x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cannelloni, tortilla sau clătite? Cu ce combinații ne delectăm astăzi

Cannelloni, tortilla sau clătite? Cu ce combinații ne delectăm astăzi

de Andreea Tiron    |    08 Feb 2024   •   09:30
Cannelloni, tortilla sau clătite? Cu ce combinații ne delectăm astăzi
Sursa foto: Hepta

Sezonul rece ne aduce în bucătărie mâncăruri mai consistente, indiferent de ce tip de dietă preferăm. Sosurile și cuptorul încins au ceva ce ne ajută să trecem mai ușor peste serile lungi de iarnă, iar aromele condimentelor ne aduc destul de des zâmbetul pe buze. Și probabil o să zâmbiți și dacă vă povestim ce au în comun cannelloni, enchilada și clătitele. 

Poate că la prima vedere nu vi se pare că ar avea ceva în comun, până și poveștile lor sunt diferite, dar rezultatul din farfurie, seamănă izbitor de mult, potrivit cumvaplace.ro.

Ne-am adus aminte de câteva combinații numai potrivite pentru o cină relaxată cu arome care ne încântă simțurile: mediteraneene, mexicane sau, de ce nu, mai de pe lângă casă. Sunt trei povești și trei rețete atât de asemănătoare, încât doar slăbiciunile noastre pentru o aromă sau alta pot decide ce variantă să o preparăm. 

Cannelloni cu carne este un clasic al italienilor, iar despre sosul ragu alla Bolognese știți deja din rețetele pentru paste. Și cannelloni sunt paste, doar că mult mai mari, niște tuburi cilindrice inventate pe la 1907 de Nicola Federico, un cunoscut bucătar din Napoli și care au devenit populare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Modul de preparare diferă ușor pentru că aceste tuburi sunt umplute cu carne (sau diverse alte combinații) și sunt gătite la cuptor cu un sos bechamel

Una dintre cele mai cunoscute rețete este cea cu carne tocată de vită, exact combinația folosită pentru bolognese. Poate din acest motiv, rețeta este una care ia un pic de timp, dar nimic ce nu poate fi depășit într-o sâmbătă seara ploioasă. Asta pentru că gătirea lentă a sosului la o temperatură scăzută este cheia unui ragu de succes. 

Așadar avem un sos ragu cu care umplem tuburile de cannelloni, le așezăm într-o tavă ceramică sau de sticlă, ceva mai groasă, turnăm deasupra sosul bechamel și adăugăm parmezan cu generozitate. Se gătește 40-50 de minute la cuptor, la 180°C. Sunt gata când sunt frumos rumenite.

Și ultima propunere de astăzi este cea de clătite umplute cu carne, la cuptor. Clătitele cu ciuperci le-am povestit aici, dar le puteți pregăti și în varianta cu carne, inspirându-vă din rețetele de plăcintă cu carne de vită sau cu carne și ciuperci, dacă preferați așa.  Oricare dintre combinații le-ați alege, nu aveți de făcut altceva decât să pregătiți aluatul pentru clătite, separat să căliți carnea tocată cu ceapă și condimente, ca în rețeta aleasă, să umpleți apoi clătitele cu carne, le rulați, le așezați în tavă de cuptor. Ca și la rețetele de cannelloni sau enchilada, puteți turna deasupra sos. Dacă preferați bechamel, puteți încerca așa, o să arate exact ca și cannelloni. Dacă preferați un sos de roșii, o să semene mai mult cu enchilada mexicană, dar cu condimentele pe care le alegeți voi, iuți sau mai dulci. Puteți să adăugați inclusiv felii de mozzarella deasupra sau orice altă brânză rasă și să lăsați la cuptor în jur de 20 de minute, la 180°C, până se combină gusturile și se rumenește brânza.

Dacă sunteți mare amatori de mâncare picantă, condimentată, și vă este dor de o poveste mai departe decât din Mediterana, enchilada cu carne este răspunsul. În final mâncarea va semăna teribil de mult cu rețeta de mai sus de cannelloni, iar sosul este tot unul care se face după o rețetă veche, tradițională, dar condimentele folosite sunt diferite. 

În loc de aluatul de paste de la cannelloni, este nevoie de foi de tortilla care se umplu cu carne tocată, nu foarte diferit de ragu mai sus pomenit, deși se gătește altfel. Așadar avem carne de vită tocată care se călește în ulei cu ceapă, usturoi, boia dulce, oregano, chimion și cayenne (boia iute). Se poate adăuga și fasole neagră. Sosul se pornește exact ca un bechamel, cu făină călită în ulei și se stinge cu supă de pui. Nu rămâne însă alb ci se adaugă sos de roșii, sare și piper și din nou mixul de condimente mexicane: oregano, chimion și cayenne (boia iute). Se ia cu lingura carne, se umplu foile de tortilla, se rulează cum ați rula clătitele, se așează în tavă ca și cannelloni. Deasupra se toarnă sosul de roșii condimentat și brânză rasă și se lasă totul la cuptor să se lege. Partea aceasta durează ceva mai puțin, doar jumătate de oră, pentru că foile de tortilla se gătesc mai repede. Tava se lasă întâi acoperită, ultimele 10 minute se descoperă pentru a se rumeni frumos brânza. Am făcut și noi o rețetă asemănătoare și vă asigurăm că este foarte gustoasă – rulouri de tortilla cu carne.

Clătitele au marele avantaj că le preparați singuri, nu aveți nevoie de pastele cannelloni sau foile de tortilla. Așadar, dacă vi se face poftă de unul dintre aceste gusturi și aveți deja cumpărată carne tocată de vită sau amestec, într-o oră aveți una dintre cele mai surprinzătoare cine. Vă promitem că merită încercarea!

×
Subiecte în articol: enchilada ragu tortilla cannelloni clatite