Dintre toţi chefii care au făcut demonstraţii culinare la Bucharest Food Festival, l-am remarcat pe Chef Cezar pentru asiduitatea cu care promova alimentaţia sănătoasă. Toate sfaturile lui cu privire la ingredientele pe care le folosea ori la preparatele pe care le gătea conţineau informaţii despre efectele benefice ale acestora. Calităţile antioxidante ale sparanghelului, efectele lingurii de ulei de măsline luat dimineaţa, pe stomacul gol, dar şi care este temperatura potrivită de preparare a cărnii de pasăre sau de porc, pentru a nu avea parte de surprize neplăcute, gen salmonela sau trichineloză. Cu alte cuvinte, nu doar cum să ne hrănim sănătos sau să ne creăm rutine sănătoase de viaţă, ci şi cum să ne păstrăm sănătatea, manipulând corect alimentele. Iar dacă o săptămână s-a încheiat cu acest ton dat de Chef Cezar, cealaltă a început cu un dialog încă mai aplicat despre cum să ne hrănim sănătos, iar interlocutoare ne-a fost dr Lygia Alexandrescu, cunoscut şi apreciat nutriţionist. Sfaturile dumneaei le veţi afla citind paginile ediţiei de astăzi ale Jurnalului de bucătărie. Eu vă ofer doar una dintre reţetele primite de la celebrul nutriţionist: Fursecuri din ovăz. Aveţi nevoie de: 70 ml de ulei de măsline presat la rece, 100 g de zahăr brun, 300 g de germeni de ovăz instant, 10 g zahăr vanilinat, 2 g de bicarbonat de sodiu, 2 g de scorţişoară. "Se încălzeşte cuptorul la 150º C şi se unge o tavă cu ulei de măsline. Se amestecă uleiul, zahărul brun şi vanilia, apoi se adaugă germenii de ovăz, bicarbonatul şi scorţişoara. Se omogenizează bine această compoziţie şi apoi se porţionează sub formă de fursecuri şi se coc timp de 20-25 de minute, până când marginile devin maro deschis. Se lasă să se răcească în aceeaşi tavă. Se păstrează într-un recipient prevăzut cu un capac, pentru ca fursecurile să-şi menţină prospeţimea." În ce priveşte analiza nutriţională pe porţie, iată care sunt datele pe care trebuie să le ştiţi - energie: 114 kcal; proteine: 1 g; grăsimi: 6 g; carbohidraţi: 12 g; sodiu: 10 mg; colesterol: 0. ZERO!
Festival culinar
Aproape în întregime, Jurnalul de bucătărie de astăzi este dedicat ultimei ediţii a Bucharest Food Festival, târg gastronomic care în această toamnă a adus dinaintea bucureştenilor marea bucătărie a Europei. Nu întâmplător veţi întâlni aici reţete greceşti şi portugheze. Dar nu vor lipsi nici preparatele propuse de maeştrii artei culinare, între care mult îndrăgiţii Cezar Munteanu - Chef Cezar - şi Horia Vîrlan. Ca de fiecare dată, revista noastră a avut şi acum o demonstraţie culinară mult apreciată de public. De această dată, tema a fost "Poveştile bucătăriei româneşti" de Radu Anton Roman, cartea pe care Jurnalul Naţional a editat-o, în şapte volume, pe parcursul acestei veri. Iar demonstraţiile culinare ale chefului Radu Gerheş şi ale bloggeriţei culinare Nicoleta Săndulache au arătat încă o dată că bucatele româneşti îşi au locul lor de frunte în ierarhia gastronomiei europene.