x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Rețeta zilei de marți. Ostropel (sau ostropăț) de miel (rețete românești pe gustul tău)

Rețeta zilei de marți. Ostropel (sau ostropăț) de miel (rețete românești pe gustul tău)

08 Dec 2015   •   05:04
Rețeta zilei de marți. Ostropel (sau ostropăț) de miel (rețete românești pe gustul tău)

Dacă nu aveți încă un caiet de retete romanesti, e timpul să vă cumpărați un... caiet. De dictando. De 100 ori 200 de file, ca să vă ajungă să scrieți în el acele retete romanesti pe care nu vreți să le uitați!

Pe la mine pe-acasă îi zicea ostropăț. Și-așa i-am zis și eu multă vreme, până ce am întâlnit varianta mai „citită”, literară cum s-ar spune, deși ne referim aici la... literatura gastronomică. Adică: ostropel. De pui, cel mai adesea. De rață, câteodată. De miel, pe la stâni, acolo unde orice mâncare se gătește în ceaunele mari, așezate pe pirostrii, să poți după aia să hrănești toate gurile înfometate de ciobani și ciobănași.

Au umblat ei ziua toată în munte, după mioare. Le-au dat prin strungă și le-au mult, când a venit ceasul potrivit pentru asta, au făcut cașul, iar când au prins o țâră de timp, au cântat din fluier.

Te-ar putea interesa și aceste retete:
Limba Soacrei (rețetă de la Mănăstirea Hirova, Basarabia)
Ciorbă de pește, ca la Mănăstirea Dervent
Plăcintă cu spanac ca la Muntele Athos

E o prezentare... idilică. Însă ostropelul de miel, ca la stână, de-mbucat cu mămăligă, e cât se poate de teluric. De-aceea mă grăbesc să vă dau rețeta (chit că n-ați avut nici o mioară-n grijă).

Pentru a-l pregăti ai nevoie de carne de miel (1 kg), 2-3 linguri de untură sau ulei, 10 căței de usturoi, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel verde, tocat mărunt, sare și piper, oțet. 

Află pe ANTENA SATELOR modul de preparare al acestei delicioase retete romanesti.

×