PREPARATE DIN CARNE
SALATA MEXICANA CU PUI
|
INGREDIENTE:
400 gr file de pui
un morcov
200 gr fasole verde
150 gr mazare
100 gr boabe de porumb
100 gr fasole boabe
sare
piper
boia iute
marar
|
Se spala boabele de fasole si se pun la fiert. Dupa primul clocot se arunca apa si se pune fasolea iarasi la fiert in apa rece, in care se adauga sare.
Morcovul taiat cubulete, fasolea verde si mazarea se calesc usor intr-un vas cu ulei incins. Se adauga si carnea de pui taiata fasii si se continua calirea. Dupa cateva minute se adauga boabele de porumb, putina apa, sare, piper si boia, apoi se acopera cu un capac si se lasa in continuare pe foc. Dupa ce fasolea boabe a fiert, se adauga peste amestecul de pe foc si se mai lasa cateva minute sa fiarba la foc mic.
SFAT
Se serveste cu marar tocat.
BAUTURA:
Pinot Gris
|
|
PACHETELE CU CARNE
|
INGREDIENTE:
400 gr carne tocata
o salata verde
o legatura
de patrunjel
100 gr faina
o cana cu lapte
4 linguri
cu pesmet
un morcov
o ceapa
4 oua
100 ml ulei
sare
piper
|
Carnea tocata se amesteca impreuna cu ceapa si patrunjelul tocate marunt, morcovul dat pe razatoarea mica si un ou. Acest amestec se sareaza si se pipereaza dupa gust, apoi se caleste intr-o tigaie cu ulei incins.
Din faina, lapte si doua oua se face un aluat de clatite si se coc foi de grosime potrivita. Se umple fiecare foaie cu doua linguri din amestecul de carne, apoi se ridica marginile si se leaga cu ata.
Saculetii astfel obtinuti se tavalesc printr-un ou batut si pesmet, apoi se asaza intr-o tava. Se coc in cuptor la foc potrivit pana se rumenesc.
SFAT
Se servesc pe frunze de salata.
BAUTURA: Votca
|
|
PIZZA CU SUNCA
|
INGREDIENTE:
un blat de pizza
doua cepe
un gogosar
300 gr sunca
100 gr costita
200 gr cascaval
sos de rosii
sare
piper
|
Se rade cascavalul si se presara peste blatul de pizza. Sunca si costita se taie fasii, ceapa se taie solzisori, iar gogosarul se taie cubulete.
Peste blatul pe care s-a pus deja cascavalul se asaza in ordine: ceapa, costita, sunca si gogosarul. Se sareaza si se pipereaza, apoi se toarna sosul de rosii. Se da la cuptor timp de 20 de minute, iar dupa ce se scoate, se presara cu verdeata tocata.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA: Bere
|
|
FICATEI CU PIURE
|
INGREDIENTE:
600 gr ficatei
de pasare
500 gr cartofi
o salata verde
100 ml ulei
50 gr unt
zeama de lamaie
sare
piper
mujdei
verdeata
|
Se curata cartofii si se fierb in apa cu sare. Dupa ce au fiert se scurge apa, iar cartofii se zdrobesc, se adauga un praf de sare si untul, apoi se amesteca bine pana ce pasta se omogenizeaza.
Ficateii de pasare se prajesc in ulei incins. Cand sunt pe jumatate facuti se adauga putina apa, se acopera cu un capac si se continua fierberea. Dupa ce s-au prajit, se potrivesc de sare si piper. Se aranjeaza pe o farfurie ficateii insotiti de piureul de cartofi si frunze de salata verde stropite cu zeama de lamaie.
SFAT
Se pot servi cu mujdei sau verdeata tocata.
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
PREPARATE DIN PESTE
LASAGNA cu FRUCTE DE MARE
|
INGREDIENTE:
o cutie cu salata de fructe de mare
400 gr caracatita
6 foi de lasagna
doua cepe mici
ulei
sare
piper
lamaie
maioneza
|
Se pregateste o forma unsa cu ulei in care se pun alternativ foi de lasagna, salata de fructe de mare si caracatita. Se pregateste un sos din ceapa tocata marunt, calita in ulei cu putina apa si putina zeama de lamaie.
Dupa ce a capatat o culoare aurie, sosul obtinut se toarna peste lasagna asezata in tava. Se da la cuptor la foc potrivit.
SFAT
Se poate servi si cu maioneza.
BAUTURA: Sampanie
|
|
TARTINE CU PASTA DE PESTE
|
INGREDIENTE:
o jumatate de kg de macrou afumat
4 oua
o lingurita
de condimente
200 gr margarina
zeama de lamaie
sare
piper
masline
felii de paine
|
Se fierb doua oua tari. Se curata pestele de oase, se sfarama si se freaca impreuna cu margarina pana ce devine o pasta bine legata. Se omogenizeaza cu galbenusurile de la ouale fierte si de la alte doua crude. Se adauga condimentele, zeama de lamaie, sare si piper dupa gust. Cu aceasta pasta se ung feliile de paine.
SFAT
Se orneaza cu masline.
BAUTURA: Palinca
|
|
MACROU CU CARTOFI
|
INGREDIENTE:
600 gr macrou marinat
500 gr cartofi
100 gr masline
o salata verde
marar
sare
piper
o lamaie
maioneza
|
Se curata cartofii, se spala, se taie bucati potrivite si se fierb in apa cu sare.
Pestele marinat se taie bucati mai mari si se asaza peste cartofii fierti. Se adauga maslinele, salata verde taiata fasii subtiri si mararul verde tocat marunt. Se sareaza si se pipereza dupa gust.
SFAT
Se poate servi cu zeama de lamaie sau cu maioneza.
BAUTURA: Merlot
|
|
PASTE CU SOMON AFUMAT
|
INGREDIENTE:
200 gr paste
100 gr somon
o salata verde
o legatura
de marar
150 gr smantana
sare
piper
masline
|
Se fierb pastele in apa cu sare. Dupa ce au fiert, se scurg, se limpezesc si se amesteca cu bucati de file de somon, salata verde taiata taitei subtiri si marar verde tocat. Se adauga sare si piper dupa gust si apoi smantana.
SFAT
Se poate servi cu masline.
BAUTURA: Bere bruna
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE HUMUS
|
INGREDIENTE:
300 gr naut
patrunjel
doua linguri cu ulei de masline
sare
piper
lamaie
|
Se inmoaie boabele de naut intr-un vas cu apa. Se pun apoi la fiert circa o jumatate de ora. Cand s-au inmuiat suficient, se scurg de apa in care au fiert, pastrandu-se insa jumatate de pahar din aceasta apa.
Se piseaza boabele de naut, se adauga uleiul, sarea si piperul dupa gust. Dupa omogenizare, se adauga treptat jumatatea de pahar cu apa, amestecandu-se continuu, pana ce se obtine o pasta.
SFAT
Se serveste cu felii de lamaie si verdeata tocata.
BAUTURA: Chardonnay
|
|
SALATA DE VINETE
|
INGREDIENTE:
un kg vinete
o ceapa
100 ml ulei
sare
100 gr maioneza
ardei capia
frunze de salata
|
Se aleg vinete frumoase si se coc. Dupa coacere, se curata de coaja si se lasa la scurs, cel putin 12 ore, pe un tocator de lemn usor inclinat. Dupa ce s-au scurs se toaca cu un tocator de lemn, apoi se pun intr-o salatiera. Se amesteca impreuna cu ulei si cu un praf de sare. Se adauga apoi maioneza si o ceapa tocata marunt.
Ardeii capia se coc pe o tava, se curata, iar dupa ce s-au racit se taie pe lung si se umplu cu salata de vinete.
SFAT
Se poate servi pe frunze de salata.
BAUTURA: Gin
|
|
HAMBURGERI VEGETALI
|
INGREDIENTE:
o cutie
de hamburgeri
vegetali
200 gr cascaval
un ardei gras
o legatura marar
o salata verde
o paine feliata
|
Se ia o felie de paine si se asaza pe ea o felie de cascaval. Deasupra se pun o frunza de salata si una sau doua felii de hamburger. Peste hamburger se asaza o felie de ardei, apoi inca o felie de paine.
Sandvisurile astfel aranjate se pun intr-o tava si se dau la cuptor cateva minute, pana se topeste cascavalul si se rumenesc hamburgerii.
SFAT
Se servesc cu marar tocat si ardei copti.
BAUTURA: Bere blonda
|
|
DOVLECEI CU SMANTANA
|
INGREDIENTE:
4 dovlecei medii
150 gr smantana
o legatura
de marar
3 linguri cu faina
100 ml ulei
sare
piper
pesmet
|
Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie rondele. Acestea se trec prin faina si se prajesc intr-o tigaie in care s-a incins deja uleiul. Mararul se spala si se toaca marunt. Dupa ce dovleceii s-au prajit, se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se asaza pe o farfurie, se adauga smantana si marar tocat.
SFAT
Inainte de prajire se pot da si prin pesmet.
BAUTURA: Muscat Ottonel
|
|
PREPARATE DULCI
SARLOTA DE CAISE
|
INGREDIENTE:
un plic de sarlota de vanilie
200 gr caise
confiate
50 gr stafide
200 gr frisca
|
Se prepara sarlota dupa recomandarile de pe plic. Se adauga stafidele, caisele confiate intregi sau taiate cubulete.
Amestecul astfel obtinut se toarna in cupe. Se garniseste cu frisca si se da la rece. Se serveste a doua zi.
SFAT
Se poate adauga peste sarlota toping de fructe.
BAUTURA: Ceai verde
|
|
"SCOARTA" CU NUCA
|
INGREDIENTE:
un pachet
de margarina
10 cescute
cu faina
o cana
cu zahar pudra
100 gr nuci
|
In baie de aburi se topeste margarina si se amesteca apoi cu zaharul si faina. Se adauga nucile zdrobite si se face un aluat.
Din acest aluat se iau bucatele cat nuca, se modeleaza cu mana in forma dorita, se asaza in tava si se presara nuci zdrobite. Se coc apoi in cuptor 30 de minute.
SFAT
Se poate presara deasupra zahar pudra.
BAUTURA: Riesling
|
|
PRAJITURA CU CACAO
|
INGREDIENTE:
BLAT
o cana si jumatate cu zahar
o cana si jumatate cu apa
3 cani cu faina
doua linguri cu cacao
10 linguri cu ulei
un plic praf de copt
5 linguri cu gem
UMPLUTURA
doua pahare
cu zahar
un pahar cu lapte
un pachet de unt
esenta de vanilie
|
Se amesteca intr-un castron zaharul, apa si faina. Se adauga cacaoa, uleiul, gemul si praful de copt. Se amesteca bine pana se omogenizeaza. Compozitia de rastoarna intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Se da la cuptor la foc moderat. Cand este gata se scoate si se lasa la racit. Apoi se taie in doua.
Un pahar cu zahar se caramelizeaza si se stinge cu laptele fiert impreuna cu celalalt pahar cu zahar. Se da un clocot si se ia de pe foc. Se adauga pachetul de unt si esenta de vanilie. Crema se toarna calda intre cele doua foi de blat si se lasa la racit.
SFAT
Deasupra se presara zahar pudra si se orneaza cu cirese.
BAUTURA: Moccaccino
|
|
PRAJITURA CU BRANZA SI VISINE
|
INGREDIENTE:
UMPLUTURA
500 gr visine
500 gr branza de vaci
150 gr zahar
3 foi de gelatina
esenta de migdale
BLAT
5 linguri cu zahar
5 oua
3 linguri cu faina
doua linguri de cacao
nuca de cocos
toping de fructe pentru glazura
|
Se amesteca branza cu zaharul si cu esenta de migdale dupa gust. Foile de gelatina se inmoaie intr-un bol cu apa rece. Se pun pe foc, intr-o craticioara, 3 linguri cu apa sa se infierbante. Se scoate gelatina din bol, se scurge de apa, se pune in apa clocotita (luata de pe foc) si se amesteca bine pana ce se topeste. Se toarna gelatina peste compozitia de branza si se amesteca bine. Se curata visinele de samburi si se amesteca in compozitia de branza. Se da la rece.
Se bat 5 oua cu 5 linguri de zahar. Se adauga apoi, amestecand usor de jos in sus, faina si cacaua. Se coace in tava de aragaz unsa si tapetata cu faina. Dupa ce s-a copt se rastoarna pe o planseta si se lasa la racit. Se taie in doua si se umple cu crema pregatita. Se taie bucati potrivite.
SFAT
Se adauga toping si se poate presara nuca de cocos.
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-