Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
BAGHETE CU CARNE TOCATA
|
|
INGREDIENTE:
4 baghete mici
, 400 g carne tocata
, doua linguri pasta de ardei iuti
, doua rosii
, 50 g branza sau cascaval ras
, sare
, piper
, salata verde
|
MOD DE PREPARARE
Baghetele se taie pe jumatate in lungime si se scobeste interiorul. Miezul se taie marunt si se amesteca impreuna cu carnea tocata si pasta de ardei iuti. Se condimenteaza cu sare si piper.
Cuptorul se incalzeste la 200ÃC. Se umplu baghetele cu amestecul de carne tocata cu paine si pasta si se preseaza bine cu degetele. Se taie rosiile in felii subtiri. Se intind feliile de rosii pe baghetele umplute cu compozitia din carne si pe deasupra se presara branza rasa. Baghetele se asaza intr-o tava si se dau la cuptor. Se coc pe gratarul din mijloc timp de aproximativ 20 de minute.
|
SFAT
Se pot servi cu salata verde proaspata.
|
BAUTURA:
Cramposie
|
|
LASAGNA DE PUI
|
|
INGREDIENTE:
9 foi de lasagna
, o ceapa
, 100 g ciuperci
, ulei
, 350 g piept de pui
, 150 ml vin rosu
, 250 ml suc de rosii
, o lingura cu zahar
, o rosie
Sosul bechamel
75 g unt
, 50 g faina
, un ou
, 600 ml lapte
, 100 g parmezan
, sare si piper
MOD DE PREPARARE
Foile de lasagna se fierb in apa cu un praf de sare timp de 10 minute. Apoi se scurg. Pieptul de pui se fierbe in apa cu sare si, dupa ce a fiert, se toaca marunt. Ceapa se taie fin si se caleste in ulei incins. Se adauga si ciupercile taiate lamele, carnea de pui si se mai lasa timp de cinci minute. Compozitia se stinge cu vin diluat cu 100 ml apa, se pun sosul de rosii si zaharul. Se lasa la fiert pana cand scade.
Se pregateste si sosul bechamel si se umplu foile de lasagna. Intr-o tava unsa cu unt se asaza o foaie de lasagna, se toarna sos de pui si sos bechamel, apoi iar o foaie de lasagna, sos de pui si sos bechamel si se repeta operatiunea pana cand se termina compozitia. Tava se da la cuptor la foc potrivit.
|
SFAT
Se pot adauga deasupra si cateva feliute de rosii.
|
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
SALATA DE PUI
|
|
INGREDIENTE:
doua copane de pui
, doua rosii
, 150 g masline negre sau verzi
, o ceapa
, un ardei gras rosu
, cateva linguri cu ulei de masline
, doua linguri cu maioneza
, sare
, piper
MOD DE PREPARARE
Copanele de pui se spala si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se lasa pana fierb bine, dupa care se taie bucati potrivit de mari. Se pun apoi sa se rumeneasca in putin ulei de masline.
Rosiile se taie cubulete, ceapa solzisori si ardeiul gras rondele. Legumele taiate si maslinele se adauga peste carnea prajita. Se omogenizeaza cu doua linguri cu ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Dupa preferinta, se poate adauga maioneza.
|
BAUTURA: Vermut
|
|
VARZA CU CARNATI ALBI
|
|
INGREDIENTE:
4 carnati albi
, o varza
, o ceapa
, doi ardei
, doi dovlecei
, ulei
, sare
, piper
, doua foi de dafin
, boia dulce de ardei
, patrunjel
, mamaliguta
MOD DE PREPARARE
Varza se curata, se spala si se taie fideluta. Ceapa se toaca marunt. Se ia o cratita, se pune ulei la incins, se adauga ceapa tocata si putina boia. Se caleste putin, apoi se adauga varza si un pahar cu apa fiarta. Se lasa la inabusit. Din cand in cand se amesteca si se mai adauga cate putina apa.
Intre timp, se curata ardeii si dovleceii, se taie rondele si se adauga peste varza. Se mai lasa putin, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust, se adauga foile de dafin si patrunjelul tocat marunt.
Carnatii se prajesc separat in tigaie sau se dau intr-o tava la cuptor. Se servesc alaturi de mancarica de varza.
|
SFAT
Se serveste cu o mamaliguta calda.
|
BAUTURA: Vin rosu de buturuga
|
|
PREPARATE DIN PESTE
CHEFAL CU ROSII
|
|
INGREDIENTE:
1,5 kg de chefal proaspat
, doua cepe
, un ardei gras
, 4 rosii
, 150 ml ulei
, 4 catei de usturoi
, patrunjel
, sare
, piper
, cimbru
MOD DE PREPARARE
Chefalii se curata, se eviscereaza, se spala, se portioneaza si se condimenteaza cu sare si piper. Se asaza intr-o tava cu 50 ml de ulei si se dau la cuptor, la foc moderat, 15 minute.
Ceapa se taie solzisori si se caleste in restul de ulei. Se adauga ardeiul gras tocat marunt, usturoiul pisat si rosiile taiate rondele. Se stinge cu putina apa, se sareaza, se pipereaza si se presara putin cimbru uscat. Cand sosul este gata, se serveste alaturi de chefalul rumenit.
|
SFAT
Se orneaza cu patrunjel verde tocat marunt.
|
BAUTURA: Feteasca Alba
|
|
PASTRAV CU BROCCOLI
|
|
INGREDIENTE:
doi pastravi
, 300 g broccoli
, sare
, piper boabe
, ulei de masline
, doua linguri cu vin
Sos picant
2-3 cepe
, 3 linguri cu unt
, o lingura cu otet
, o lingura cu bulion
, doi castraveciori in otet
, sare
, piper
, usturoi
MOD DE PREPARARE
Pastravii se curata, se spala si se taie bucati de marime potrivita. Pastravii se pun la fiert in apa clocotita cu sare, boabe de piper si putin vin. Se scot, se lasa sa se scurga si se pun la prajit in uleiul incins. Broccoli se spala si se prajesc in putin ulei de masline.
Sosul picant se prepara astfel: cepele se taie marunt si se inabusa in putin unt. Se sting cu otet in care a fost pus din ajun usturoi pisat. Se adauga bulionul si o cana cu apa. Se fierbe pana cand sosul scade. Se trece prin sita, se adauga castraveciorii taiati fin si se potriveste totul de sare si piper. Se serveste alaturi de broccoli si de pastravul prajit.
|
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde taiat marunt.
|
BAUTURA: Pinot Gris
|
|
PESTE CU OREZ SI CASTRAVETI
|
|
INGREDIENTE:
un peste (macrou, pastrav sau cod)
, un pahar cu ulei
, un pahar cu orez
, o ceapa
, un morcov
, sare
, piper
, doi-trei
castraveciori acri
, delikat
, salata verde
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se pune la prajit in putin ulei de masline. Se scoate si se asaza pe un platou, acoperindu-se sa se pastreze cald.
Orezul se pune la fiert in apa cu sare si putin ulei. Se adauga si o ceapa intreaga, pentru mai mult gust. Morcovul se curata si se taie marunt, dupa care se adauga peste orezul aproape facut, iar castravetii murati, taiati cubulete mici, de asemenea. Se sareaza si dupa gust se adauga putin delikat. Garnitura de orez se serveste alaturi de pestele prajit.
|
SFAT
Se serveste cu salata verde.
|
BAUTURA: Heres
|
|
PESTE CU FENICUL
|
|
INGREDIENTE:
un peste de marime potrivita
, cateva linguri cu ulei de masline
, sare
, piper
, 3 bulbi de fenicul
, sos alb
, 50 g unt
, gogosari acri
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se spala si se da la prajit in putin ulei de masline. Se lasa sa se rumeneasca bine pe ambele parti, dupa care se scoate si se asaza pe un platou. Bulbii de fenicul se spala si se fierb intr-o oala cu capac. Se scurg si dau pe razatoare, dupa care se pun la prajit in putin unt si se condimenteaza.
Se servesc alaturi de peste. Dupa preferinte, se poate servi si cu un sos alb, potrivit pentru pestele ales.
|
SFAT
Se servesc cu gogosari acri.
|
BAUTURA: Sampanie
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SUPA DE FENICUL
|
|
INGREDIENTE:
500 g fenicul
(2-3 bulbi)
, supa de legume
, o ceapa
, 3-4 ciuperci
, ulei de masline
, o lingura cu faina
, sare
, piper
, doua rosii
MOD DE PREPARARE
Bulbii de fenicul se taie felii, ceapa se curata si se toaca marunt. Se incinge uleiul intr-o cratita, se pun feliile de fenicul impreuna cu ceapa si se calesc pana se inmoaie. Apoi se adauga faina, se amesteca si se toarna treptat supa de legume.
Ciupercile se spala, se curata, se taie felioare si se adauga la supa. Se mai lasa la foc aproape 20 de minute. Se condimenteaza dupa gust.
|
SFAT
Se pot pune si doua rosii.
|
BAUTURA: Palinca
|
|
FRIGARUI CU MOZARELLA
|
|
INGREDIENTE:
200 g branza mozarella
, o cutie cu rosii chery
, frunze proaspete
de busuioc
, paine neagra
MOD DE PREPARARE
Branza si painea se taie cubulete. Rosiile se spala si se taie in jumatati.
Se iau bete pentru frigarui si se pun pe rand paine, rosie, frunze de busuioc si branza.
|
SFAT
Se pot folosi si rosii obisnuite.
|
BAUTURA: Gin tonic
|
|
CIORBA CU FIDEA DE OREZ
|
|
INGREDIENTE:
200 g fidea de orez
, un morcov
, un pastarnac
, o ceapa
, jumatate litru de bors
, o legatura
de leustean
, sare
, piper
MOD DE PREPARARE
Se pune apa la fiert. Zarzavatul se curata, se taie cubulete si se pune la supa. Se lasa sa fiarba. Borsul fiert se adauga cand zarzavatul este aproape gata.
Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Fideaua de orez se pune la sfarsit, dupa ce se opreste focul.
|
SFAT
Se presara leustean proaspat.
|
BAUTURA: Tuica
|
|
FASOLE CU SOS TARTAR
|
|
INGREDIENTE:
300 g fasole boabe din conserva
, doi castraveti
, o ceapa
, sare
, piper
, cateva frunze
de salata verde
, sos tartar
, castraveti acri
MOD DE PREPARARE
Fasolea se spala sub un jet de apa rece si se lasa la scurs. Ceapa se curata, se spala si se taie julien. Castravetii se spala si se taie rondele.
Intr-un castron se amesteca fasolea cu ceapa si castravetii, se adauga sosul tartar si se condimenteaza dupa gust. Se orneaza cu frunze de salata verde si se lasa la rece o jumatate de ora.
|
SFAT
Se pot pune si castraveti acri.
|
BAUTURA: Votca
|
|
PREPARATE DULCI
CHEC IN DOUA CULORI
|
|
INGREDIENTE: 6 oua
, 300 g zahar pudra
, 200 g unt
, 6 linguri cu faina
, un pahar cu lapte
, doua plicuri cu zahar vanilinat
, doua plicuri cu praf de copt
, o lingura cu cacao
, ciocolata de menaj
Crema
200 g unt
, 100 g zahar pudra
, doua galbenusuri
, esenta de vanilie
MOD DE PREPARARE
Se impart toate ingredientele in doua parti si se fac doua checuri: unul obisnuit si unul cu cacao. Galbenusurile se freaca bine cu zaharul pudra si cu untul, apoi se adauga laptele, zaharul vanilinat, praful de copt si faina. La sfarsit se pun albusurile batute spuma si se amesteca incet. Se toarna compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la foc potrivit. La fel se procedeaza si cu al doilea chec, numai ca se pune o lingura cu cacao. Pentru crema se freaca untul impreuna cu zaharul pana cand devin o crema pufoasa, se adauga galbenusurile si esenta de vanilie dupa gust.
Fiecare chec se taie in doua parti pe orizontala si apoi se ung cu crema. Se glazureaza cu ciocolata de menaj.
|
SFAT
Se poate glazura si cu ciocolata neagra de menaj.
|
BAUTURA: Cappuccino
|
|
NUGA CU ALUNE
|
|
INGREDIENTE:
8 albusuri
, 400 g miere
, 400 g zahar
, o lamaie
, doua plicuri zahar vanilinat
, 300 g alune
de padure
, doua foi
de napolitane
, 300 g nuci
MOD DE PREPARARE
Albusurile se freaca impreuna cu mierea si cu zaharul pana compozitia se face ca o spuma. Apoi se adauga zeama de la o jumatate de lamaie si zaharul vanilinat si se pune la bain-marie, la foc mic, amestecand continuu. Cand s-a legat compozitia, se adauga alunele de padure, prajite putin.
Compozitia obtinuta se pune intre cele doua foi de napolitane, asezate pe un platou. Apoi se acopera cu hartie de pergament, iar deasupra se pune o greutate. Se lasa asa pana a doua zi.
|
SFAT
Se pot pune si nuci.
|
BAUTURA: Ceai de fructe de padure
|
|
PRAJITURA CU VISINE
|
|
INGREDIENTE:
6 oua
, 200 g zahar
, 100 g smantana
, 100 g unt
, un plic cu zahar vanilinat
, un praf de copt
, coaja rasa
de portocala
, faina cat cuprinde
, 200 g visine din compot
, jeleu de fructe
, un pachet de frisca
, o jumatate
de lamaie
MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca impreuna cu zaharul, zaharul vanilinat, apoi se adauga untul, smantana, coaja rasa de portocala, praful de copt si faina cat sa iasa un aluat mai moale. Se imparte in doua si se coc doua foi prin care s-au pus ici si colo visine date prin faina. Se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina, la foc potrivit.
Frisca se bate si se stoarce o jumatate de lamaie in ea. Foile, coapte si racite, se ung cu frisca, iar deasupra se orneaza cu visine si se glaseaza cu jeleu de fructe.
|
SFAT
Se pot pune si alte fructe, dupa gust.
|
BAUTURA: Grasa de Cotnari
|
|
TARTE CU MANGO
|
|
INGREDIENTE:
300 g faina
, 3 galbenusuri
, 100 g unt
, un praf de sare
, un praf de copt
, smantana cat cuprinde
, crema de vanilie
, jeleu de fructe
, doua mango
MOD DE PREPARARE
Faina se amesteca impreuna cu praful de copt si sarea, apoi se adauga galbenusurile, untul si smantana. Se amesteca bine, ca sa iasa un aluat potrivit pentru tarte. Se lasa sa se odihneasca o ora, apoi se ia si se pune in forme mici de tarte.
Inainte de a se da la copt se inteapa cu o furculita. Tartele se coc la foc potrivit, se lasa la racit si se umplu cu crema de vanilie. Deasupra se orneaza cu felii de mango si se glaseaza cu jeleu de fructe.
|
SFAT
Se pot umple cu orice crema, dupa dorinta.
|
BAUTURA: Lapte cald
|
|