Pentru cei sau cele care îşi pun conserve peste iarnă, acum este momentul în care începe sezonul preparării magiunului din prune. Prunele s-au copt, iar pentru că a fost o vară secetoasă magiunul din acest an sigur va fi unul dulce.
Pentru magiunul clasic, cel fără zahăr, veţi nevoie doar de trei ingrediente, prune, apa şi, opţional, câteva aspirine.
Cantităţi:
5 kilograme de prune
o cană cu apă
4 sau 5 aspirine (opţional)
Trebuie să avem grijă ca toate prunele să fie sănătoase. Spălăm bine de tot prunele după care le scoatem sâmburii. Se alege o oală mare (cine are un tuci, este si mai bine) în care se pun prunele şi se pune pe foc. Se lasă la fiert în jur de o oră după care punem vasul în cuptorul pe care l-am încălzit în prealabil.
Este de preferat să facem magiunul într-o zi răcoroasă pentru că trebuie să îl ţinem la cuptor în jur de zece ore. Magiunul trebuie să scadă la jumătate. Din cinci kilograme de prune vor rezulta cam 4 borcane de 350 ml. Punem magiunul în borcane spălate bine şi uscate, după care, presărăm câte o aspirină pisata în fiecare din ele.
Magiunul, ca orice conservă, trebuie păstrat la loc răcoros, uscat şi întunecos.