8 martie 2003
"Stii" - imi spunea deunazi cineva - "m-am obisnuit sa botez zilele saptamanii dupa obiceiurile pe care le am in fiecare dintre acestea. Asa ca, sa nu te mire, dar miercurea este pentru mine «miercurea gurmanda»." Il rog sa-mi explice, desi, dupa cum ma priveste, stiu deja despre ce e vorba. "Ce ma mai intrebi, miercurea rasfoiesc Jurnalul de Bucatarie!" Merg mai departe cu "interviul": "Ce-ai vrea sa citesti saptamana viitoare, de exemplu?". "Pai, reteta unui desert special. Vine 8 Martie, apoi, peste doua zile e aniversarea sotiei, peste inca doua, facem noi 17 ani de la casatorie. Sigur, nu e o cifra rotunda, dar e sarbatoarea noastra si as vrea sa-i gatesc ceva deosebit"⦠Il stiu indemanatic in bucatarie, asa ca nu ma indur sa-i dau o reteta simpla. Pentru el, si pentru toti cei care citesc acum: Doamnelor si Domnilor, va ofer "Piramida de smochine in jeleu de sampanie ros..."! Voi incepe cu enumerarea ingredientelor: 200 g aluat pentru foitaj, 8 smochine proaspete, bine coapte, 225 g zahar, 350 ml sampanie ros... (demisec), 6 foi de gelatina, 50 g mure (sau alte fructe de padure). Mai intai incalziti bine cuptorul. Incizati 6 smochine in forma de stea si puneti-le la cuptor pentru 5 minute. Scoateti-le si dati-le la rece. Pentru jeleul de sampanie procedati astfel: luati 200 ml de apa, adaugati 125 g zahar si fierbeti pana cand se formeaza un sirop. Trageti de pe foc si adaugati sampania, apoi foile de gelatina (topite inainte in putina apa rece). Puneti aluatul de foitaj (o foaie de 2 mm grosime) intr-o tava, la cuptor. Dupa 12 minute, scoateti tava, presarati zahar si dati din nou la cuptor pentru alte doua minute. Ceea ce urmeaza e chestiune de indemanare, de maiestrie. Taiati o folie de aluminiu in 6 bucati patrate cu latura de aproximativ 20 de cm. Exact in mijlocul fiecarei bucati puneti cate o smochina (din cele care au trecut prin cuptor), cu varful in jos. Turnati cu grija jeleul de sampanie si strangeti folia de aluminiu. Asezati fiecare "piramida", tot cu varful in jos, intr-o cupa, si dati la frigider, pentru cel putin doua ore. In acest timp, curatati de coaja celelalte doua smochine si taiati-le in bucati foarte mici. Puneti-le la fiert, la foc iute, impreuna cu murele (fructele de padure) si 50 g de zahar, pana obtineti un sos gros. Taiati din foitaj forme patrate cu latura de 6 cm. Asezati deasupra cate o piramida de smochina cu jeleu, stropiti cu sos si aduceti la masa. Veti obtine dintr-o data reputatia de maestri bucatari!Citește pe Antena3.ro