Se iau cartofi cruzi, se curăţă de coajă, se taie la un capăt şi se scobeşte miezul. Se umplu apoi cu orez amestecat cu ceapă prăjită, ori cu crupe prăjite în ulei, ori cu brânză de vaci ori de oi amestecată cu un ou crud. După ce s-au umplut, li se pune capacul deasupra şi se aşază în cratiţă, rânduiţi.
Se face un rântaş din ceapă prăjită, o linguriţă de făină bine rumenită, se umple cu apă. Se poate umple chiar numai cu zeamă de pătlăgele ori cu bulion. Sosul acesta se toarnă peste cartofii umpluţi, atât cât să-i acopere. Se pun la fiert să mijotească, după ce s-a adăugat sarea necesară şi puţin piper.
Cine vrea, adaugă la fiert şi câteva linguri de smântână.
Se adaugă verdeaţă, când se serveşte la masă.
Smântâna se poate adăuga şi crudă, când se aşază mâncarea pe farfurie.
Reteta culeasa din Maria general Dobrescu - Bucătăria sătencei, 1920