x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

25 Iun 2015   •   12:36
Rețeta zilei de joi. Alivenci ca la Humulești (rețeta Smarandei, mama lui Ion Creangă)

 Îi afli adeseori în târguri, cu colecția lor de păpuși din lut, pictate după înățișarea personajelor lui Ion Creangă. Ionela și Costin Lungu din Humulești - de unde altfel ar putea fi niște fani atât de înfocați ai marelui povestitor? - ne-au bucurat adeseori ochii nu doar cu aceste figurine de lut, ci și cu tapiseriile lor inspirate de amintirile copilului universal.

Când am vizitat-o acasă, pe malul Ozanei, Ionela Lungu, humuleșteanca, m-a întâmpinat însă cu o altfel de vorbă: „Am făcut muncă de teren la la zece babe din sat să aflu rețeta asta de alivenci!”.

Citește și
Baciul Ion din Vlădeni și mioarele lui fermecate. Povești și rețete de la stână

Rețeta de alivenci a Smarandei, mama lui Nică a lui Ștefan a Petrei din Humulești.

Alivencile sunt o mâncare ciobănească. N-au o rețetă strictă. Nici gramaj. Totul e la ochi. Așa cântăresc și bătrânele satului.

Se fierbe, într-un ceaun de tuci, un litru de lapte, cu o lingură de unt și cu ceva zahăr. Când clocotește......................

Citește articolul integral pe ANTENA SATELOR


×