x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reteta de suflet

Reteta de suflet

26 Apr 2005   •   00:00

  • 27 aprilie 2005
  • Cele dintai amintiri ale Pastilor sunt de "acasa", dintre dealurile bland desfacute de apa Tazlaului. Floarea de cires si de mar scuturandu-se, o data cu inserarea, dangatul rar al clopotelor de la biserica veche, chemand… Se umplea ulita de suflete senine, curatate de pacate in Saptamana Mare prin taina spovedaniei, se umplea valea de murmure… Si tarziu, in noapte, dupa ce inconjuraseram cu totii de trei ori zidurile sprijinite in batranii contraforti ai bisericii, se revarsa spre sat un rau de lumini. Cele dintai amintiri ale Pastilor sunt de "acasa", locul unde duminica Invierii o incepeam clatindu-ne obrazul cu apa sfintita, in care adastau un ou ros, un fir de busuioc si un banut de argint… La pranz, masa se umplea de bucate: oua, bors, miel fript pe carbuni, cas proaspat si drob. Si parca nicaieri si nicicand nu era casa mai bogata ca atunci cand bunicilor li se alaturau feciorii si fetele si nepotii care zburdau dimpreuna cu mieii.

    Din vremurile acelea, cred, nu mi s-a mai intamplat sa mananc o specialitate a locului, drobul in coaste de miel, fel de mancare savuros si neobisnuit de bogat pentru papilele gustative. Incerc sa va redau reteta veche, asa cum o stiu de la bunica. Se aleg coaste de miel, frumoase, si se departeaza usor cu cutitul pielita de ele, pe una dintre laturi. Se scoate cu grija toata carnea, care se spala. Se curata de sange si de vine si se toaca bine cu satarul. Se iau bojocii si ficatul, se spala si se arunca in apa clocotita, cu sare, si se lasa sa fiarba. Se racoresc si se toaca la randu-le. Se rumenesc in ulei frunzele verzi de la cateva legaturi de ceapa dimpreuna cu cateva fire de usturoi, taiate marunt. Se mai amesteca in tocatura oua crude, oua fierte, patrunjel, marar, sare, piper. Cu acestea toate se umplu bine coastele de miel, iar in partea unde s-a facut deschizatura mai inainte se prind cateva scobitori. Se dau la cuptor, unde se lasa pana se coace totul bine, intorcand din cand in cand coastele de pe o parte pe alta. La masa, se aducea drobul pe frunze de salata verde, cu usturoi proaspat alaturi, si fiecare, dupa varsta, primea cate o portie mai mare sau mai mica, taiata de-a lungul coastelor rumenite. Cei mari beau si un paharel de vin rosu, in care cateodata ne mai inmuiam si noi, cei mici, buzele, ca la impartasania din sangele lui Hristos.

    ×