x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Restaurante scumpe, meniuri ieftine

Restaurante scumpe, meniuri ieftine

08 Iul 2004   •   00:00

Romanii cauta localurile luxoase pentru nunti, dar cand e vorba de meniuri, se limiteaza la cele mai simple si mai ieftine. Restaurantele bucurestene ofera o gama larga de meniuri, de la cel mai simplu la cel mai sofisticat, in functie de buzunar.

OANA ANTONESCU

Cea mai simpla dintre gustarile reci contine cascaval, salam uscat, masline, castraveti, rosii umplute cu branza, vinete si chiftelute. Pestele, salau Meuni"re, este servit cu cartofi natur, sarmalele cu mamaliguta, friptura de pui si porc cu cartofi prajiti si salata asortata de sezon. E preferat tortul invelit in ciocolata, pentru ca se pastreaza mai bine de-a lungul serii. Bauturile pe care le pun la dispozitie restaurantele sunt apa minerala si vinul alb, dar clientul le poate aduce de acasa.

Mirii pot alege un meniu simplu traditional, cu o gustare rece romaneasca, rosii umplute cu vinete, telemea, salam de mistret, pastrama din piept de pui, ardei gras umplut cu urda, rulada de pui si cruditati (rosii, ardei, castraveti). Urmeaza salaul Meuni"re, sarmalele cu mamaliguta si un fil" de porc impanat, cu piept de pui la gratar si cartofi taranesti. Aceasta este reteta unei nunti modeste, cu un tacam care variaza intre 20 si 40 de euro.

SOFISTICAT. Restaurantele bucurestene ofera si meniuri, mai sofisticate, care ajung sa coste intre 40 si 100 de euro, dar care nu atrag clientii romani. Majestic ofera acestui gen de clienti un meniu cu preparate din peste: cocktail de cruditati cu somon fum...e in locul clasicei gustari reci, un preparat de trecere de la gustare la felul intai, numit Vol-au-vent Financi"re (pateuri cu ciuperci si sos alb), apoi morun la gratar cu legume inabusite si muschi vita Wellington (foetaj, ciuperci si muschi de vita). Restaurantul Capsa ofera si el un meniu pretentios: o gustare pescareasca compusa din somon afumat, batog de morun, icre negre sau de Manciuria pe ou, creveti cu salata de cruditati, Vol-au-vent Marechal (un foetaj cu sunca, ciuperci, creier de vita cu sos alb), sarmale din piept de pui sau curcan in foi de vita cu smantana si sos rosu, acelasi muschi Wellington, tort si Sufl... Surprise (prajitura cu blat de piscoturi, inghetata, acoperit cu bezea, racit si flambat).

Un meniu traditional sofisticat include in gustarea rece icre de stiuca, pastrama de vanat, Roastbeef (muschi de vita in aspic), macrou afumat si cruditati, somon la gratar cu legume, sarmalute cu carne de pui in foi de vita si medalion de curcan cu purcelus de lapte si varza calita.

COMBINAT. Ar mai fi si varianta de compromis: o combinatie intre meniul simplu si cele sofisticate. Bucatarul va va ajuta sa alegeti combinatiile potrivite, in functie de bugetul de care dispuneti. Restaurantele sunt deschise la propunerile clientilor si la negocierea preturilor. Totul este sa alegeti meniul potrivit si sa rezervati din timp localul.
×
Subiecte în articol: gastronomie