x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de vineri. „Cerul și pământul” (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de vineri. „Cerul și pământul” (rețete românești pe gustul tău)

01 Ian 2016   •   09:39
Rețeta zilei de vineri. „Cerul și pământul” (rețete românești pe gustul tău)

Nu știu cât de atent ați ascultat domniile voastre colindele din iarna asta, ca și din toate iernile de până acum, dar e un colind ce zice-așa: Cerul și colindul/ În cântec răsună/ Îngeri și oameni/ Cântă împreună. Ce are colindul cu ale noastre retete romanesti?

De ce vă amintesc versurile din Ajunul Crăciunului, taman acum, după ce și Sfântul Vasile trecu? Păi, fiindcă, în leagănul sărbătorilor aflându-ne încă mi-am zis să vă învăț cum se gătește acest fel de mâncare ce poartă numele colindului cu pricina. Cerul și pământul. (Și este una dintre cele mai interesante retete romanesti culese din Ardeal.)

Vezi mai multe rețete AICI -  Marea Carte de Bucate
Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă) 
Rețeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei și verdeață

Trebuință ai de un kil de cartofi și de a zecea parte ceapă (100 g), și-apoi de unt (cât două nuci), de-un sfert de kil de mere acrișoare, de-un kil de sângerete sau de chișcă albă (că doar tocmai fuseră Ignatul și Crăciului și-ți e cămara plină cu bucate din... porc), ulei și sare, zahăr pudră.

Ceapa o toci mărunt și o călești în unt. Cartofii îi cureți, îi tai cuburi și peste ceapă îi arunci. În câteva minute, torni și apă, nu prea multă, și lași să fiarbă, piciocii (cartofii - n.n.) să se-nmoaie. Adaugi merele, de coajă curățate și felii tăiate. ...............

Citește pe ANTENA SATELOR detaliile acestei retete romanesti.

×