x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

RETETE

0
10 Aug 2005 - 00:00

Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

PREPARATE DIN CARNE

CIORBA DE VACUTA
INGREDIENTE:
doi litri de apa , un kg carne de vita , o radacina de patrunjel , un morcov , o telina mica , doua cepe , 4 linguri cu bulion , verdeata , sare , bors , smantana

MOD DE PREPARARE
Carnea se taie in bucati potrivit de mari, dupa care se pune la fiert in apa rece cu sare. Cand da in clocot, se ia spuma. Radacina de patrunjel, morcovul, telina si cepele se curata, se toaca marunt sau se dau pe razatoare si se adauga peste carne, cand aceasta este aproape fiarta.
La sfarsit se pun bulionul, borsul fiert separat si se potriveste de sare. Dupa ce se ia vasul de pe foc, se adauga verdeata tocata marunt.
SFAT
Se serveste cu smantana.
BAUTURA:
Palinca
FASOLE CU CARNATI
INGREDIENTE:
500 g fasole alba , o ramura de rozmarin , 500 g rosii descojite (din conserva) , o ceapa , trei catei de usturoi , piper , 50 ml untdelemn , frunze de salvie , o bucata de carnat afumat , sunca afumata , sare

MOD DE PREPARARE
Se pune fasolea la inmuiat in apa rece, cu o seara inainte. A doua zi, se schimba apa si se pune din nou la fiert intr-un litru de apa curata impreuna cu firul de rozmarin, ceapa intreaga si o jumatate de lingura cu sare. Se fierbe o ora si jumatate la foc mic. Se strecoara fasolea. Se curata usturoiul si se taie felii.
Se incinge untdelemnul intr-o cratita mare. Se calesc in el usturoiul si frunzele maruntite de salvie. Se adauga rosiile si se calesc. Se adauga fasolea boabe scursa, se sareaza, se pipereaza. Carnatul se taie bucati potrivite si se pune la prajit alaturi de sunca afumata. Se servesc alaturi de fasole.
SFAT
Se serveste cu garnitura de legume.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
SALATA DE PUI CU LEGUME
INGREDIENTE:
un piept de pui , o punga cu paste , 3-4 rosii , doi ardei grasi , 5 cartofi , sare , piper , ulei , verdeata , maioneza

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se pune la fiert, dupa care se scoate si se taie cubulete. Cartofii se curata de coaja, se spala si se pun la fiert in apa cu sare si putin ulei. Pastele se fierb si ele in apa cu sare, se scot si se lasa cateva minute sub un jet de apa rece.
Intre timp, rosiile si ardeii se taie marunt. Se amesteca pastele cu carnea, rosiile, cartofii, ardeii si verdeata tocata. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se amesteca si cu maioneza.
BAUTURA:
Chardonnay
FICATEI CU CONOPIDA
INGREDIENTE:
500 g ficatei , o ceapa mare , 100 ml ulei , un catel de usturoi , 50 ml vin alb , o conopida mica , sare , piper , patrunjel

MOD DE PREPARARE
Se curata si se spala ficateii, apoi se pun la scurs. Ceapa se toaca marunt si se rumeneste in ulei incins. Se adauga ficateii, care se rumenesc impreuna cu ceapa.
Conopida se desprinde buchetele mici, se fierbe si se pune la calit cu ficateii si ceapa. Cand sunt bine patrunsi, se toarna vinul, putina apa, mirodeniile, verdeata tocata si usturoiul pisat. Se lasa sa fiarba la foc mic pana ce ficateii sunt bine fierti.
SFAT
Se serveste rece cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

PREPARATE DIN PESTE

RASOL DE COD CU CARTOFI
INGREDIENTE:
600 g file de cod , 500 g cartofi , 50 ml vin rosu , o ceapa , o foaie de dafin , sare , piper , o lamaie , patrunjel verde

MOD DE PREPARARE
Fileul de peste se spala si se pune la fiert in apa cu sare, in care s-a mai adaugat ceapa curatata intreaga, piperul, vinul si foaia de dafin. Dupa ce pestele a fiert se scoate pe un platou.
Cartofii se spala si se pun in apa in care a fiert pestele. Dupa ce au fiert, se scot si se servesc alaturi de fileul fiert. Totul se orneaza cu patrunjel verde tocat.
SFAT
Se serveste cu zeama de lamaie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
CIORBA DE CAPATANI DE MACROU
INGREDIENTE:
4 capatani de macrou , 150 g morcovi , o ceapa , 100 g albitura , 400 g cartofi , 300 g smantana sau iaurt , doua rosii , 3 oua , doua legaturi de leustean , 100 ml ulei , 3 linguri cu bulion , zeama de lamaie , sare

MOD DE PREPARARE
Morcovii, ceapa si albitura se curata, se spala si se taie julien. Se calesc in ulei, prin inabusire, pana ce incep sa se inmoaie. Se sting cu apa clocotita, dupa care se continua fierberea. Cartofii curatati, spalati si taiati cubulete se pun la fiert cu legumele. Dupa ce au fiert 10-15 minute, se pun capatanile de macrou curatate, spalate si portionate, rosiile date pe razatoare, sarea si bulionul si se lasa sa fiarba circa 10 minute. Se acreste cu zeama de lamaie. Ouale batute cu putina sare se amesteca bine cu smantana, se subtiaza cu zeama si se toarna treptat in ciorba fierbinte, amestecandu-se usor. Se adauga o legatura de leustean taiat marunt si se da o data in clocot. Restul de verdeata se presara in farfurie.
SFAT
Se poate acri si cu bors.
BAUTURA:
Votca
PESTE CU VINETE
INGREDIENTE:
doua bucati de macrou , o vanata , un catel de usturoi , sare , piper , sos de mustar , o ceapa

MOD DE PREPARARE
Macroul se spala, se taie bucati mici si se pune la fiert in apa cu putina sare. Intr-o cratita, se pun la calit ceapa taiata marunt si putin usturoi pisat. Vanata se spala si se taie feliute, dupa care se adauga peste ceapa si se lasa sa se prajeasca bine. Se adauga si macroul si se amesteca bine. Deasupra se toarna sosul de mustar. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se serveste cu salata de gogosari.
BAUTURA:
Traminer
SALATA DE PESTE CU MAZARE
INGREDIENTE:
100 g peste fiert (macrou) , o lingura cu ulei , o lingurita cu zeama de lamaie , o punga de mazare , o conopida mica , sare , piper , doua rosii , o lingura cu bulion

MOD DE PREPARARE
Pestele se spala si se fierbe, dupa care se dezoseaza si se toaca marunt. Mazarea si conopida se pun la fiert in putina apa cu sare, dupa care se scot si se lasa la scurs. Se pun apoi la prajit in putin ulei. Rosiile se toaca marunt si impreuna cu bulionul se adauga peste conopida si mazare. Se lasa sa se inabuse putin, dupa care se adauga pestele fiert si maruntit. Se amesteca bine, pana ce se omogenizeaza. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
SFAT
Se stropeste cu putina zeama de lamaie.
BAUTURA:
Vin spumant

PREPARATE DIN LEGUME

PIURE DE MAZARE
INGREDIENTE:
500 g mazare proaspata , 100 g unt , un pahar cu lapte , zahar dupa gust , o jumatate de litru de apa , sare , un ou prajit , friganele , crochete de gris

MOD DE PREPARARE
Mazarea se fierbe la foc iute in apa clocotita cu sare. Cand este gata, se strecoara. Cat timp este fierbinte, se da prin sita si se amesteca batand continuu si adaugand untul si laptele fierbinte. Se potriveste de sare, zahar si se tine acoperita intr-un vas cu apa fierbinte. Deasupra se asaza un ou prajit.
SFAT
Se serveste cu friganele sau cu crochete de gris.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SALATA CHINEZEASCA CU OUA
INGREDIENTE:
o salata chinezeasca , doua-trei linguri cu ulei , zeama de lamaie , otet , sare , piper , 4 oua , maioneza

MOD DE PREPARARE
Se curata frunzele de salata, dupa care se lasa sa stea doua-trei ore in apa sarata, dupa care se scot si se taie in fasii mai late. Intre timp, ouale se pun la fiert. Separat, se pregateste un sos din ulei si zeama de lamaie, otet, sare si putin piper. Ouale se curata, se taie rondele si se adauga peste salata.
SFAT
Se mai poate adauga si maioneza.
BAUTURA:
Pinot Gris
CASCAVAL LA CAPAC
INGREDIENTE:
100-150 g cascaval , unt sau untdelemn , lapte , faina , sos de mustar , doua linguri cu smantana , un morcov , o telina , un ardei

MOD DE PREPARARE
Cascavalul se taie in felii de 1 1/2 cm grosime. Acestea se inmoaie in lapte, se trec bine prin faina, apoi inca o data abundent prin lapte si faina. In loc de lapte se poate folosi un amestec din smantana si zeama in care au fiert legumele. O tigaita numai pentru o persoana se pune la foc mic, sa se infierbinte, fara grasime; se pun apoi 25 g unt sau untdelemn si se asaza feliile de cascaval.
Se acopera cu un capac si se lasa sa se prajeasca, apoi se trece cu lama cutitului pe sub ele si se intorc, lasand sa se prajeasca si pe cealalta parte, ca sa se inmoaie bine. Se servesc imediat, cu un sos de mustar deasupra.
SFAT
Se mananca direct din tigaita, de aceea se pregatesc separat pentru fiecare persoana.
BAUTURA:
Pinot Noir
DOVLECEI CU SOS PESTO
INGREDIENTE:
un dovlecel , un ou , o paine rotunda , sare , piper Sosul pesto , un kg de rosii , doi-trei catei de usturoi , alune taiate marunt , un sfert de cana cu suc de lamaie , 200 g parmezan , castraveti acri

MOD DE PREPARARE
Painea se taie si se unge cu ou. Se da la microunde sa se rumeneasca putin. Intre timp, dovlecelul se spala, se taie feliute subtiri si se pun la gratar, pentru a se perpeli pe ambele parti. Se lasa cateva minute, dupa care se iau si se asaza pe painea scoasa de la microunde. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
Deasupra se toarna sosul pesto, preparat din rosii, usturoi, parmezan, suc de lamaie si alune. Se amesteca pana se formeaza o pasta. Se serveste la painea cu dovlecei.
SFAT
Se poate asezona si cu castraveti acri.
BAUTURA:
Zghihara

PREPARATE DULCI

PLACINTA DOBROGEANA
INGREDIENTE:
un pachet de foi de placinta , doua linguri cu smantana , zahar vanilinat , doua oua , ulei
UMPLUTURA
350-400 g de branza dulce , 6 oua , 5-6 linguri cu zahar , un pliculet zahar vanilinat , 100 g stafide

MOD DE PREPARARE
Ingredientele pentru umplutura se amesteca foarte bine intr-un castron si, daca aceasta iese un pic cam groasa, se mai adauga o lingura cu smantana, sa fie mai pufoasa. Se intinde o foaie pe tava unsa cu ulei, astfel incat sa imbrace si peretii tavii. Se adauga umplutura de branza si apoi a doua foaie. Daca raman margini de coca, se impaturesc peste umplutura. Deasupra placintei se imprastie doua oua batute cu doua linguri cu smantana si un plic de zahar vanilinat. Astfel, placinta se va rumeni si, in plus, foaia de deasupra va ramane moale si zemoasa, nu se va usca. Se da tava la cuptor, la foc mediu, cam 45 minute. Se incearca daca e gata cu un pai, iar daca acesta iese curat inseamna ca s-a copt.
SFAT
Deasupra se presara zahar pudra.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
TARTA COLORATA
INGREDIENTE:
300 g faina , 200 g unt , 100 g zahar , un ou , un galbenus , gelatina pentru prajituri , o budinca de vanilie , fructe , topping de ciocolata

MOD DE PREPARARE
Se amesteca faina, zaharul, untul, oul intreg si galbenusul. Daca aluatul este prea nisipos, se adauga putin lapte. Se intinde blatul in tava speciala de tarta si se da la cuptor, la foc potrivit, pana se rumeneste. Se prepara crema de budinca, dupa care se intinde din loc in loc pe blat, in forma de floare. Fructele (portocala, kiwi, cirese) se taie bucati potrivite si se asaza deasupra cremei. Peste ele se toarna gelatina. Se da la frigider.
SFAT
Se poate orna si cu topping de ciocolata.
BAUTURA:
Kagor
PRAJITURA CU FRUCTE SI BEZEA
INGREDIENTE:
300 g faina , 200 g unt , o lingura cu cacao , o lingura cu otet , un varf de cutit cu bicarbonat , 300 g zahar , 3 oua , doua linguri cu smantana , fructe

MOD DE PREPARARE
Se amesteca untul cu faina, se face o adancitura in mijloc in care se pun un ou intreg, doua galbenusuri, smantana, doua linguri cu zahar, otetul, cacaua si bicarbonatul. Se framanta bine. Se unge tava, se intinde coca si se da la cuptor.
Separat, se bat cele doua albusuri cu restul de zahar si cu doua picaturi de otet, la bain marie pana capata consistenta bezelei. Dupa ce blatul s-a copt, se scoate din cuptor, se taie pe jumatate si se unge cu o parte din bezeaua pregatita mai sus, iar restul se intinde deasupra prajiturii care se reintroduce in cuptor, la foc mic. Dupa ce bezeaua s-a intarit, se scoate prajitura si se taie calda.
SFAT
Deasupra se adauga fructele (cirese, ananas, portocale).
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
COMPOT DE PIERSICI
INGREDIENTE:
un kg de piersici tari , 200 g de zahar , 3 pahare cu apa , o lingurita cu zeama de lamaie

MOD DE PREPARARE
Se pune la fiert apa impreuna cu zaharul. In acest timp, piersicile se curata de pielita si se lasa sa stea in apa rece. Cand zaharul s-a topit, se pune zeama de lamaie si piersicile scoase din apa rece. Se lasa sa fiarba la foc mic cateva clocote, luand din cand in cand spuma in timpul fiertului.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
-
Citeşte mai multe despre:   sare,   bautura,   lămăie,   rece,   zahăr,   ulei,   piper,   ceapa,   făină,   salata,   linguri,   lasa,   ingrediente,   sfat,   taie,   curata,   spala,   serveste,   zeama,   fiert,   amesteca,   smantana,   marunt,   preparare,   adauga

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!

(P) Case din containere – potrivite pentru cerințele și nevoile tuturor!
În diferite culturi și de-a lungul secolelor, oamenii și-au ridicat locuințe pentru ei și pentru familiile lor. Prin descoperirile făcute de-a lungul timpului de către specialiști, s-a observat faptul că...

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient

(P) Canapele extensibile și living pe comandă de la MobAmbient
Canapeaua este cel mai popular mobilier pentru relaxare. Fie că este vorba despre mobilierul unui hotel, vilă, birou, casă sau apartament, canapeaua este o parte integrantă a mobilierului tapițat. Poți co...

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic

Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 Sarmisegetusa Regia, cu 10% mai mic
Numărul turiștilor care au vizitat în 2020 situl Sarmisegetusa Regia, din județul Hunedoara, a fost cu 10% mai mic decât cel înregistrat în 2019. Potrivit unui comunicat al Consiliului Județean Hunedoara,...

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere

Certificat energetic: preț, valabilitate și modalitate de obținere
Galerie Foto Una dintre căutările cele mai frecvente pe Google atunci când vine vorba despre certificatul de performanță energetică este "certificat energetic pret". Datorită interesului mare pentru acest subiect în...

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print

Revoluție în presa română! Jurnalul răstoarnă piaţa de print
Cotidianul naţional Jurnalul devine de luni, 25 ianuarie, singurul ziar de investigații jurnalistice de maxim interes din România. În fiecare săptămână, ai 100 de pagini de anchete spectaculoase și reportaje...

Crizantema: de la origine la semnificație

Crizantema: de la origine la semnificație
Crizantemele sunt, cu siguranță, unele dintre cele mai întâlnite flori atât în buchete cât și în aranjamente florale. Cunoscute în popor ca fiind ”reginele toamnei”, crizantemele sunt flori foarte...

Videochat: între prejudecată și adevăr

Videochat: între prejudecată și adevăr
Să recunoaștem că subiectul videochat nu este chiar cel mai dezbătut la noi în țară. Oamenii tind să fugă de discuții care ating această industrie, în principal din cauza lipsei de informații sau din cauza...

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței

Aleg apartament decomandat sau semidecomandat? Care sunt principalele diferențe dintre cele două și cum influențează aceste aspecte prețul locuinței
Galerie Foto În cadrul noilor ansambluri rezidențiale, raportul suprafață-preț este foarte important. Confortul este un obiectiv-cheie urmărit de toți cei aflați în căutarea unei locuințe. Nu e de mirare, așadar,...

Top 7 mărci de cafea din București

Top 7 mărci de cafea din București
Căutați un furnizor sau vreți să vă aprovizionați acasă? Aflați care boabe sunt cele mai bune pentru espresso, americano și cappuccino Cafea pentru business – cafea acasă În caleidoscopul mărcilor...

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică

De neratat! Jurnalul îţi oferă miercuri Ghidul complet al noilor contracte la energie electrică
Jurnalul de miercuri face lumină în cea mai apăsătoare problemă a românilor: noile contracte la energia electrică. Din cele 28 de pagini ale Ghidului care apare mâine afli în exclusivitate: - Cum să...

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere, dar abia de acolo începe munca!”

Prezentatorul Burlacul, Răzvan Fodor: ”Cred în dragoste la prima vedere,  dar abia de acolo începe munca!”
Galerie Foto Cel de-al șaselea sezon Burlacul, ce va fi difuzat în curând, la Antena 1, îl va avea pe Răzvan Fodor în ipostaza de prezentator, dar și sfătuitor pentru Andi Constantin în călătoria sa. Căsătorit de 11...

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile

Minunile din Carpați. Fortăreața care-și deapănă amintirile
Cetatea Făgărașului păstrează aproape neatinse episoade întregi din istoria românilor, care astăzi pot fi admirate și chiar atinse, după secole. A fost apreciată ca a doua dintre cele mai frumoase cetăți...

Turiștii israelieni vor reveni în România

Turiștii israelieni vor reveni în România
Reprezentanții agențiilor care fac incoming – aduc turiști străini în țara noastră – cer autorităților din România să facă toate demersurile necesare, în perioada următoare, pentru a se putea reveni la ...

In memoriam Ruxandra Garofeanu

In memoriam Ruxandra Garofeanu
Televiziunea Română regretă dispariţia realizatoarei tv şi criticului de artă Ruxandra Garofeanu şi îi aduce un respectuos omagiu difuzând o serie de producţii in memoriam.   Cunoscut om de...

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)

UZPR continuă „Săptămâna Presei Românești. Pagini luminoase de istorie” (III)
Luni, 18 ianuarie, de la ora 17:00, continuă seria episoadelor evenimentului online realizat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România - „Săptămâna Presei Românești. Pagini...
Serviciul de email marketing furnizat de