x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

22 Dec 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

FICATEI CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kg de ficatei , 4-5 catei de usturoi , fasole verde , o cutie cu porumb , cateva buchetele de conopida , o cutie cu mazare , unt , sare , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Ficateii se spala si se pun la calit in putin unt. Usturoiul se curata, se piseaza, se amesteca cu putina sare si se pune peste ficateii inabusiti. Se stinge cu putina apa, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust. Legumele( mazarea, conopida, fasolea verde) se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei.
Dupa ce au fiert se scot pe un platou si se lasa sa se scurga . Se omogenizeaza cu putina maioneza, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se servesc alaturi de ficateii caliti.
SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
SUPA DE VITA CU LEGUME
INGREDIENTE:
un kg carne de vita cu os , o ceapa , o radacina de patrunjel , un morcov , piper , taitei , un fir de praz , sare , cateva buchetele de conopida , 200 g pastai verzi , o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Carnea se spala si se pune la fiert in apa rece cu putina sare. Dupa ce incepe sa fiarba este important sa se ia spuma. Vasul se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc domol cateva ore.
Cand carnea este pe jumatate fiarta, se adauga ceapa tocata marunt, buchetelele de conopida, pastaile, prazul taiat rondele, iar morcovul si radacina de patrunjel intregi. Dupa cateva clocote se adauga si taiteii. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
La sfarsit, se presara patrunjel verde tocat marunt.
SFAT
Se serveste cu crutoane.
BAUTURA:
Votca
PASTE CU SUNCA SI USTUROI
INGREDIENTE:
100 g sunca presata , o punga cu paste , 6 linguri cu ulei de masline , o capatana de usturoi , cateva frunze de busuioc , doua linguri cu maioneza , sare , piper , ceapa verde

MOD DE PREPARARE
Pastele se fierb in apa cu sare, avand grija sa nu se inmoaie prea tare. Sunca presata se taie feliute si impreuna cu usturoiul taiat marunt se pun la calit in putin ulei de masline.
Dupa ce s-au rumenit putin se adauga peste paste. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, amestecandu-se in functie de preferinte, cu cele doua linguri cu maioneza.
Deasupra, pentru mai mult gust, se adauga frunzele de busuioc.
SFAT
Se poate adauga si ceapa verde taiata marunt.
BAUTURA:
Riesling Italian
SPARANGHEL CU SLANINUTA
INGREDIENTE:
500 g sparanghel alb , 100 g felii subtiri de slaninuta , sare , un praf de zahar , 100 g unt , o lingura cu verdeata tocata (tarhon, busuioc, patrunjel) , 5-7 cartofi , piper , 5 linguri cu ulei

MOD DE PREPARARE
Se spala sparanghelul, se curata de coaja si se indeparteaza capetele lemnoase. Se da la fiert circa 20 de minute in apa sarata in care se adauga si putin zahar. Separat, se topeste untul si in el se pune verdeata. Se condimenteaza cu sare si piper si se tine la cald.
Cartofii se spala bine si se fierb in coaja in apa cu sare circa 20 de minute. Se scurg si se descojesc. In jurul fiecarui cartof se infasoara cate o felie de slaninuta si se fixeaza cu o scobitoare. Cartofii se prajesc in ulei pana ce devin rumeni si crocanti.
Se asaza pe farfurie impreuna cu sparanghelul si cu sosul de unt si verdeata.
SFAT
Se serveste cu acrituri.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

SALATA DE HAMSII
INGREDIENTE:
200 g hamsii , o legatura de ceapa verde , 100 g masline verzi , un morcov , otet , sare , piper , o salata verde

MOD DE PREPARARE
Hamsiile se curata, li se taie capetele si cozile, dupa care se lasa cateva ore in apa rece ca sa se desareze. Se scurg si se taie felii sau, dupa preferinta, se pot lasa intregi. Morcovul se fierbe separat si se taie rondele, dupa care se amesteca impreuna cu maslinele si ceapa verde taiata marunt. Se adauga si hamsiile. Se sareaza si se pipereaza dupa gust, amestecandu-se totul, pentru mai mult gust, cu putin otet.
SFAT
Se serveste cu salata verde.
BAUTURA:
Feteasca alba
MERLUCIUS PANE
INGREDIENTE:
un kg de merlucius , 200 g malai , sare , piper , o legatura de marar , o lamaie , mujdei , ulei

MOD DE PREPARARE
Pestele se curata, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se da prin malai si se pune la prajit in uleiul incins.
Se lasa sa se rumeneasca bine pe ambele parti, dupa care se scoate pe un platou si se serveste cu lamaie si mujdei.
SFAT
Se presara deasupra marar verde tocat marunt.
BAUTURA:
Muscat Ottonel
PASTRAV CU LEGUME
INGREDIENTE:
4 pastravi , o lamaie mare , o lingura cu otet , 4-5 cartofi , doi morcovi , piper boabe , 70 g unt , sare , sos de usturoi , patrunjel verde , ulei

MOD DE PREPARARE
Cartofii se curata de coaja si impreuna cu morcovii se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Untul se topeste in tava care se introduce in cuptor, se adauga otet, piper negru pisat si piper boabe si sare. Se omogenizeaza bine amestecul si se tavalesc pastravii prin el.
Se da tava la cuptor aproximativ 15 minute, dupa care se scoate si se adauga sucul de lamaie, rondelele de lamaie, sosul de usturoi, cartofii si morcovii fierti si taiati rondele.
SFAT
Se presara patrunjel verde tocat marunt.
BAUTURA:
Chardonnay
OREZ CU MAZARE SI CREVETE
INGREDIENTE:
250 g crevete mici congelate , 200 g orez , 250 g mazare congelata , sucul de la o lamaie , piper , 5 linguri cu ulei de masline , 2-3 catei de usturoi , marar , sare , o ceapa , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se lasa sa se decongeleze crevetele. Orezul se spala si se pune la fiert in apa cu sare si o ceapa intreaga, pentru mai mult gust.
Mazarea se fierbe si ea in apa sarata clocotita circa 5 minute, dupa care se scurge, se trece printr-un jet de apa rece si se lasa din nou la scurs. Patrunjelul se toaca marunt, iar usturoiul se piseaza.
Pentru marinata se amesteca sucul de lamaie cu sare, ulei, piper, patrunjel si usturoiul pisat. Se amesteca orezul caldut, crevetele si sosul marinat. Se serveste cald.
SFAT
Se presara deasupra marar tocat marunt.
BAUTURA:
Feteasca Regala

PREPARATE DIN LEGUME

ROSII UMPLUTE CU VINETE
INGREDIENTE:
doua-trei vinete , un dovlecel , doi-trei catei de usturoi , 4-6 rosii , o ceapa , ulei , sare , piper , patrunjel , 20 g unt

MOD DE PREPARARE
Vinetele se pun la copt. Se descojesc, se lasa sa se scurga, se toaca pe o planseta si se pun intr-un castron. Dovlecelul se curata de coaja si se pune la fiert in apa cu sare. Dupa ce se scoate, se paseaza si se adauga peste vinete. Usturoiul si ceapa se curata de coaja, se taie marunt si se adauga peste vinete. Se amesteca totul cu putin ulei. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Rosiilor li se taie capacelul, se curata de miez si se umplu cu salata de vinete. Se unge o tava cu putin unt, se asaza rosiile si se dau pentru cateva minute sa se rumeneasca la cuptor, la foc domol.
SFAT
Deasupra se presara verdeata tocata marunt.
BAUTURA:
Gin tonic
SUFLEU Cu BROCCOLI
INGREDIENTE:
400 g macaroane , 500 g broccoli , doi morcovi , 4 catei de usturoi , putin sofran macinat , 100 ml supa legume , unt , patrunjel tocat , 200 g branza rasa , 400 g smantana , doua galbenusuri , gogosari acri , sare , piper , ulei

MOD DE PREPARARE
Macaroanele se rup in bucati si se fierb in multa apa, conform indicatiilor de pe pachet. Intre timp se curata broccoli, se spala si se separa in buchetele. Coditele se taie felii. Se lasa sa se scurga. Se spala morcovii, se taie betisoare, iar usturoiul se toaca fin. Se calesc in ulei impreuna cu broccoli. Se adauga sare, piper si sofran. Se toarna supa si se lasa cateva minute sa se patrunda. Se incinge cuptorul la 200 de grade.
Se unge cu unt o forma de sufleu. Se asaza alternativ straturi de macaroane, de legume si de patrunjel, dupa care se presara branza. Se toarna deasupra smantana batuta impreuna cu galbenusurile si se da la cuptor circa 20 de minute.
SFAT
Se serveste cu gogosari acri.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SALATA DE STRUGURI CU BRANZA
INGREDIENTE:
300 g struguri albi , o salata verde , 50 g nuci , 100 g branza Gorgonzola , 2-3 catei de usturoi , 3 linguri cu otet , sare , piper , 3 linguri cu ulei de nuci , cascaval ras

MOD DE PREPARARE
Strugurii se spala, se taie boabele in doua, in functie de marime. Salata se spala si se taie bucati potrivite. Miejii de nuca se taie bucati mici, branza cubulete, iar usturoiul se piseaza marunt.
Otetul se amesteca cu sare si piper. Se amesteca salata, strugurii, nucile, branza si se adauga sosul de otet si ulei de nuci.
SFAT
Se poate adauga si cascaval ras.
BAUTURA:
Pinot Noir
RULOU DE OU CU SPANAC
INGREDIENTE:
8 oua , 100 g de branza rasa , 10 g de unt , doua linguri cu smantana , spanac , doua linguri cu ulei , sare , piper , salata verde

MOD DE PREPARARE
Spanacul se pune la fiert in apa cu putina sare. Dupa ce s-a fiert, se lasa la scurs si apoi se omogenizeaza cu putin ulei pana devine ca o pasta. Se sareaza dupa gust.
Ouale se bat bine si se amesteca apoi cu smantana, dupa care se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Intr-o cratita, atat untul, cat si uleiul se pun la incins. Se adauga ouale, se lasa in jur de 5 minute, pana se obtine o omleta legata. Se umple omleta obtinuta cu spanacul fiert si cu branza rasa.
Se ruleaza si se da la cuptor pentru 2-3 minute cat sa se rumeneasca.
SFAT
Se serveste cu salata verde.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon

PREPARATE DULCI

MERE LA CUPTOR
INGREDIENTE:
8 mere , dulceata de visine , un plic de zahar vanilinat , 50 g unt

MOD DE PREPARARE
Se iau merele, se curata, se scot cotoarele si se aseaza intr-o tava unsa cu unt. Se umplu cu dulceata de visine, se presara zahar vanilinat si se dau la cuptor, la foc potrivit, timp de 20 de minute.
SFAT
Se pot umple cu nuci si miere de albine.
BAUTURA:
Ceai verde
DOVLEAC CU MIERE SI NUCI
INGREDIENTE:
un dovleac , 150 g miere , 100 nuci , 20 g unt , esenta de vanilie

MOD DE PREPARARE
Dovleacul se spala, se curata de seminte si se taie in bucati potrivite. Se asaza intr-o tava unsa cu unt si se da la cuptor, la foc potrivit, timp de o ora.
Cand este aproape copt se toarna mierea, putina esenta de vanilie, se presara nucile maruntite si se introduce pentru inca 20 de minute la cuptor, la foc mai domol.
SFAT
Se poate coace cu lapte si miere.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
RULADA CU CIOCOLATA
INGREDIENTE:
7 oua , 7 linguri cu zahar , 5 linguri cu faina , doua linguri cu cacao , 100 g nuci macinate , un plic praf de copt , un plic zahar vanilinat , 200 g unt , 150 g zahar pudra , 100 g ciocolata , o ceasca de lapte dulce , 100 g frisca

MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se freaca cu zaharul, iar albusurile se bat spuma cu un varf de sare. Compozitia de albusuri se toarna in cea de galbenusuri si se omogenizeaza bine. Se adauga faina, cacaua, praful de copt si la sfarsit nucile macinate, amestecandu-se totul bine. Se pune compozitia intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coace la cuptor, la foc potrivit. Se prepara crema. Se freaca untul cu zaharul vanilinat, zaharul pudra, se adauga ciocolata dizolvata in lapte si se amesteca bine. Cand crema s-a omogenizat bine, se aduaga frisca si se da la rece pentru un timp.
Blatul, dupa ce s-a copt, se scoate si se rastoarna pe un prosop umed, se ruleaza incet si se lasa sa se raceasca. Apoi se deruleaza, se unge cu crema si se ruleaza la loc. Se imbraca cu crema ramasa.
SFAT
Se poate orna cu ciocolata alba.
BAUTURA:
Ceai de fructe de padure
PRAJITURA MILLE FEUILLES
INGREDIENTE:
250 g faina , un albus , o ceasca de apa rece cu sare , 250 g unt , 5 oua , 5 linguri cu zahar tos , un pahar cu lapte , 200 g unt , esenta de vanilie , ciocolata alba

MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din faina, apa si albus. Se framanta pana cand nu se mai lipeste de maini. Se da la frigider pentru 10 minute, dupa care se intinde o foaie nu prea subtire si se pune la mijloc o bucata de unt. Se impatureste in patru, se bate deasupra cu sucitorul si iar se intinde. Se repeta aceasta operatiune de patru ori. Apoi se intinde o foaie subtire, se pune intr-o tava stropita cu putina apa, insemnand in locul unde are sa fie taiata fasii si intepand din loc in loc. Se coace la foc iute, apoi dupa ce s-a racit se taie in fasii egale.
Se prepara crema de vanilie. Se bat ouale cu zaharul la bain-marie, se adauga incet lapte caldut si se lasa pana cand se ingroasa. Se ia de pe foc si dupa ce s-a racit se adauga untul frecat si esenta de vanilie. Se ung foile cu crema si se orneaza cu ciocolata alba.
SFAT
Se poate orna si cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Ciocolata calda
×