x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE

RETETE

10 Aug 2005   •   00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE VACUTA
INGREDIENTE:
doi litri de apa , un kg carne de vita , o radacina de patrunjel , un morcov , o telina mica , doua cepe , 4 linguri cu bulion , verdeata , sare , bors , smantana

MOD DE PREPARARE
Carnea se taie in bucati potrivit de mari, dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare. Cand da in clocot, se ia spuma. Radacina de patrunjel, morcovul, telina si cepele se curata, se toaca marunt sau se dau pe razatoare si se adauga peste carne, cand aceasta este aproape fiarta.
La sfarsit se pun bulionul, borsul fiert separat si se potriveste de sare. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se adauga verdeata tocata marunt.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA:
Palinca
FASOLE CU CARNATI
INGREDIENTE:
500 g fasole alba , o ramura de rozmarin , 500 g rosii descojite (din conserva) , o ceapa , trei catei de usturoi , piper , 50 ml untdelemn , frunze de salvie , o bucata de carnat afumat , sunca afumata , sare

MOD DE PREPARARE
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi, se schimba apa si se pune din nou la fiert intr-un litru de apa curata impreuna cu firul de rozmarin, ceapa intreaga si o jumatate de lingura cu sare. Se fierbe o ora si jumatate la foc mic. Se strecoara fasolea. Se curata usturoiul si se taie felii.
Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el usturoiul si frunzele maruntite de salvie. Se adauga rosiile si se calesc. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza. Carnatul se taie bucati potrivite si se pune la prajit alaturi de sunca afumata. Se servesc alaturi de fasole.
SFAT
Se serveste cu garnitura de legume.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SALATA DE PUI CU LEGUME
INGREDIENTE:
un piept de pui , o punga cu paste , 3-4 rosii , doi ardei grasi , 5 cartofi , sare , piper , ulei , verdeata , maioneza

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se pune la fiert, dupa care se scoate si se taie cubulete. Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Pastele se fierb si ele in apa cu sare, se scot si se lasa cateva minute sub un jet de apa rece.
Intre timp, rosiile si ardeii se taie marunt. Se amesteca pastele cu carnea, rosiile, cartofii, ardeii si verdeata tocata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se amesteca si cu maioneza.
BAUTURA:
Chardonnay
FICATEI CU CONOPIDA
INGREDIENTE:
500 g ficatei , o ceapa mare , 100 ml ulei , un catel de usturoi , 50 ml vin alb , o conopida mica , sare , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se curata si se spala ficateii, apoi se pun la scurs. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in ulei incins. Se adauga ficateii, care se rumenesc impreuna cu ceapa.
Conopida se desprinde buchetele mici, se fierbe si se pune la calit cu ficateii si ceapa. Cand sunt bine patrunsi, se toarna vinul, putina apa, mirodeniile, verdeata tocata si usturoiul pisat. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ce ficateii sunt bine fierti.
SFAT
Se serveste rece cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

RASOL DE COD CU CARTOFI
INGREDIENTE:
600 g file de cod , 500 g cartofi , 50 ml vin rosu , o ceapa , o foaie de dafin , sare , piper , o lamaie , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Fileul de peste se spala si se pune la fiert in apa cu sare, in care s-a mai adaugat ceapa curatata intreaga, piperul, vinul si foaia de dafin. Dupa ce pestele a fiert se scoate pe un platou.
Cartofii se spala si se pun in apa in care a fiert pestele. Dupa ce au fiert, se scot si se servesc alaturi de fileul fiert. Totul se orneaza cu patrunjel verde tocat.
SFAT
Se serveste cu zeama de lamaie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
CIORBA DE CAPATANI DE MACROU
INGREDIENTE:
4 capatani de macrou , 150 g morcovi , o ceapa , 100 g albitura , 400 g cartofi , 300 g smantana sau iaurt , doua rosii , 3 oua , doua legaturi de leustean , 100 ml ulei , 3 linguri cu bulion , zeama de lamaie , sare

MOD DE PREPARARE
Morcovii, ceapa si albitura se curata, se spala si se taie julien. Se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se sting cu apa clocotita, dupa care se continua fierberea. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pun capatanile de macrou curatate, spalate si portionate, rosiile date pe razatoare, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecandu-se usor. Se adauga o legatura de leustean taiat marunt si se da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.
SFAT
Se poate acri si cu bors.
BAUTURA:
Votca
PESTE CU VINETE
INGREDIENTE:
doua bucati de macrou , o vanata , un catel de usturoi , sare , piper , sos de mustar , o ceapa

MOD DE PREPARARE
Macroul se spala, se taie bucati mici si se pune la fiert in apa cu putina sare. Intr-o cratita, se pun la calit ceapa taiata marunt si putin usturoi pisat. Vanata se spala si se taie feliute, dupa care se adauga peste ceapa si se lasa sa se prajeasca bine. Se adauga si macroul si se amesteca bine. Deasupra se toarna sosul de mustar. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu salata de gogosari.
BAUTURA:
Traminer
SALATA DE PESTE CU MAZARE
INGREDIENTE:
100 g peste fiert (macrou) , o lingura cu ulei , o lingurita cu zeama de lamaie , o punga de mazare , o conopida mica , sare , piper , doua rosii , o lingura cu bulion

MOD DE PREPARARE
Pestele se spala si se fierbe, dupa care se dezoseaza si se toaca marunt. Mazarea si conopida se pun la fiert in putina apa cu sare, dupa care se scot si se lasa la scurs. Se pun apoi la prajit in putin ulei. Rosiile se toaca marunt si impreuna cu bulionul se adauga peste conopida si mazare. Se lasa sa se inabuse putin, dupa care se adauga pestele fiert si maruntit. Se amesteca bine, pana ce se omogenizeaza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se stropeste cu putina zeama de lamaie.
BAUTURA:
Vin spumant

PREPARATE DIN LEGUME

PIURE DE MAZARE
INGREDIENTE:
500 g mazare proaspata , 100 g unt , un pahar cu lapte , zahar dupa gust , o jumatate de litru de apa , sare , un ou prajit , friganele , crochete de gris

MOD DE PREPARARE
Mazarea se fierbe la foc iute in apa clocotita cu sare. Cand este gata, se strecoara. Cat timp este fierbinte, se da prin sita si se amesteca batand continuu si adaugand untul si laptele fierbinte. Se potriveste de sare, zahar si se tine acoperita intr-un vas cu apa fierbinte. Deasupra se asaza un ou prajit.
SFAT
Se serveste cu friganele sau cu crochete de gris.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SALATA CHINEZEASCA CU OUA
INGREDIENTE:
o salata chinezeasca , doua-trei linguri cu ulei , zeama de lamaie , otet , sare , piper , 4 oua , maioneza

MOD DE PREPARARE
Se curata frunzele de salata, dupa care se lasa sa stea doua-trei ore in apa sarata, dupa care se scot si se taie in fasii mai late. Intre timp, ouale se pun la fiert. Separat, se pregateste un sos din ulei si zeama de lamaie, otet, sare si putin piper. Ouale se curata, se taie rondele si se adauga peste salata.
SFAT
Se mai poate adauga si maioneza.
BAUTURA:
Pinot Gris
CASCAVAL LA CAPAC
INGREDIENTE:
100-150 g cascaval , unt sau untdelemn , lapte , faina , sos de mustar , doua linguri cu smantana , un morcov , o telina , un ardei

MOD DE PREPARARE
Cascavalul se taie in felii de 1 1/2 cm grosime. Acestea se inmoaie in lapte, se trec bine prin faina, apoi inca o data abundent prin lapte si faina. In loc de lapte se poate folosi un amestec din smantana si zeama in care au fiert legumele. O tigaita numai pentru o persoana se pune la foc mic, sa se infierbinte, fara grasime; se pun apoi 25 g unt sau untdelemn si se asaza feliile de cascaval.
Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca, apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se intorc, lasand sa se prajeasca si pe cealalta parte, ca sa se inmoaie bine. Se servesc imediat, cu un sos de mustar deasupra.
SFAT
Se mananca direct din tigaita, de aceea se pregatesc separat pentru fiecare persoana.
BAUTURA:
Pinot Noir
DOVLECEI CU SOS PESTO
INGREDIENTE:
un dovlecel , un ou , o paine rotunda , sare , piper Sosul pesto , un kg de rosii , doi-trei catei de usturoi , alune taiate marunt , un sfert de cana cu suc de lamaie , 200 g parmezan , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Painea se taie si se unge cu ou. Se da la microunde sa se rumeneasca putin. Intre timp, dovlecelul se spala, se taie feliute subtiri si se pun la gratar, pentru a se perpeli pe ambele parti. Se lasa cateva minute, dupa care se iau si se asaza pe painea scoasa de la microunde. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Deasupra se toarna sosul pesto, preparat din rosii, usturoi, parmezan, suc de lamaie si alune. Se amesteca pana se formeaza o pasta. Se serveste la painea cu dovlecei.
SFAT
Se poate asezona si cu castraveti acri.
BAUTURA:
Zghihara

PREPARATE DULCI

PLACINTA DOBROGEANA
INGREDIENTE:
un pachet de foi de placinta , doua linguri cu smantana , zahar vanilinat , doua oua , ulei
UMPLUTURA
350-400 g de branza dulce , 6 oua , 5-6 linguri cu zahar , un pliculet zahar vanilinat , 100 g stafide

MOD DE PREPARARE
Ingredientele pentru umplutura se amesteca foarte bine intr-un castron si, daca aceasta iese un pic cam groasa, se mai adauga o lingura cu smantana, sa fie mai pufoasa. Se intinde o foaie pe tava unsa cu ulei, astfel incat sa imbrace si peretii tavii. Se adauga umplutura de branza si apoi a doua foaie. Daca raman margini de coca, se impaturesc peste umplutura. Deasupra placintei se imprastie doua oua batute cu doua linguri cu smantana si un plic de zahar vanilinat. Astfel, placinta se va rumeni si, in plus, foaia de deasupra va ramane moale si zemoasa, nu se va usca. Se da tava la cuptor, la foc mediu, cam 45 minute. Se incearca daca e gata cu un pai, iar daca acesta iese curat inseamna ca s-a copt.
SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
TARTA COLORATA
INGREDIENTE:
300 g faina , 200 g unt , 100 g zahar , un ou , un galbenus , gelatina pentru prajituri , o budinca de vanilie , fructe , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Se amesteca faina, zaharul, untul, oul intreg si galbenusul. Daca aluatul este prea nisipos, se adauga putin lapte. Se intinde blatul in tava speciala de tarta si se da la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Se prepara crema de budinca, dupa care se intinde din loc in loc pe blat, in forma de floare. Fructele (portocala, kiwi, cirese) se taie bucati potrivite si se asaza deasupra cremei. Peste ele se toarna gelatina. Se da la frigider.
SFAT
Se poate orna si cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CU FRUCTE SI BEZEA
INGREDIENTE:
300 g faina , 200 g unt , o lingura cu cacao , o lingura cu otet , un varf de cutit cu bicarbonat , 300 g zahar , 3 oua , doua linguri cu smantana , fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu faina, se face o adancitura in mijloc in care se pun un ou intreg, doua galbenusuri, smantana, doua linguri cu zahar, otetul, cacaua si bicarbonatul. Se framanta bine. Se unge tava, se intinde coca si se da la cuptor.
Separat, se bat cele doua albusuri cu restul de zahar si cu doua picaturi de otet, la bain marie pana capata consistenta bezelei. Dupa ce blatul s-a copt, se scoate din cuptor, se taie pe jumatate si se unge cu o parte din bezeaua pregatita mai sus, iar restul se intinde deasupra prajiturii care se reintroduce in cuptor, la foc mic. Dupa ce bezeaua s-a intarit, se scoate prajitura si se taie calda.
SFAT
Deasupra se adauga fructele (cirese, ananas, portocale).
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
COMPOT DE PIERSICI
INGREDIENTE:
un kg de piersici tari , 200 g de zahar , 3 pahare cu apa , o lingurita cu zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se pune la fiert apa impreuna cu zaharul. In acest timp, piersicile se curata de pielita si se lasa sa stea in apa rece. Cand zaharul s-a topit, se pune zeama de lamaie si piersicile scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic cateva clocote, luand din cand in cand spuma in timpul fiertului.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
-
×