x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţeta de suflet

Reţeta de suflet

de Simona Lazar    |    11 Mar 2010   •   00:00
Reţeta de suflet

Trec prin pieţele Bucureştilor, dimineaţa, în căutarea trufandalelor de sezon.

O dată cu primăvara, primele verdeţuri de grădină, încă fragede, te îmbie să le cumperi, să le admiri, înainte de a le arunca în oala de ciorbă sau în castronul de salată. Printre legături "creponate" de pătrunjel mentolat zis şi "hasmaţuchi" zăresc, deunăzi, neverosimil încă pentru timpul din an pe care-l trecem, ştevie tânără, cu frunza de un verde încântător şi nervura mlădioasă.

O copilă, aş zice, pe lângă viguroasa ştevie a începutului de vară, cea în care rotesc sarmalele de post dinainte de Sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. Dar fiindcă post e şi-acum, mă avânt să cumpăr câteva legături, pentru sărmăluţele postului acestuia, al Paştelui. Şi-n vreme ce întind banii către femeia între două vârste, mai mult bătrâioară decât tânără, care le vinde, îmi şi imaginez cum voi toca ceapa mărunt-mărunt şi o voi muia doar o ţâră în uleiul încins, adăugându-i imediat ce "sticleşte" câteva picături de apă, ca să forfotească înăbuşit.

Voi adăuga un vârf de sare şi orezul, spălat şi zvântat, lăsându-le câteva minute împreună. Apoi, după ce se vor fi răcorit pe fereastră, voi umple foile de ştevie, spălate şi opărite niţel, rulându-le ca pe sarmale. Aşezându-le cu grijă în crăticioara "podită" cu verdeţuri, voi turna deasupra lor un suc de roşii făcut în casă, apă şi-o lingură de ulei şi le voi da la fiert, în cuptorul cu foc moale...

Îmi rotesc ochii în piaţa înfrigurată şi-mi dau seama că parcă aş mai adăuga în umplutură şi-un morcov ras, şi-o mână de mărar fraged, pentru ca gustul sarmalelor mele de post să fie mai plin. Deplin... De n-ar fi postul, aş turna deasupra smântână acrişoară.

Dacă e martie, e post

Aşa zice românul dintotdeauna. Că nu există niciodată într-un veac zi de martie fără post. De-aceea, pentru a fi în pas cu anotimpul, v-am adus şi noi în această ediţie a Jurnalului de bucătărie reţete de post. Şi nu de oriunde, ci culese de la prezbitera Garoafa Coman, autoarea uneia dintre cele mai cunoscute cărţi culinare de acest fel din ţara noastră.

Le-am adăugat reţetele de post ale unui profesionist al gastronomiei, cheful orădean Teodor Găvruţă. Dar şi reţetele de post şi "de dulce" ale celei mai titrate femei-maestru al artei culinare din ţara noastră, Cornelia Ghişoi. Ea este, astăzi, Lady Chef a României. Din ţinuturile însorite ale Italiei v-am mai adus povestea mozzarelei de bivoliţă şi bucatele ei. Pe care o punem alături de poveştile în culoare ale hâtrului pictor naiv Ion Măric.

×
Subiecte în articol: editorial