x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Reţete coreene pe placul tuturor

Reţete coreene pe placul tuturor

de Alina Ramona Anghel    |    04 Noi 2010   •   00:00
Reţete coreene pe placul tuturor

Bucătăria coreeană a fost influenţată de climă, geografie, dar şi de vecinătatea cu Japonia şi China. De asemenea, în secolul al XVII-lea, portughezii au introdus în Coreea ardeiul chili, care a devenit apoi un ingredient de bază în preparatele coreene. Bucătăria coreeană este diferită de celelalte tipuri de bucătării pentru că la o masă se servesc foarte multe feluri de garnituri, putând fi servite începând de la două la doisprezece. Orezul este considerat a fi de bază, fiind folosit în aproape toate felurile de mâncare, fiind înlocuit în puţine reţete cu tăiţei, dar fiecare coreean mănâncă cel puţin un bol cu orez la o masă. Felul doi este de obicei constituit dintr-un bol de supă sau preparate fierte, apoi carne, preparate din peşte sau tofu. Deşi o mare parte din preparatele fierte sau supele sunt servite foarte fierbinţi, aproape clocotite, multe din mâncărurile servite apoi sunt reci sau la temperatura camerei.


MÂNCARE SĂNĂTOASĂ
În Coreea, toate ingredientele, inclusiv carnea şi peştele, sunt tăiate în bucăţele mici şi subţiri, astfel nemai fiind ne­vo­ie să se utilizeze cuţitul. Coreenii sunt adepţii folosirii be­­ţişoarelor, astfel că, dacă peştele sau carnea sunt prea mari, es­­te împărţit sau rupt în bucăţi mai mici tot cu beţişoarele. Mân­­carea este servită tradiţional cu beţişoare din inox şi o lin­gură de inox cu coadă lungă iar mesenii sunt aşezaţi pe po­dea, lângă o masă scundă. Amatorii de mâncare coreeană pot în­­cerca Kimchi, Kongnamoulgook sau supă de muguri de soia, Si­­gumchi Namul sau spanac consimentat, Jap Chae sau sau tăiţei cu legume şi carne, Galbi Jim sau coaste de porc pre­pa­­rate la wok, Bori Cha sau ceai de orz sau somon la grătar cu sos de soia si miere. Cei care ţin dietă, pot încerca cu în­cre­­dere mâncarea coreeană. În general, preparatele conţin mul­te cereale, carne şi legume deci sunt bogate în fibre şi proteine. Mâncarea coreeană este săracă în calorii şi grăsimi, fi­ind foarte sănătoasă şi indicată şi celor cu probleme de sănătate.


6003-135897-untitled1.jpgMiYuk - Supă de Mi Yuk
● Ingrediente:
două linguri cu alge uscate, un căţel de ustu­roi pisat, o lingură cu ulei de susan, două căni cu apă, 60 g carne de vită tăiată fâşii, 3 fire ceapă verde.
● Preparare: Se acoperă algele de mare cu apă caldă şi se lasă să se umfle 20 de minute. Se pune uleiul de susan într-o cratiţă, se adaugă carnea şi se prăjeşte un minut. Se adaugă algele şi usturoiul, se amestecă şi se prăjesc câteva minute. Se toarnă apa, se clocoteşte totul şi se adaugă cepele verzi tăiate în bucăţi. Se fierbe la foc mic zece minute apoi se serveşte fierbinte în boluri.


6003-135900-untitled2.jpgDak jo rim - Jo Rim din fileuri de pui
● Ingrediente:
un kilogram carne de pui, doi cartofi mari, doi morcovi, o ceapă, 3 cepe verzi, doi ardei chili, 2 linguriţe cu sare, 3 linguriţă cu piper, 1 linguriţă cu sake (sau vin de orez), 4 linguri cu pudră de chili, 4 linguri cu pastă de chili, 2 linguri cu usturoi tocat, 1 lingură cu sos de soia.
● Preparare: Carnea se spală, se taie bucăţele şi se pune într-un vas împreună cu sarea, două linguriţe cu piper circa 15 minute. Se scoate într-o oală, se acoperă cu apă şi se fierbe. Într-un bol se amestecă pasta şi pudra de chili, restul de piper, usturoiul, sosul de soia şi se pune peste pui. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se lasă să fiarbă la foc mic o oră. Se adaugă cartofii şi morcovii tăiaţi cuburi, ceapa tocată şi se fierb încă 20-30 de minute. Se adaugă ceapa verde şi ardeii iuţi, se fierb încă cinci minute şi se servesc.


6003-135901-untitled3.jpgJap Chae - Tăiţei de cartofi cu legume şi carne
● Ingrediente:
120 g tăiţei de cartofi, 2 linguri cu ulei, două fire ceapă verde, 230 g bok choy sau spanac tocat mare, 1 linguriţă cu zahăr, 4 linguri ciuperci urechi de lemn uscate, 3 căţei de usturoi, doi morcovi, 75 ml sos de soia, 2 linguri seminţe de susan, 75 ml ulei de susan, 5 cm rădăcină de ghimbir rasă, două linguri mirin sau vin dulce de orez.
● Preparare: Tăiţeii de fierb cinci minute sau până sunt transparenţi. Se scot şi se ţin în apă rece până se răcesc. Se taie în bucăţi de 5 cm şi se pun într-o strecurătoare. Ciupercile se pun în apă clocotită zece minute apoi se scurg. Se încinge o lingură cu ulei într-o cratiţă, se adaugă usturoiul şi ghimbi­rul, se călesc trei minute apoi se adaugă morcovul tăiat feliii subţiri sau bastonaşe şi se căleşte un minut. Se adaugă tăiţeii, ceapa verde tăiată bastonaşe sau felii, spanacul, restul de ulei, sosul de soia, mirinul şi zahărul. Se amestecă, se acoperă cu un capac şi se gătesc două minute. Se adaugă ciupercile, se călesc două minute, se presară susanul şi se serveşte.

×
Subiecte în articol: geografii culinare