x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Razboi contra crevetilor

Razboi contra crevetilor

06 Apr 2005   •   00:00

Pe de o parte, se afla gurmanzii care adora fructele de mare. De partea cealalta se afla ecologistii, care reclama distrugerea naturii. Adevarul se afla la mijloc. Crevetii sunt deliciosi, dar ar trebui produsi doar in mod natural.

  • de CRISTINA ANDREEA CATANA
  • SANATOS. Consumul zilnic de creveti poate preveni cancerul
    Chiar daca pentru noi sunt o delicatesa, crevetii au fost din cele mai vechi timpuri ingrediente principale pentru bucatariile popoarelor de pe coastele oceanelor. Astazi, consumul de creveti este asa de mare, incat un sfert din jungla tropicala a fost taiata pentru a se aranja in locul lor ferme pentru cresterea crevetilor. Dar cea mai mare producatoare de creveti din lume este China, care in 2000 a avut o productie de 1,2 milioane de tone, aproape de trei ori mai mult decat competitorii ei.

    PREPARARE. Cand gatiti creveti, trebuie sa stiti ca atunci cand sunt gata, ei devin rosii, la fel ca si racii. Carnea lor devine aproape opaca. Se pot combina cu aproape orice ingredient. Dar pentru ca bucatarii asiatici sunt artizanii celor mai multe retete, de cele mai multe ori vom intalni crevetii alaturi de legume - de toate felurile - si orez. Se pot prepara sub forma de salate, supe sau fel de baza. Chiar daca multe persoane evita sa consume creveti, pentru ca au foarte mult colesterol, cercetarile recente au aratat ca 12 creveti mari fierti contin 200 ml de colesterol. Si mai mult de atat, crevetii au seleniu, substanta care nu se gaseste decat in cateva produse si care ajuta la prevenirea bolilor de inima si a catorva tipuri de cancer.

    REVOLTA. Cei mai multi oameni sunt de acord ca aceste mici crustacee au un gust deosebit si ca sunt niste delicatese. Insa ecologistii au protestat in nenumarate randuri fata de consumul de creveti. Ei nu vor sa se distruga ecosistemele naturale de mangrove, pentru a da nastere in locul lor la ferme pentru cresterea crevetilor. Aceste proteste au purtat la inceput denumirea de "revolutia albastra" si merg pe ideea ca marii producatori scot profituri uriase, dar lasa in urma dezastre ecologice ce afecteaza apele planetei.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie creveti