La Moara Vlăsiei se fac vreo 6.000 de pâini pe zi. În satul din vechii codri voievodali, mămăliguța face concurență pâinii doar iarna, când se apropie Crăciunul și la toată casa se taie câte un purcel.
De la Balotești, la dreapta, spre Mănăstirea Căldprușani. Drumul trece prin sate lungi, străjuite din zare de rămășițe din codrii Vlăsiei. Până să ajungi la apa Cociovaliștei - al cărei nume e dat de plaurul pe care, mai demult, locuitorii îl foloseau în loc de plută, să treacă apa de la un mal la altul; „cocioc” înseamnă „plaur” - oprești la brutărie să cumperi o pâine. Pâine rotundă, semialbă și cu un gust tocmai potrivit să-l asociezi cu cel al cărnii preparate pe grătarul cu cărbuni, la umbra pădurii. Ori, dacă mergi la mănăstire și-i zi de pomenire a morților, tot aici oprești să cumperi colaci sau prescuri. Se știe că la brutăria din Moara Vlasiei (Ilfov) poți găsi pâinea pentru hrană sau pentru pomenire, după cum ai nevoie.
Te-ar putea interesa și Rețeta zilei de miercuri. Pâine cu dovlecei și verdeață
Rețeta zilei de luni. Pâine mănăstirească
Pâinea fragedă cu tărâțe, semințe și ulei se face, după rețeta brutăresei, astfel:
Vezi și alte retete tradtionale romanesti
Ai trebuință de: un kg făină, 500 g tărâțe de grâu, o lingură cu sare, drojdie cât o nucă, mac, 300 ml apă sau borș, 150 ml ulei.
Află cum se prepară de pe ANTENA SATELOR