x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reguli de servire a brânzeturilor în Franța

Reguli de servire a brânzeturilor în Franța

de Redacția Jurnalul    |    25 Iun 2024   •   17:00
Reguli de servire a brânzeturilor în Franța
Sursa foto: Shutterstock

În Franța există câteva sute de brânzeturi recunoscute și peste o mie de brânzeturi diferite. Întrucât au fost dezvoltate multe tipuri de brânză, de-a lungul timpului, există și reguli de servire a acestora.

Pentru un platou trebuie să alegi o anumită varietate de brânzeturi. Poți să selectezi brânzeturi specifice unei anumie zone sau le poți pune în funcție de tipul de lapte.

Totodată, pe platou nu trebuie să ai mai multe tipuri de brânză decât numărul oaspeților de la masă, de preferință un număr impar. 

1. Servește brânzeturile în ordinea corectă

Începe cu sortimentele cu aromă blândă, urmate de cele mai puternice. Dacă vei gusta prima dată din brânzeturi cu gust puternic, nu vei putea simți aroma celor mai blânde. 

2. Servește brânza la temperatura potrivită

Moleculele de grăsime reci se retrag, păstrând cea mai mare parte a aromei închisă și împiedicând musafirii să se bucure de gustul lor.

Astfel că trebuie să scoți brânza din frigider înainte de a te așeza la masă, dacă va fi servită la finalul mesei. Dacă este aperitiv, scoate brânza din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. 

3. Băutura potrivită

Brânza trebuie asociată cu vin alb, potrivit tradiției. Poți să încerci și vinul roșu dacă nu are o aromă intensă ori șampania. O altă asociere poate fi cu berea, însă trebuie echilibrat gustul amar al berii și aciditatea brânzeturilor.

4. Cum tai brânza

Raportul dintre brânză și crustă trebuie să fie egal, astfel că prima persoană și ultima persoană servite primesc proporții egale de brânză.

Brânzeturile rotunde, cum ar fi brânza de capră sau Camembert, trebuie tăiate ca o plăcintă, astfel încât fiecare persoană să primească o bucată triunghiulară. Pentru brânza albastră, taie triunghiurile pe lungime, fiecare dintre ele având câte o bucată de vârf.

Pentru brânza Comté, de la care nu se consumă și coaja, poți tăia felii pe lățime. Fiecare bucată va avea un pic de coajă la fiecare capăt, care poate fi tăiată și aruncată cu ușurință, potrivit hellotaste.ro.

 

×
Subiecte în articol: brânzeturi franta