daca vrei sa obtii usor acel look fascinant care va atrage priviri admirative si complimente, ai nevoie de cateva perechi de pantofi din piele pentru dama pe care sa stii ca te poti baza! Sunt accesoriile cele mai...

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021

Criterii după care ar trebui să alegi o centrală pe lemne în 2021
Galerie Foto În 2021 alegerea unei centrale pe lemne a devenit mai dificilă ca niciodată. Atât de multe modele sunt disponibile acum pe piață încât această decizie poate provoca o mulțime de palpitații. Cu toate acestea,...

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii

Chefi la cuțite, lider audiență pe toate segmentele de public. Chef Scărlătescu a câștigat un avantaj important la amuleta serii
Galerie Foto Marţi seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1

Cristi Iacob, roast istoric la iUmor, astăzi, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Obișnuit deja cu scena iUmor și să intre în pielea unor personaje, actorul Cristi Iacob se va transforma în excepționalul fizician german Albert Einstein astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă...
Serviciul de email marketing furnizat de