Atunci când vine vorba de mâncare gătită, toată lumea se gândeşte la reţetele bunicii care, din prea multă dragoste pentru familie, prea multe treburi de făcut în acelaşi timp sau pur şi simplu pentru că îi plăcea gustul mâncării preparate acasă, fierbea mâncarea şi cinci sau şase ore, de nu mai rămânea din biata găină, pui sau altă orătanie, decât nişte oase goale. Nu zic, gustul mâncării preparate la foc mic nu este întrecut de nimic, dar cum timpul nu ne mai permite să adormim lângă oala de sarmale sau lângă friptura de porc din cuptor, trebuie să ne punem pofta în cui. Şi cum umblă vorba că ar fi mai bună mâncarea preparată rapid, fără prea multă prăjeală şi grăsime, că păstrează din plin cât mai multe vitamine, am ales câteva reţete ce se prepară cât ai zice...peşte.
Pofta vine mâncând...sau citind şi văzând, după caz
De ce să stăm cu orele să fierbem o mână de fasole, când se poate găsi la magazin, la conservă sau borcane? Cum ziceam, gusturile nu se compară, dar te pot scoate din bucluc, când e cazul.
Că ai musafiri neaşteptaţi, vrei să-i faci o surpriză partenerului sau pur şi simplu nu ai nici timp, nici chef să stai ore în şir lângă aragaz, orice reţetă ce o poţi prepara rapid, este un lucru pe care nu îl poţi ocoli.
Și în fond, ce să fie greu de preparat la o salată, sau o ruladă, o pizza sau o prăjitură? Nimic şi, cum se zice, pofta vine mâncând....sau citind şi văzând, după caz. Căci nimeni nu poate fi indiferent în faţa unei fotografii din care îţi "zâmbeşte” galeş o pizza cu ceapă roşie, o ruladă parfumată de smochine sau o salată de fasole, plină de proteine. Totul preparat uşor, rapid şi, mai ales, sănătos.
Cuscus cu caracatiţă afumată
● 4 porţii, uşor, 45 de minute, felul doi
● Ingrediente: 200 g cuscus prefiert, două conserve caracatiţă afumată, doi căţei de usturoi, o lingură cu capere, 100 g ciuperci, 75 ml ulei de măsline, o ceapă albă, o linguriţă cu legume uscate pentru supă, 200 g roşii cherry, un ardei iute, salată verde, sare, piper.
● Preparare: usturoiul şi ceapa se curăţă, se taie felii subţiri, se călesc în puţin ulei şi se scot într-un bol. Într-un vas mai mare se pune cuscus-ul, se amestecă cu legumele pentru supă, sare, piper şi se acoperă cu apă clocotită. Se amestecă bine, se pune deasupra un capac şi se lasă 15 minute să se umfle. Când este gata se adaugă ceapa şi usturoiul, ciupercile feliate şi ardeiul iute tocat mărunt. Se amestecă, se pune în boluri, se aşează deasupra caracatiţa din conservă tăiată felii şi roşiile cherry coapte 5 minute în cuptor sau prăjite într-o tigaie cu puţin ulei. Se presară caperele, puţină salată verde şi se serveşte.
Pizza cu anşoa
● 4 porţii, uşor, 30 de minute, aperitiv
● Ingrediente: un pachet aluat de pizza, un borcan cu fileuri de anşoa, două cepe roşii, o lingură cu capere, o lingură cu pastă de tomate, 30 ml ulei de măsline, 200 g roşii cherry, o linguriţă cu oregano uscat, piper, sare, sos de ardei dulce sau iute.
● Preparare: cepele se curăţă de foi, se taie peştişori, se presară cu puţină sare şi se lasă 10 minute într-un bol. Se întinde foaia de aluat cu un sucitor, se aşează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se unge cu pasta de tomate amestecată cu puţină sare, piper şi uleiul de măsline. Se înţeapă din loc în loc cu o furculiţă apoi se aşează deasupra ceapa , fileurile de anşoa şi roşiile tăiate rondele. Se presară cu oregano şi se coace la foc mediu 25-30 de minute. Se serveşte caldă, cu sos de ardei dulce sau iute.
Ruladă cu smochine
● 4 porţii, uşor, 45 de minute, desert
● Ingrediente: un pachet aluat de foitaj, 200 ml coniac, 300 g smochine uscate, 100 g zahăr tos, 100 g miez de nucă, o lingură cu coajă de portocală confiată, o lingură cu mentă verde, o linguriţă cu scorţişoară.
● Preparare: smochinele se taie felii mai groase, se pun la înmuiat în coniac şi se lasă până lichidul este absorbit complet. Aluatul de foitaj se lasă să se dezgheţe la temperatura camerei apoi se aşează pe un tocător şi se presară cu scorţişoară. Pe mijlocul aluatului se aşează feliile de smochine, se presară zahărul tos, miezul de nucă, coaja de portocală şi menta tocate mărunt. Părţile laterale rămase libere se crestează din cinci în cinci centimetri, se ung marginile cu apă şi se suprapun. Ruloul obţinut se aşează pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, se introduce în cuptorul încins şi se coace la foc mediu 30-45 de minute sau până când devine auriu deasupra.
Rulouri picante cu creveţi
● 4 porţii, uşor, 30 de minute, aperitiv
● Ingrediente: 16 foi de orez, 500 g creveţi decorticaţi, un ardei iute, 500 ml lapte de cocos, doi căţei de usturoi, o crenguţă de cimbru, 30 g muguri de soia muraţi, 30 g nuci caju, 30 g seminţe de floarea soarelui,un castravete verde, un ardei gras, 50 ml ulei de măsline, sare, piper, sos dulce de ardei.
● Preparare: Creveţii decongelaţi se pun la fiert într-o oală împreună cu laptele de cocos, ardeiul iute, sare după gust, usturoiul feliat şi crenguţa de cimbru. Se fierb la foc mediu circa 5-10 minute apoi se scot cu o spumieră şi se pun într-un bol. Lichidul rămas în oală se fierbe la foc mediu până scade şi se îngroaşă.
Ardeiul gras şi castravetele curăţat de coajă se taie cubuleţe sau bastonaşe subţiri şi se amestecă într-un bol cu nucile caju tocate, sâmburii de floarea soarelui, puţină sare, piper şi cimbru. Se adaugă mugurii de soia, creveţii şi se amestecă. Foile de orez se înmoaie în apă fierbinte două minute, se aşează pe un platou umed şi pe o margine se aşează amestecul din bol. Se rulează şi se servesc imediat cu sosul din lapte de cocos sau cu sos dulce de ardei.