x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

28 Iun 2006   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

TAJUN MALUSKA (Tunisia )
INGREDIENTE:
500 g carne de oaie , 200 g fasole boabe , 150 g cascaval , 50 g unt , 10 foi de aluat , 10 oua , ulei de masline , o ceapa , sofran , sare , piper , curry
MOD DE PREPARARE
Carnea se taie cubulete si se pune, impreuna cu ceapa taiata rondele, la prajit in ulei. Dupa ce s-a rumenit carnea se adauga fasolea, pusa la inmuiat din timp. Se acopera cu apa si se lasa sa fiarba la foc mic. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Dupa ce carnea si fasolea s-au fiert, se ia oala de pe foc. Se toarna ouale batute, cascavalul ras, se amesteca si se adauga si putin sofran.
Se ia un vas de Jena, se unge cu unt si se pun jumatate din foile de aluat. Peste ele se toarna compozitia obtinuta si se acopera cu celelalte foi. Se da la cuptor si se lasa la foc mic pana cand se rumeneste.
SFAT
Pentru culoare, in loc de sofran se poate folosi curry.
BAUTURA: Cabernet
FICAT LA GRATAR (Paraguay )
INGREDIENTE:
500 g ficat , ulei de masline , piper negru , sare , cimbru sau maghiran

MOD DE PREPARARE
Ficatul se spala si se tine timp de o jumatate de ora intr-un vas cu apa rece si otet. Apoi se scoate, se curata de pielite si grasime, iar la sfarsit se sterge cu o hartie absorbanta.

In continuare, ficatul se taie in felii subtiri, se sareaza dupa gust, se presara piper si se stropeste cu ulei de masline. Se prajeste la gratar, pe ambele parti, la foc mare.
SFAT
Dupa preferinta, ficatul poate fi condimentat cu cimbru sau maghiran.
BAUTURA: Cabernet
PUI CU SOS DE SMANTANA (Togo )
INGREDIENTE:
un pui , sare , usturoi , frisca , ceapa , piper boabe , o foaie de dafin , 300 g smantana , ulei , unt

MOD DE PREPARARE
Puiul se goleste de maruntaie, dupa care se spala bine. Bucatile de pui se fierb aproximativ 25-30 de minute. Dupa ce s-au fiert bine, se scot pe un platou si se condimenteaza dupa gustul fiecaruia. Intr-un vas se toarna smantana si putina supa de pui, dupa care se amesteca bine. Carnea de pui se pune la rumenit in uleiul incins. Dupa ce s-au prajit bine, peste ele se toarna sosul de smantana.
Intr-o craticioara se pun la fiert ceapa taiata bucati, cativa catei de usturoi, piperul boabe si foile de dafin. Se lasa 10 minute sa dea in clocot si se seveste alaturi de sosul de smantana si carnea de pui.
SFAT
Carnea de pui se poate rumeni in unt.
BAUTURA: Sauvignon Blanc
PUI ROYAL (SUA )
INGREDIENTE:
un piept de pui , 4 ardei grasi , 500 g ciuperci , 200 ml frisca , 50 g unt , doua galbenusuri , un pahar cu vin alb sec , piper rosu , sare , orez , cartofi copti

MOD DE PREPARARE
Ardeii se curata si se taie feliute subtiri si se inabusa in unt, la foc mic. Apoi se adauga ciupercile taiate, se sareaza si se lasa in continuare pe foc. Se toarna frisca, se lasa sa dea in cateva clocote, dupa care se pune pieptul de pui fiert taiat fasii si se presara piper rosu.
Galbenusurile se amesteca bine cu vinul alb si se toarna peste preparatul obtinut. Puiul se serveste cu orez.
SFAT
In locul garniturii de orez se pot folosi cartofi copti.
BAUTURA: Sauvignon Blanc

PREPARATE DIN PESTE

OMLETA CU COSTITA SI CREVETE (Costa Rica )
INGREDIENTE:
7 cartofi , 5 felii de costita afumata , 300 g crevete curatate , ulei , 50 g unt , 5 oua , o legatura de patrunjel , sare , piper , scoici sau fructe de mare

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata, se taie rondele subtiri si se rumenesc pe ambele fete in uleiul incins. Intr-o tigaie se incalzeste untul, se pun cartofii rumeniti, apoi crevetele si costita taiata cubulete. Ouale se bat impreuna cu patrunjelul tocat si se toarna peste crevete, costita si cartofi.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Dupa ce ompleta s-a rumenit pe o parte se intoarce pe cealalta.
SFAT
In loc de crevete se pot folosi scoici sau fructe de mare.
BAUTURA: Rom
PESTE ANGOLEZ (Angola )
INGREDIENTE:
un peste tilapia , sare , o ceapa , un ardei gras , ulei de masline , o lamaie , otet

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza si se spala foarte bine. Se sterge cu o hartie absorbanta.
In continuare se asezoneaza cu sare si ulei, dupa care se pune in cuptor sau pe un gratar cu carbuni. Ceapa se toaca marunt, se adauga sucul de lamaie, doua-trei lingurite cu apa, sarea, ardeiul tocat marunt si uleiul. Sosul obtinut se serveste alaturi de pestele fript.
SFAT
Se serveste decorat cu felii de lamaie.
BAUTURA: Chardonnay
CRAP LA CUPTOR (Cehia )
INGREDIENTE:
un crap , 100 g unt , doua lamai , o portocala , sare , piper , garnitura de legume

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se eviscereaza, se spala si se stropeste cu suc de lamaie si suc de portocala. Se lasa sa stea un sfert de ora. Se sareaza si se pipereaza. In continuare se unge cu unt si se inveleste in staniol.
Se pune pestele intr-o tava si se lasa in cuptorul deja incalzit. Se tine la foc mic aproximativ o jumatate de ora.
SFAT
Pestele se poate servi cu garnitura de legume.
BAUTURA: Traminer
PESTE À LA SUISSE (Elvetia )
INGREDIENTE:
doi pesti , 4 cepe , 50 g unt , un pahar cu vin alb , doua lamai , o legatura de patrunjel , o legatura de marar, , sare , piper , cimbru

MOD DE PREPARARE
Pestii se curata, se spala, se eviscereaza si se dezoseaza. Se stropesc cu zeama de lamaie si se presara sare si piper.
Cepele se curata, se taie rondele si o parte din ele se asaza intr-o tava unsa cu unt. Se pun pestii, se toarna vinul si se acopera cu o foaie de staniol. Se lasa in cuptor. Se tine tava la foc mic o jumatate de ora. La sfarsit se presara marar si patrunjel tocate marunt.
SFAT
Inainte de a-l pune in tava, pestele se poate condimenta cu cimbru.
BAUTURA: Riesling

PREPARATE DIN LEGUME

HARUN-NO-SARADA (Japonia )
INGREDIENTE:
doi castraveti , o salata , o ceapa , 10 ridichi , o conserva cu porumb , 3 linguri cu sos de soia , 3 linguri cu otet de lamaie sau de vin , sare , zahar , o gulie , ulei de susan , muguri de soia

MOD DE PREPARARE
Gulia se curata si se taie cubulete, ceapa si castravetii se taie rondele, salata se taie marunt, ridichile rondele. Se pun toate intr-un castron de sticla, se adauga porumbul si se amesteca foarte bine.
In continuare se face un sos aromat. Soia se amesteca bine cu zaharul, sarea, otetul si uleiul de susan, dupa care se toarna peste salata.
SFAT
In salata se pot adauga si muguri de soia.
BAUTURA: Sake
CONOPIDA CU ROSII (Polonia )
INGREDIENTE:
o conopida , 5 rosii , doua cepe , ulei de masline , sare , piper , marar

MOD DE PREPARARE
Conopida se spala bine, se curata si se desface in buchetele. Rosiile se curata de pielite si se taie feliute subtiri. Cepele se curata, se spala si se taie rondele.
Intr-o tigaie se pun la calit cepele, apoi se adauga rosiile, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se lasa un sfert de ora pe foc mic, dupa care se adauga conopida si putina apa calda. Se mai tine pe foc pana cand sosul se ingroasa.
SFAT
Se poate adauga o legatura de marar tocat.
BAUTURA: Traminer
FASOLE VERDE IVOREZA (Coasta de fildes )
INGREDIENTE:
un kg fasole verde , 500 ml suc de rosii , 50 g unt , o legatura de patrunjel , bicarbonat de sodiu , sare , piper , cimbru

MOD DE PREPARARE
Fasolea verde se spala, se curata si se taie in jumatate. Se pune pe aragaz un vas cu apa in care s-au adaugat putina sare si bicarbonat de sodiu. Cand apa fierbe, se adauga fasolea. Cand a fiert, se strecoara fasolea si se trece sub un jet de apa rece.
Se toarna sucul de rosii si untul si se pune din nou la fiert pentru 20 de minute. Se serveste cu mult patrunjel tocat.
SFAT
Sucul de rosii poate fi condimentat cu piper si cimbru.
BAUTURA: Riesling
COLTUNASI CU CIUPERCI (Ucraina )
INGREDIENTE:
500 g faina , un pahar cu lapte , doua oua , sare , 3 cartofi , 500 g ciuperci , o ceapa , sare , piper , smantana , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Cartofii se fierb, se paseaza, apoi se adauga ceapa calita, ciupercile fierte si taiate marunt, sarea si piperul dupa gust. Toate aceste ingrediente se amesteca bine. Din faina, lapte, oua si sare se face un aluat.
Se intinde o foaie si cu un pahar mic se decupeaza forme rotunde. Pe fiecare se pune cu o lingurita umplutura si se lipesc. Se fierb in apa clocotita, dupa care se servesc cu smantana.
SFAT
In umplutura de ciuperci se poate adauga si patrunjel tocat.
BAUTURA: Votca

PREPARATE DULCI

PLACINTA CU BRANZA (Serbia )
INGREDIENTE:
un kg faina , 500 g branza dulce , 500 g smantana , 7 oua , un pahar cu ulei , 150 g unt , zahar pudra , stafide

MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din faina si apa, la care se adauga putin unt. Aluatul obtinut se imparte in 24 de parti egale si se intind foi subtiri. Se ung pe o parte si pe alta cu ulei si se lipesc foile doua cate doua. Apoi se intind din nou, dupa care se dau la cuptor pentru 10 minute. Se amesteca bine branza cu smantana si cu ouale. Se ia o tava, se unge cu ulei si se asaza cate o foaie peste care se pune un strat de branza si tot asa pana la ultima foaie.
Se stropeste placinta cu unt, se inteapa cu o furculita din loc in loc si se lasa in cuptor, la foc mic, aproximativ o ora. Dupa ce s-a copt, se presara deasupra zahar pudra.
SFAT
In umplutura de branza se pot adauga stafide.
BAUTURA: Merlot
DESERT FERENI (Iran )
INGREDIENTE:
500 ml lapte , 50 g faina de grau , 100 g zahar , doua lingurite cu apa de trandafiri , fructe

MOD DE PREPARARE
Faina se dizolva in lapte si se amesteca foarte bine ca sa nu se formeze cocoloase. Se adauga in continuare zaharul si apa de trandafiri.
Se asaza vasul pe aragaz, la foc mic, si se amesteca pana cand compozitia capata consistenta smantanii. Se lasa la rece o ora, in frigider, inainte de a se servi.
SFAT
Se poate decora cu felii de fructe proaspete.
BAUTURA: Ceai de iasomie
INGHETATA MARASCHINO (Croatia )
INGREDIENTE:
500 g inghetata de vanilie , 500 g inghetata de ciocolata , 3 banane , lichior "Maraschino" , nuci rase , frisca , cirese confiate , fructe

MOD DE PREPARARE
Inghetata se imparte in sase parti si se pune in cupe. Se asaza pe fiecare dintre portii cate o jumatate de banana taiata cubulete.
Se toarna lichiorul si apoi se pun nucile pisate marunt si frisca batuta foarte bine. Se orneaza cu cirese confiate.
SFAT
In loc de cirese confiate se pot folosi si alte fructe.
BAUTURA: -
DESERT TOOLUM (Trinidad Tobago )
INGREDIENTE:
doua cani cu zahar brun , o jumatate de cana cu melasa , o nuca de cocos data pe razatoare , coaja rasa de la doua portocale , o lingurita cu ghimber maruntit , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Zaharul se topeste la foc mic, amestecandu-se incontinuu pana cand devine auriu. Apoi se adauga melasa, nuca de cocos, coaja de portocala si ghimberul, amestecandu-se incet.
Se lasa pe foc pana cand compozitia incepe sa se dezlipeasca de peretii cratitei. Dupa aceea, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca cateva minute. Apoi, cu o lingurita, se ia din compozitie si se formeaza niste mingiute care se pun pe o folie de aluminiu. Deasupra se presara nuca de cocos rasa.
SFAT
In compozitie se poate adauga esenta de vanilie.
BAUTURA: Suc de fructe tropicale
×