x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete pentru sărbători şi mese festive

0
Autor: Carmen Dragan 17 Sep 2008 - 00:00

Încă din cele mai vechi timpuri, indiferent de ţară, masa s-a desfăşurat după un anumit ritual. Fie că este o masă simplă, fără nici o ocazie, fie că e oferită la aniversări sau alte evenimente, s-au impus anumite reguli de decorare a mesei, de aranjare a preparatelor pe farfurie şi de ornare, dar şi a comportamentului invitaţilor în timpul mesei.



Încă din cele mai vechi timpuri, indiferent de ţară, masa s-a desfăşurat după un anumit ritual. Fie că este o masă simplă, fără nici o ocazie, fie că e oferită la aniversări sau alte evenimente, s-au impus anumite reguli de decorare a mesei, de aranjare a preparatelor pe farfurie şi de ornare, dar şi a comportamentului invitaţilor în timpul mesei.

Ne hrănim cu ochii

Nunţi, botezuri, aniversări, toate sînt pretexte pentru organizarea meselor festive. Chiar dacă acestea nu mai sînt la fel de fastuoase ca pe vremea romanilor sau în perioada Renaşterii, chiar dacă azi nu se mai bea din pocale de aur, în schimb a mînca din farfurii de porţelan de bună calitate şi a bea din pahare de cristal la anumite evenimente este o notă de eleganţă şi rafinament.

Un vechi dicton spune că “un om inteligent se hrăneşte cu ochii”. De aceea este important cum este aranjată masa, începînd cu faţa de masă, farfuriile, tacîmurile şi şerveţelele, pînă la florile care se pun pe masă şi care trebuie să se potrivească evenimentului.

O soluţie pentru pregătirea meniului unei mese festive o găsim în cartea “Reţete pentru sărbători şi mese festive”, apărută la Editura House of Guides, în Colecţia Gastronomica. Volumul ne oferă reţete de aperitive, preparate cu aluaturi, salate, preparate din peşte sau preparate calde. Nu lipsesc reţetele tradiţionale, internaţionale pentru diverse sărbători. Şi cum de la o masă festivă nu pot să lipsească dulciurile, cartea ne prezintă numeroase reţete de dulciuri tradiţionale româneşti pentru sărbători, dar şi dulciuri internaţionale pentru mese festive.

Dintre toate reţetele strînse în carte, vă propunem somon în sos de şampanie, pui cu rozmarin şi suc de portocale sau căprioară cu trufe la cuptor, dar şi multe alte minunăţii.

Cordon bleu

Ingrediente: un kg fileuri de porc, 300 g caşcaval, 12 felii şuncă de Praga, 100 g făină, 4 ouă, 200 g pesmet, 120 g ketchup, două roşii, o jumătate de lămîie, sare, piper.

Preparare: Fileul de porc se spală, se curăţă de pieliţe, se taie în 12 felii, se bate cu ciocanul de şniţele, se sărează şi se piperează. Caşcavalul, roşiile şi lămîia se taie fiecare în 12 felii. Cotletele se dau prin ketchup şi peste fiecare se aşază cîte o felie de caşcaval şi una de şuncă, acoperind numai jumătate din suprafaţa feliei de carne pentru ca restul acesteia să poată acoperi umplutura. Se pliază feliile de carne, se dau prin făină, ou bătut şi pesmet şi se rumenesc în ulei încins. Se serveşte asortat cu feliuţe de roşii proaspete şi feliuţe de lămîie.

Somon în sos de şampanie

Ingrediente: 6 fileuri de somon, 6 cepe arpagic, 400 g ciuperci mici, 750 ml şampanie (vin spumos), o lingură suc de lămîie, o ceaşcă de smîntînă grasă, 4 linguri de unt, sare, piper, fire de mărar şi pătrunjel.

Preparare: Se încinge cuptorul. Se spală ciupercile, se dau de-o parte 12 pălării mici, restul se taie felii. Se curăţă cepele şi se taie rondele. Se unge bine cu unt o formă întinsă, se aranjează feliile de somon, se presară ceapa şi ciupercile tocate, apoi sare şi piper, iar la sfîrşit se toarnă şampania. Se coace în cuptor, fără capac, la foc mediu, circa 45 de minute sau cît e nevoie ca peştele să fie gata. Între timp, se fierb pălăriile de ciuperci rămase, într-o cană de apă cu sare şi zeamă de lămîie. Se scot şi se scurg ciupercile fierte. Cînd peştele e gata, se scoate cu grijă din tavă. Sosul rămas se strecoară şi se fierbe pînă scade şi nu mai rămîne decît o jumătate de cană. Se adaugă smîntîna şi se mai fierbe pînă ce sosul este gros. Se ia de pe foc şi se adaugă treptat untul, amestecînd mereu. Se servesc feliile de peşte stropite cu sos şi decorate cu pălăriuţe de ciuperci şi fire de verdeaţă.

Căprioară cu trufe la cuptor

Ingrediente: 800 g carne de căprioară, 200 g trufe, 150 g unt proaspăt, 3 pliculeţe de zahăr vanilinat, 3 ouă, 200 g smîntînă, 200 g compot de ananas.

Preparare: Carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se sărează şi se pune într-o tavă cu untul topit. Se face un amestec din ouăle bătute bine, smîntînă şi zahăr vanilinat, care se pune în tavă, peste carne. Se adaugă trufele, zeama de la compotul de ananas şi jumătate din feliile de ananas, tăiate subţire. Se lasă tava în cuptorul încins, timp de 40-50 de minute. Se scoate carnea din cuptor şi se serveşte caldă, ornată cu feliuţe de ananas.

Cotlet de porc cu piersici

Ingrediente: 1,500 kg cotlet cu os (bucată întreagă), o linguriţă cimbru, 200 g unt, 8 piersici (curăţate de coajă şi de sîmburi), cumino, piper, sare.

Preparare: Se crestează bucata de cotlet, de-a latul, din 2 în 2 cm, pe toată adîncimea părţii de grăsime. Carnea se desface de pe coaste, dar numai pe jumătate din lungimea coastelor. Se amestecă untul cu sare, piper, cimbru şi un praf de cumino şi se îndeasă între carne şi coaste. În acelaşi spaţiu se pun cît mai multe sferturi de piersici. Se fixează cu aţă sau cu scobitori şi se pudrează bucata de carne cu sare şi piper. Se pune carnea în tava unsă cu ulei, aşezînd în jurul ei restul de piersici şi orice altă legumă bună ca garnitură (cartofi, ţelină, anghinare). Se introduce în cuptorul încins şi se coace aproximativ o oră.

Pui cu rozmarin şi suc de portocale

Ingrediente: 12 ciocănele, 200 ml zeamă de lămîie, o portocală, 100 ml vin alb sec, ulei, sare, piper, rozmarin uscat.

Preparare:
Se freacă bine pulpele cu coaja rasă de portocale, apoi se prăjesc în ulei încins, pînă ce pielea s-a rumenit. Se scot în vas, împreună cu două linguri din uleiul de la prăjit, se adaugă zeama de portocale, vinul, rozmarinul, sarea şi piperul, după gust. Se fierbe acoperit, la foc moderat, pînă ce carnea s-a pătruns bine.
(Reţetă tradiţională americană)

Creier cu legume asortate

Ingrediente: 400 g creier proaspăt de porc, 20 ml oţet, doi morcovi, 100 g mazăre, o rădăcină de păstîrnac, 100 g broccoli, o legătură de mărar verde, sare, piper.

Preparare:
Creierul se spală în apă rece, se curăţă de sînge şi de pieliţe şi apoi se lasă la macerat în apă cu oţet. Morcovii şi păstîrnacul se curăţă, se spală şi se taie în fîşii lungi. Broccoli se rupe în bucăţi mari. Se pun la fiert, într-o cratiţă, broccoli, morcovul şi păstîrnacul în apă fierbinte, cu sare. După 30 de minute se adaugă mazărea. Cînd legumele sînt gata, se scot pe o farfurie. În apa în care au fiert acestea se pune creierul. După 20 de minute se scoate şi creierul, se pune pe un platou, împreună cu legumele asortate. Se condimentează cu piper şi se adaugă verdeaţa tocată mărunt. Se poate servi cu zeamă de lămîie.

(Reţete din volumul “Reţete pentru sărbători şi mese festive”, Editura House of Guides, Colecţia Gastronomica)
Citeşte mai multe despre:   sare,   piper,   retete,   cultura si piper,   festive

 



Mai multe titluri din categorie

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   

Liviu şi Andrei se transformă în trupa Andre la Te cunosc de undeva! Andreea Bălan nu rezistă şi pleacă de lângă colegii ei   
    Cea mai nouă gală Te cunosc de undeva!, difuzată sâmbătă, de la 20:00, la Antena 1 îi va pune pe toţi cei 11 concurenţi ai transforming show-ului într-o ipostază foarte dificilă. Având...

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului

Cine sunt cele 25 de pretendente la inima Burlacului
Galerie Foto Prima întâlnirea a Burlacului cu cele 25 de pretendente va avea loc astăzi, de la 20.30, la Antena 1, într-o locație de vis și nu este lipsită de emoții....

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta

Modul în care porți geanta spune multe despre personalitatea ta
Galerie Foto Totul în jurul nostru ne trimite semnale, pe care noi le recepționăm într-un anumit fel. De fapt, nu putem trăi fără a comunica, iar acest lucru nu se referă doar la vorbirea articulată, ci și la limbajul...

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti

Cum facem vestiţii mucenici moldoveneşti
Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie. Iată cea mai simplă...

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele

Circuite noi pentru vizitatori, în jurul celor mai frumoase castele
Galerie Foto Castelul Peleș înseamnă și parcul din jurul clădirilor istorice. Tezaurul natural al domeniului Peleș este aproape la fel de important precum cel construit. Peisagiști renumiți au contribuit la frumusețea...

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență

La 17 ani, Daria Ștefania merge în finala iUmor! Cea de-a treia ediție, lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la nivelul...

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor a fost lider de audiență
Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 22.56, la Antena 1, a fost lider de audiență la nnivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Chefi la cuțite – lider de audiență. Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale

Chefi la cuțite – lider de audiență.  Connect-R a venit în emisiune la rugămintea fiicei sale
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de...

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1

Donald Trump, roast istoric la iUmor, miercuri, de la 20.30, la Antena 1
Galerie Foto Personaje istorice și contemporane îi vor ține pe cei trei jurați iUmor în alertă pe tot parcursul sezonului zece, iar miercuri, de la ora 20.30, la Antena 1, își face apariția însuși fostul președinte al...

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă

Cum poți deveni make-up artist: sfaturi pentru primii pași și o viziune productivă
Meseria de make-up artist presupune, înainte de toate, pasiune și dedicare. Nu toți pasionații de machiaj, look și tehnici de înfrumusețare pot face o carieră din asta, dar dacă eștii perseverent și îți...

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener

Redescoperirea relației sau a căsniciei: ce poți face pentru a dezvolta constant pasiunea pentru partener
Relațiile de lungă durată și căsniciile au nevoie de atenție, o bună gestionare a conflictelor și, de multe ori, compromisuri. Deoarece este foarte greu, spre imposibil, să ai aceleași sentimente ca cele din pr...

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori

Chefi la cuțite – lider de audiență cu cel de-al doilea episod. Show-ul a fost urmărit de peste 2 milioane de telespectatori
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite s-a clasat pe primul loc în topul audiențelor la nivelul publicului comercial. Conform Kantar Media, show-ul de pe Antena 1 a obținut o audiență medie de 9.7 puncte de rating și 29.2 co...

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?

Parfumurile orientale: descoperă de ce au devenit atât de populare în întreaga lume?
Galerie Foto Lumea fascinantă a parfumurilor este plină de varietate! Dacă te adâncești în subiect măcar puțin, vei observa imediat că tehnicile de realizare a parfumurilor, formele și compozițiile lor sunt...

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial

Debut în forță pentru noul sezon Chefi la cuțite. Emisiunea a fost lider de audiență pe publicul comercial
Galerie Foto Sezonul 9 Chefi la cuțite a debutat în forță duminică seara la Antena 1. Conform Kantar Media, show-ul a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o...

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1

Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei serialului Adela, de la Antena 1
Galerie Foto Toto Dumitrescu se alătură distribuţiei proiectului Adela, de la Antena 1. În cel mai nou serial de ficțiune produs de Ruxandra Ion și Dream Film Production, difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena...
Serviciul de email marketing furnizat de