x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţetă pentru zile speciale, tortul Micul Trianon

Reţetă pentru zile speciale, tortul Micul Trianon

23 Ian 2016   •   11:27
Reţetă pentru zile speciale, tortul Micul Trianon

Ingrediente: pentru blatul cu migdale: 60 g pudră de migdale, 130 g zahăr pudră, 15 g făină, 3 albuşuri, o linguriţă de fulgi de ciocolată amară; pentru crema pralinată: 200 g praline, 90 g pişcoturi de şampanie; pentru spuma de ciocolată: 75 g zahăr pudră, un ou şi încă 3 gălbenuşuri, două linguri de apă caldă, 200 g ciocolată menaj, 300 g frişcă lichidă.

Preparare: Pentru a pregăti blatul cu migdale, amestecaţi întâi bine ingredientele în stare solidă: făina, pudra de migdale, fulgii de ciocolată şi jumătate din cantitatea de zahăr pudră. Bateţi albuşurile spumă, încorporând restul de zahăr. Apoi încorporaţi celelalte ingrediente, amestecând uşor. Într-o for­mă de tort cu diametrul de 22 cm pu­neţi această compoziţie şi daţi 10-15 mi­nute la cuptor, la temperatura de 220˚C. Lăsaţi să se răcească de tot, apoi scoateţi din formă. Acest blat va fi baza tortului.

Pentru crema pralinată, mai întâi topiţi la microunde pralinele. Sfărâmaţi pişcoturile de şampanie şi încorporaţi-le. Întindeţi bine, cu lama unui cuţit, această compoziţie peste blatul cu migdale. Lăsaţi să se întărească într-un loc mai rece (e bine să nu fie la frigider).

Pentru spuma de ciocolată, bateţi gălbenuşurile cu zahărul şi cu două linguri de apă caldă. Amestecul trebuie să-şi tripleze volumul şi să devină lejer şi spumos. Topiţi ciocolata în cuptorul cu microunde şi adăugaţi-o în compoziţie, amestecând până se uniformizează. Bateţi frişca foarte bine şi apoi încorporaţi amestecul obţinut mai înainte. Puneţi cercul tăvii de copt pe un platou şi vărsaţi în interiorul lui această spumă, netezind-o bine cu o spatulă, pentru a elimina bulele de aer. Daţi la congelator pentru patru ore, apoi scoateţi şi treceţi cu grijă spuma îngheţată deasupra celorlalte elemente ale tortului, trăgând încet platoul de dedesubt. Abia când aţi fixat locul, desfaceţi cercul tăvii de tort şi ridicaţi-l. Decoraţi cu felii de portocale sau kiwi, cu jumătăţi de căpşuni sau pur şi simplu pudraţi cu cacao şi fulgi de migdale.

×