x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
15 Mar 2006 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

BAGHETE CU CARNE TOCATA
INGREDIENTE:
4 baghete mici , 400 g carne tocata , doua linguri pasta de ardei iuti , doua rosii , 50 g branza sau cascaval ras , sare , piper , salata verde
MOD DE PREPARARE
Baghetele se taie pe jumatate in lungime si se scobeste interiorul. Miezul se taie marunt si se amesteca impreuna cu carnea tocata si pasta de ardei iuti. Se condimenteaza cu sare si piper.
Cuptorul se incalzeste la 200ÞC. Se umplu baghetele cu amestecul de carne tocata cu paine si pasta si se preseaza bine cu degetele. Se taie rosiile in felii subtiri. Se intind feliile de rosii pe baghetele umplute cu compozitia din carne si pe deasupra se presara branza rasa. Baghetele se asaza intr-o tava si se dau la cuptor. Se coc pe gratarul din mijloc timp de aproximativ 20 de minute.
SFAT
Se pot servi cu salata verde proaspata.
BAUTURA:
Cramposie
LASAGNA DE PUI
INGREDIENTE:
9 foi de lasagna , o ceapa , 100 g ciuperci , ulei , 350 g piept de pui , 150 ml vin rosu , 250 ml suc de rosii , o lingura cu zahar , o rosie
Sosul bechamel 75 g unt , 50 g faina , un ou , 600 ml lapte , 100 g parmezan , sare si piper
MOD DE PREPARARE
Foile de lasagna se fierb in apa cu un praf de sare timp de 10 minute. Apoi se scurg. Pieptul de pui se fierbe in apa cu sare si, dupa ce a fiert, se toaca marunt. Ceapa se taie fin si se caleste in ulei incins. Se adauga si ciupercile taiate lamele, carnea de pui si se mai lasa timp de cinci minute. Compozitia se stinge cu vin diluat cu 100 ml apa, se pun sosul de rosii si zaharul. Se lasa la fiert pana cand scade.
Se pregateste si sosul bechamel si se umplu foile de lasagna. Intr-o tava unsa cu unt se asaza o foaie de lasagna, se toarna sos de pui si sos bechamel, apoi iar o foaie de lasagna, sos de pui si sos bechamel si se repeta operatiunea pana cand se termina compozitia. Tava se da la cuptor la foc potrivit.
SFAT
Se pot adauga deasupra si cateva feliute de rosii.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SALATA DE PUI
INGREDIENTE:
doua copane de pui , doua rosii , 150 g masline negre sau verzi , o ceapa , un ardei gras rosu , cateva linguri cu ulei de masline , doua linguri cu maioneza , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Copanele de pui se spala si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa pana fierb bine, dupa care se taie bucati potrivit de mari. Se pun apoi sa se rumeneasca in putin ulei de masline.

Rosiile se taie cubulete, ceapa solzisori si ardeiul gras rondele. Legumele taiate si maslinele se adauga peste carnea prajita. Se omogenizeaza cu doua linguri cu ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Dupa preferinta, se poate adauga maioneza.
BAUTURA:
Vermut
VARZA CU CARNATI ALBI
INGREDIENTE:
4 carnati albi , o varza , o ceapa , doi ardei , doi dovlecei , ulei , sare , piper , doua foi de dafin , boia dulce de ardei , patrunjel , mamaliguta

MOD DE PREPARARE
Varza se curata, se spala si se taie fideluta. Ceapa se toaca marunt. Se ia o cratita, se pune ulei la incins, se adauga ceapa tocata si putina boia. Se caleste putin, apoi se adauga varza si un pahar cu apa fiarta. Se lasa la inabusit. Din cand in cand se amesteca si se mai adauga cate putina apa.
Intre timp, se curata ardeii si dovleceii, se taie rondele si se adauga peste varza. Se mai lasa putin, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga foile de dafin si patrunjelul tocat marunt.
Carnatii se prajesc separat in tigaie sau se dau intr-o tava la cuptor. Se servesc alaturi de mancarica de varza.
SFAT
Se serveste cu o mamaliguta calda.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

CHEFAL CU ROSII
INGREDIENTE:
1,5 kg de chefal proaspat , doua cepe , un ardei gras , 4 rosii , 150 ml ulei , 4 catei de usturoi , patrunjel , sare , piper , cimbru

MOD DE PREPARARE
Chefalii se curata, se eviscereaza, se spala, se portioneaza si se condimenteaza cu sare si piper. Se asaza intr-o tava cu 50 ml de ulei si se dau la cuptor, la foc moderat, 15 minute.

Ceapa se taie solzisori si se caleste in restul de ulei. Se adauga ardeiul gras tocat marunt, usturoiul pisat si rosiile taiate rondele. Se stinge cu putina apa, se sareaza, se pipereaza si se presara putin cimbru uscat. Cand sosul este gata, se serveste alaturi de chefalul rumenit.
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Feteasca Alba
PASTRAV CU BROCCOLI
INGREDIENTE:
doi pastravi , 300 g broccoli , sare , piper boabe , ulei de masline , doua linguri cu vin
Sos picant 2-3 cepe , 3 linguri cu unt , o lingura cu otet , o lingura cu bulion , doi castraveciori in otet , sare , piper , usturoi
MOD DE PREPARARE
Pastravii se curata, se spala si se taie bucati de marime potrivita. Pastravii se pun la fiert in apa clocotita cu sare, boabe de piper si putin vin. Se scot, se lasa sa se scurga si se pun la prajit in uleiul incins. Broccoli se spala si se prajesc in putin ulei de masline.
Sosul picant se prepara astfel: cepele se taie marunt si se inabusa in putin unt. Se sting cu otet in care a fost pus din ajun usturoi pisat. Se adauga bulionul si o cana cu apa. Se fierbe pana cand sosul scade. Se trece prin sita, se adauga castraveciorii taiati fin si se potriveste totul de sare si piper. Se serveste alaturi de broccoli si de pastravul prajit.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde taiat marunt.
BAUTURA:
Pinot Gris
PESTE CU OREZ SI CASTRAVETI
INGREDIENTE:
un peste (macrou, pastrav sau cod) , un pahar cu ulei , un pahar cu orez , o ceapa , un morcov , sare , piper , doi-trei castraveciori acri , delikat , salata verde

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se pune la prajit in putin ulei de masline. Se scoate si se asaza pe un platou, acoperindu-se sa se pastreze cald.

Orezul se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se adauga si o ceapa intreaga, pentru mai mult gust. Morcovul se curata si se taie marunt, dupa care se adauga peste orezul aproape facut, iar castravetii murati, taiati cubulete mici, de asemenea. Se sareaza si dupa gust se adauga putin delikat. Garnitura de orez se serveste alaturi de pestele prajit.
SFAT
Se serveste cu salata verde.
BAUTURA:
Heres
PESTE CU FENICUL
INGREDIENTE:
un peste de marime potrivita , cateva linguri cu ulei de masline , sare , piper , 3 bulbi de fenicul , sos alb , 50 g unt , gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se da la prajit in putin ulei de masline. Se lasa sa se rumeneasca bine pe ambele parti, dupa care se scoate si se asaza pe un platou. Bulbii de fenicul se spala si se fierb intr-o oala cu capac. Se scurg si dau pe razatoare, dupa care se pun la prajit in putin unt si se condimenteaza.

Se servesc alaturi de peste. Dupa preferinte, se poate servi si cu un sos alb, potrivit pentru pestele ales.
SFAT
Se servesc cu gogosari acri.
BAUTURA:
Sampanie

PREPARATE DIN LEGUME

SUPA DE FENICUL
INGREDIENTE:
500 g fenicul (2-3 bulbi) , supa de legume , o ceapa , 3-4 ciuperci , ulei de masline , o lingura cu faina , sare , piper , doua rosii

MOD DE PREPARARE
Bulbii de fenicul se taie felii, ceapa se curata si se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita, se pun feliile de fenicul impreuna cu ceapa si se calesc pana se inmoaie. Apoi se adauga faina, se amesteca si se toarna treptat supa de legume.

Ciupercile se spala, se curata, se taie felioare si se adauga la supa. Se mai lasa la foc aproape 20 de minute. Se condimenteaza dupa gust.
SFAT
Se pot pune si doua rosii.
BAUTURA:
Palinca
FRIGARUI CU MOZARELLA
INGREDIENTE:
200 g branza mozarella , o cutie cu rosii chery , frunze proaspete de busuioc , paine neagra

MOD DE PREPARARE
Branza si painea se taie cubulete. Rosiile se spala si se taie in jumatati.

Se iau bete pentru frigarui si se pun pe rand paine, rosie, frunze de busuioc si branza.
SFAT
Se pot folosi si rosii obisnuite.
BAUTURA:
Gin tonic
CIORBA CU FIDEA DE OREZ
INGREDIENTE:
200 g fidea de orez , un morcov , un pastarnac , o ceapa , jumatate litru de bors , o legatura de leustean , sare , piper

MOD DE PREPARARE
Se pune apa la fiert. Zarzavatul se curata, se taie cubulete si se pune la supa. Se lasa sa fiarba. Borsul fiert se adauga cand zarzavatul este aproape gata.

Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Fideaua de orez se pune la sfarsit, dupa ce se opreste focul.
SFAT
Se presara leustean proaspat.
BAUTURA:
Tuica
FASOLE CU SOS TARTAR
INGREDIENTE:
300 g fasole boabe din conserva , doi castraveti , o ceapa , sare , piper , cateva frunze de salata verde , sos tartar , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Fasolea se spala sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Ceapa se curata, se spala si se taie julien. Castravetii se spala si se taie rondele.

Intr-un castron se amesteca fasolea cu ceapa si castravetii, se adauga sosul tartar si se condimenteaza dupa gust. Se orneaza cu frunze de salata verde si se lasa la rece o jumatate de ora.
SFAT
Se pot pune si castraveti acri.
BAUTURA:
Votca

PREPARATE DULCI

CHEC IN DOUA CULORI
INGREDIENTE: 6 oua , 300 g zahar pudra , 200 g unt , 6 linguri cu faina , un pahar cu lapte , doua plicuri cu zahar vanilinat , doua plicuri cu praf de copt , o lingura cu cacao , ciocolata de menaj
Crema 200 g unt , 100 g zahar pudra , doua galbenusuri , esenta de vanilie
MOD DE PREPARARE
Se impart toate ingredientele in doua parti si se fac doua checuri: unul obisnuit si unul cu cacao. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pudra si cu untul, apoi se adauga laptele, zaharul vanilinat, praful de copt si faina. La sfarsit se pun albusurile batute spuma si se amesteca incet. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit. La fel se procedeaza si cu al doilea chec, numai ca se pune o lingura cu cacao. Pentru crema se freaca untul impreuna cu zaharul pana cand devin o crema pufoasa, se adauga galbenusurile si esenta de vanilie dupa gust.
Fiecare chec se taie in doua parti pe orizontala si apoi se ung cu crema. Se glazureaza cu ciocolata de menaj.
SFAT
Se poate glazura si cu ciocolata neagra de menaj.
BAUTURA:
Cappuccino
NUGA CU ALUNE
INGREDIENTE:
8 albusuri , 400 g miere , 400 g zahar , o lamaie , doua plicuri zahar vanilinat , 300 g alune de padure , doua foi de napolitane , 300 g nuci

MOD DE PREPARARE
Albusurile se freaca impreuna cu mierea si cu zaharul pana compozitia se face ca o spuma. Apoi se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si zaharul vanilinat si se pune la bain-marie, la foc mic, amestecand continuu. Cand s-a legat compozitia, se adauga alunele de padure, prajite putin.

Compozitia obtinuta se pune intre cele doua foi de napolitane, asezate pe un platou. Apoi se acopera cu hartie de pergament, iar deasupra se pune o greutate. Se lasa asa pana a doua zi.
SFAT
Se pot pune si nuci.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
PRAJITURA CU VISINE
INGREDIENTE:
6 oua , 200 g zahar , 100 g smantana , 100 g unt , un plic cu zahar vanilinat , un praf de copt , coaja rasa de portocala , faina cat cuprinde , 200 g visine din compot , jeleu de fructe , un pachet de frisca , o jumatate de lamaie
MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca impreuna cu zaharul, zaharul vanilinat, apoi se adauga untul, smantana, coaja rasa de portocala, praful de copt si faina cat sa iasa un aluat mai moale. Se imparte in doua si se coc doua foi prin care s-au pus ici si colo visine date prin faina. Se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit.
Frisca se bate si se stoarce o jumatate de lamaie in ea. Foile, coapte si racite, se ung cu frisca, iar deasupra se orneaza cu visine si se glaseaza cu jeleu de fructe.
SFAT
Se pot pune si alte fructe, dupa gust.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
TARTE CU MANGO
INGREDIENTE:
300 g faina , 3 galbenusuri , 100 g unt , un praf de sare , un praf de copt , smantana cat cuprinde , crema de vanilie , jeleu de fructe , doua mango

MOD DE PREPARARE
Faina se amesteca impreuna cu praful de copt si sarea, apoi se adauga galbenusurile, untul si smantana. Se amesteca bine, ca sa iasa un aluat potrivit pentru tarte. Se lasa sa se odihneasca o ora, apoi se ia si se pune in forme mici de tarte.

Inainte de a se da la copt se inteapa cu o furculita. Tartele se coc la foc potrivit, se lasa la racit si se umplu cu crema de vanilie. Deasupra se orneaza cu felii de mango si se glaseaza cu jeleu de fructe.
SFAT
Se pot umple cu orice crema, dupa dorinta.
BAUTURA:
Lapte cald
Citeşte mai multe despre:   sare,   intr-o,   bautura,   potrivit,   zahăr,   ulei,   piper,   verde,   ceapa,   măsline,   roşii,   zahărul,   sosul,   făină,   salata,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   fiert,   amesteca,   crema,   marunt,   tava,   compozitia,   gust,   copt,   preparare,   fenicul,   adauga

 



Mai multe titluri din categorie

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe

Grecia pe lista roșie de COVID-19. Românii continuă să meargă în vacanțe
În pofida restricțiilor impuse de la 1 august, prin intrarea Greciei pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic, conediile românilor în această țară continuă în mod normal. Mii se români optează...

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021

România și Bulgaria au câștigat pariul pe turism în 2021
Galerie Foto Litoralul românesc și cel bulgăresc au fost luate cu asalt, în acest sezon estival, de românii care s-au ferit de restricții. Agențiile care au pariat pe această tendință au avut foarte mult de câștigat....

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă

Paula Chirilă şi Romică Ţociu, coprezentatori Splash! Vedete la apă
Galerie Foto Paula Chirilă şi Romică Ţociu li se alătură, din postura de coprezentatori, lui Răzvan Fodor, Ramonei Olaru şi Annei Lesko în cadrul celui mai nou sezon “Splash! Vedete la apă”, show ce va avea premiera...

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România

Atlantykron, insula iubitorilor de SF din România
De 32 de ani, o insulă din Dobrogea devine, pe timp de vară, locul de întâlnire al iubitorilor de Science-Fiction, timp de aproape o lună, în fiecare an. Cei care au fost fani ai literaturii SF și înainte de...

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment

Rolul aranjamentelor florale la un eveniment
 Florilor au cu siguranță puterea să facă oamenii fericiți, să transmită o stare bună și să aducă buna dispoziție în cadrul încăperii unde se află. Din punct de vedere vizual este impresionant cum po...

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările pentru quiz show-ul Prețul cel bun

Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu au început filmările  pentru quiz show-ul Prețul cel bun
Galerie Foto Au început filmările pentru Prețul cel bun, quiz show-ul prezentat de Liviu Vârciu și Andrei Ștefănescu, pe care telespectatorii îl vor putea vedea, din toamnă, la Antena 1.  Prețul cel bun (The Price...

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top

Doliu în lumea muzicii. A murit basistul formației ZZ Top
Basistul formației blues-rock ZZ Top, Dusty Hill, a murit la Houston, Texas. Acesta avea 77 de ani și era membru al trupei din 1970, scrie AFP. ''Suntem foarte triști de vestea decesului, în timpul somnului,...

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate

Șapte lucruri de aplicat pentru o vară fără probleme de sănătate
Sezonul estival este unul dintre cele mai așteptate momente ale anului, fiind perioada în care ne bucurăm de temperaturi crescute, soare, excursii la plajă și zile mai lungi, pline de activități. Cu toate...

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat

Avionului prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu a fost donat
Primul și singurul avion de pasageri construit în România, ROMBAC 1-11, și folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației...

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1

Insula Iubirii se pregătește să întâmpine noi cupluri în cel de-al șaselea sezon, la Antena 1
Insula Iubirii, paradisul în care concurenţii pot afla cu adevărat cine sunt, se pregătește să întâmpine noi cupluri curajoase și dornice să trăiască experiența vieții lor! ...

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă

Soluții rapide pentru curățarea podelelor din casă
Podelele din casă, indiferent de tipul și materialele din care sunt realizate, sunt cele care se murdăresc repede și trebuie curățate des. Partea bună este că nu toate podelele din casă trebuie întreținute cu...

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum

Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum
Paris Hilton este însărcinată și așteaptă primul ei copil și logodnicul ei, Carter Reum. Hilton spunea la un podcast că a apelat la tratamentul de fertilizare in vitro. Informația despre sarcina...

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia

Atenție unde călătoriți ! Cod roșu de caniculă în Grecia
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Grecia, unde au fost emise un Cod roșu de caniculă pentru intervalul 27 iulie - 3 august 2021 și o avertizare de incendii. Potrivit...

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice

Amenajarea curții cu piscina: 4 sfaturi practice
  Vara este anotimpul perfect pentru relaxare la piscină, iar dacă ai deja o grădină atunci tot ce mai ai de făcut este să îți amenajezi spațiul după bunul plac. O curte cu piscină îți oferă o...

Care sunt avantajele unui gazon artificial?

Care sunt avantajele unui gazon artificial?
Vrei o peluză perfectă la tine în curte dar nu ai timpul și nici răbdarea necesară să te ocupi de îngrijirea ei? Nu trebuie să îți faci probleme. Există alternative și pentru astfel de situații, gazonul...
Serviciul de email marketing furnizat de