|
Conversatia de-acum cu doamna Niculina mi-a amintit de vechea intamplare culinara. Asa ca mi-am spus ca nu e cazul sa plec din Braila fara a lua cu mine macar vreo doua kilograme de obleti, cumparati de pe Balta, direct din barca unui pescar. Si, o data ce-am ajuns la Bucuresti, fara sa mai simt osteneala drumului, m-am avantat in bucatarie⦠Am curatat bine tot pestele, l-am spalat si l-am sarat. Am cernut malaiul (vreun sfert de kil) si l-am amestecat cu 100 de grame de faina alba. (Secretul, la peste, e sa folosesti malai de tara si nu pe cel din comert. Si la prajit, si la mamaliga.) In timpul asta, am pus putina untura la incins, intr-o tigaie. Asa, aveam garantia ca pestii vor iesi crocanti. Ceea ce s-a si intamplat - aveam sa-mi dau seama, scotandu-i cu mare grija din tigaie, dupa ce s-au rumenit, si lasandu-i sa adaste cateva minute pe un prosop de hartie, sa-si lase grasimea. Mujdeiul potrivit pentru pestele acesta e cel pregatit tot ca in Balta Brailei, cu rosii tocate, putin otet, ulei, cimbru si patrunjel verde. Si sare, dupa gust. Iei o imbucatura de mamaliga, apuci pestele de coada si-l tavalesti prin mujdei, apoi⦠simti mai intai asprimea malaiului prajit, rontai cu placere codita si aripioarele, in vreme ce carnea dulce a pestelui se topeste in gura. Si daca ai la indemana un Riesling ori o Feteasca alba, desfatatoare, te vei simti multumit.
Citește pe Antena3.ro