x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Rețeta zilei: "Lokma tatlesi" - gogoșile dervișilor rotitori

1
Autor: Simona Lazar 18 Apr 2013 - 18:00
Rețeta zilei: "Lokma tatlesi" - gogoșile dervișilor rotitori
Vezi galeria foto
Povestea:
Supranumiţi şi "dervişii rotitori", călugării din ordinul Mevlevi urmează învăţăturile lui Mevlana, care spunea că nu este posibilă cunoaşterea lui Allah în absenţa extazului. Interzis de Attaturk, după destrămarea Imperiului Otoman, Mevlevi au supravieţuit în spirit prin învăţăturile lor, prin ritualuri, ca şi prin gastronomie.
Bucătăria deţine un loc important în învăţăturile Mevlevi. Acesta este spaţiul unde dervişii îşi începeau formarea. Scopul nu era doar de a învăţa să gătească, ci, în acelaşi timp, de a învăţa să respecte hrana pe care omenirea o primeşte prin eforturile excepţionale ale naturii.
Nu este întâmplător faptul că Mevlana acorda hranei şi pregătirii ei un loc privilegiat în învăţăturile sale. În secolul al XIII-lea, bucătarii se bucurau de mare respect. Un contemporan al dervişului, Ateş-bey Veli, a fost primul bucătar din lume căruia i s-a construit un monument funerar, ca recunoaştere a valorii sale.
La Mevlevi există tradiţia ca după ceremoniile religioase să se bea şi să se mănânce, după un anumit ritual. La celebrarea "Ain-i cem" (Sărbătoarea recoltei), de exemplu, sunt aduse căni de cafea, cu care sunt serviţi cei de faţă, fiecare după rangul său, începând cu şeicul. După ce bea cafeaua, fiecare aşază cana în dreapta, dar puţin ascunsă. Ucenicii care vin să strângă cănile murdare se aşază în faţa dervişului, cu genunchiul drept pe pământ şi ia cana cu mâna stângă, ascunzând-o, de asemenea, după principiul lui Mevlana: "să nu arăţi niciodată lucrurile ruşinoase, urâte sau murdare".
Tot în timpul celebrării "Ayin-i cem" se bea subye - o băutură din migdale - şi se mănâncă şerbeturi din fructe. În perioada uceniciei la bucătărie, tinerii mănâncă "lokma tatlesi", un fel de gogoşele, însiropate, presărate cu nucă şi scorţişoară.

Rețeta:
Pentru aluatul din care se pregătesc "lokma" ai nevoie de două ouă, o jumătate de cană de iaurt, sucul de la o jumătate de lămâie, o linguriţă de drojdie pudră, o cană şi jumătate de făină. Pentru topping, îţi trebuie o lingură şi jumătate de scorţişoară, o cană de alune (sau nuci) tăiate mărunt, iar pentru sirop o cană de zahăr şi două căni de apă. Pentru prăjit, ai nevoie de 400 ml ulei de floarea- soarelui.
Siropul se pregăteşte punând la fiert zahărul în apă, la foc mic. Se lasă cinci minute din momentul în care începe să se încreţească faţa apei (fierbere uşoară). Aluatul pentru gogoşele se pregăteşte bătând ouăle cu zeama de lămâie şi iaurtul, apoi făina, în care înainte s-a amestecat drojdia uscată. Se frământă bine, se acoperă şi se lasă la temperatură camerei 20-30 de minute. Se încălzeşte uleiul într-o tigaie.
Cu lingura de desert, se iau din aluat bucăţi mici, care se prăjesc în uleiul fierbinte, la foc potrivit. După ce gogoşelele s-au rumenit pe toate părţile, se scot şi se aşază unele peste altele pe un platou. Se toarnă deasupra siropul fierbinte şi se lasă 10-15 minute, ca să se înmoaie. După aceea, se presară scorţişoară şi nuci măcinate şi se aduc la masă.

Citeşte mai multe despre:   reteta zilei,   povestiri din bucătărie,   istorii gastronomice,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență

Adina Buzatu şi fiica sa, Sara, gătesc împreună la Chefi la cuţite. Ediția de marţi a show-ului de cooking a fost lider de audiență
Galerie Foto Seara de marți a fost seara Chefilor la cuțite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul publicului comercial și la nivelul publicului din mediul urban. Conform Kantar Media, cea mai...

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei

Top 5 produse cu ajutorul carora poti schimba complet aspectul bucatariei
Galerie Foto In aproape toate locuintele, membrii familiei isi petrec majoritatea timpului in bucatarie. Aici stau la povesti, gatesc si iau masa cu multa voie buna. Din acest motiv, aceasta zona din casa trebuie sa fie moderna,...

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala

Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala
Jucătorul de tenis Dominic Thiem a adoptat un pui de koala, primul născut la Grădina Zoologică din Viena. Numărul 3 mondial în tenis, Thiem a vizitat puiul la Grădina Zoologică, acolo unde acesta s-a născut, ...

Beneficiile unei agenții de marketing digital

Beneficiile unei agenții de marketing digital
Galerie Foto Dacă produsele sau serviciile afacerii tale au nevoie de promovare online, lasă-te pe mâna specialiștilor în marketingul digital. Magnetif te ajută să atingi obiectivele dorite prin strategii bazate pe date...

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Gina Felea – show de zile mari în platoul Chefi la cuțite. Ediția de luni a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9...

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”

Vlad Gherman se alătură distribuţiei serialului Adela de la Antena 1. „Personajul meu e diferit faţă de tot ce am făcut până acum!”
Galerie Foto Vlad Gherman se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, Vlad îl va interpreta pe Călin, un personaj cu totul nou...

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix

Încă se poate merge la scăldat: piscinele exterioare, deschise la Băile Felix
Galerie Foto Turismul balnear a reintrat într-o oarecare normalitate, în unele zone, unde există piscine exterioare, mai ales cu apă termală. La Băile Felix, unde și până acum se mergea la ștrand și la Aqua Park în toate...

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi

Circuit de toamnă în Apuseni și împrejurimi
Galerie Foto Culorile toamnei le oferă un spectacol grandios celor care aleg un sejur de relaxare în Transilvania. De la Oradea sau la Băile Felix se pot face excursii la Peștera Urșilor, la Salina Turda sau în Munții...

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici

(P) Mâncare super premium pentru câini și pisici
Delcon, brandul belgian de mâncare super premium pentru câini și pisici, recunoscut și respectat pentru calitatea garantată, este disponibil și în Romania, online (www.peticutzu.ro), în magazine specializate și...

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Emisiunea a fost urmărită de aproape 2 milioane de telespectatori, Cea de-a şasea gală Te cunosc de  undeva!, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Cea de-a şasea gală a celui de-al 15-lea sezon al show-ului Te cunosc de undeva!, câștigată de Tavi Clonda cu o excelentă transformare în Madonna, a fost aseară lider de audiență atât la nivel naţional, cât...

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara

Ștefan Bănică, un pas mai aproape de finala X Factor? ”Ai fost atât de aproape de perfecțiune!” Emisiunea, lider de audiență la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto A fost momentul puștilor minune pe scena X Factor, seara trecută, la Antena 1, când Denis Costea și Alexandra Sîrghi și-au adjudecat câte un loc direct în Bootcamp-ul celui de-al nouălea sezon. Cea de-a şasea...

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva! „M-am speriat când am văzut machiajul!”

Adda a avut parte de un şoc la Te cunosc de undeva!  „M-am speriat când am văzut machiajul!”
Galerie Foto Sâmbăta, de la ora 20.00, la Antena 1, se poartă transformările. Cei 11 concurenți ai celui de-al 15-lea sezon „Te cunosc de undeva!” au apelat din nou la peruci, chelii şi barbă falsă, lentile de contact...

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară, într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1

Muzica îi face de neoprit! Povești impresionante, în această seară,  într-o nouă ediție X Factor, la Antena 1
Galerie Foto Pentru a-ți împlini visul de a urca pe scena X Factor nu e nevoie doar de talent muzical, ci și de puterea de a depăși momente dificile, așa cum o dovedesc, în această seară, de la ora 20.30, la Antena 1, doi...

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!

Ai luat un imprumut rapid de la Provident? Recomanda-i acelasi lucru unui prieten si castiga!
Galerie Foto Prietenul adevarat la nevoie se cunoaste. Deseori, poti avea nevoie de o vorba buna, uneori – de un mic ajutor casnic, iar alteori – de un imprumut rapid. O vorba buna nu costa nimic, in timp ce participarea la o...

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!

Îi dai copilului telefonul mobil la școală? Iată care sunt efectele!
Întrebarea dacă să îi dai sau nu copilului telefonul mobil la școală a stârnit multă vreme dezbateri aprinse, cu argumentație solidă pro și contra. Însă evoluția societății, nu doar la nivel mondial, ci...
Serviciul de email marketing furnizat de