x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

RETETE : Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci

11 Ian 2005   •   00:00

12 IANUARIE 2005

PREPARATE DIN CARNE

PUI CU MIERE SI SCORTISOARA

INGREDIENTE:
  • un pui mare
  • 200 gr miere
  • scortisoara
  • 100 ml ulei
  • salata verde
  • 3 plicuri zahar vanilinat
  • 200 ml coniac

    Se ia puiul si se spala, dupa care se pune intr-o cratita si se fierbe la foc potrivit. Se adauga mierea, uleiul, scortisoara si zaharul vanilinat si se lasa la fiert pana ce scade suficient. La final se adauga coniacul.

    Se asaza pe un platou, se unge cu inca doua lingurite de miere si se serveste fierbinte.

    SFAT

    Se poate orna cu frunze de salata verde.

    BAUTURA:

    Pinot noir

    RATA CU MIERE SI NUCI PISATE

    INGREDIENTE:
  • o rata de marime potrivita
  • 200 gr miere
  • 200 gr nuci
  • 40 gr scortisoara
  • 100 ml coniac
  • 100 gr unt
  • un pliculet de zahar vanilinat

    Nucile se curata de coaja, se prajesc intr-o tava unsa cu putin unt si se dau prin masina de tocat. Se face un sos din unt topit, miere, scortisoara, zahar vanilinat si coniac.

    Rata se spala si se transeaza feliute subtiri, separandu-se carnea de pe oase. Se pune totul intr-o tava si se da la cuptor 45 de minute, adaugandu-se apa cat cuprinde.

    SFAT

    Se serveste cu feliute de portocala.

    BAUTURA:

    Pinot noir

    RULOURI DE CARNE CU CIUPERCI

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de porc
  • 200 gr masline
  • un ou
  • cimbrisor
  • chimen
  • o jumatate pachet unt
  • patrunjel
  • 200 gr sos de rosii
  • 200 gr ciuperci
  • sare
  • piper

    Carnea de porc se imparte in patru bucati egale, care se bat cu ciocanul de snitele. Se sareaza si se pipereaza. Maslinele se separa de samburi, iar ciupercile se frig la gratar, la foc potrivit. Oul se bate cu sare, piper, verdeata maruntita, chimen si cimbrisor.

    Se adauga apoi maslinele si ciupercile. Din aceasta compozitie se iau cu lingura portii si se adauga pe bucatile de carne care se ruleaza si se leaga bine cu scobitori. Astfel pregatite, se prajesc pe ambele parti in unt incins.

    SFAT

    Se servesc cu sos de rosii condimentat.

    BAUTURA:

    Cabernet - Sauvignon

    SUPA DE GAINA CU ZDRENTE

    INGREDIENTE:
  • 400 gr carne de pasare
  • un morcov
  • o radacina de pastarnac
  • 60 gr telina
  • doua lingurite de hrean ras
  • 40 ml zeama de lamaie
  • doua oua
  • 120 gr cascaval
  • patrunjel
  • zahar
  • sare
  • piper

    Pasarea curatata se pune intreaga la fiert in apa cu sare. Se adauga legumele curatate si taiate sferturi. Se scoate carnea, care poate fi folosita rasol cu hrean si zahar si se strecoara zeama.

    Se bat ouale cu cascavalul ras si zeama de lamaie, apoi se toarna cate putin in supa. Se mai lasa la fiert, adaugandu-se sarea si piperul.

    SFAT

    Se serveste cu patrunjel verde tocat presarat deasupra.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    SUPA DE CARTOFI CU CARNATI

    INGREDIENTE:
  • 500 gr cartofi
  • o ceapa
  • doi ardei capia
  • 150 gr carnati afumati
  • doi catei de usturoi
  • 100 ml ulei
  • sare
  • piper
  • boia iute

    Se curata cartofii, se spala, se taie in cubulete si se pun la fiert in apa clocotita cu sare. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt, iar ardeii se curata, se spala si se taie in fasiute. Se infierbanta uleiul si se pun la inabusit ceapa, usturoiul si ardeii.

    Se adauga boia, se stinge cu doua cani de supa de carne si se fierbe un sfert de ora, dupa care se adauga cartofii. Se sareaza, se pipereaza si se continua fierberea inca 10 minute. Carnatii se taie in rondele subtiri si se adauga in supa, lasand sa fiarba impreuna vreo 5 minute.

    SFAT

    Supa se serveste calda.

    BAUTURA:

    Votca

    CIORBA DE SALATA VERDE

    INGREDIENTE:
  • un kg salata verde
  • 200 ml lapte prins
  • 200 gr slanina afumata
  • 200 gr carnat afumat
  • 4 oua
  • 150 gr smantana
  • o capatana de usturoi
  • un morcov
  • o lingura faina
  • doua cepe
  • doua linguri ulei

    Faina se rumeneste intr-o cratita la foc mic. Se amesteca bine cu uleiul si o ceapa rasa. Slanina se taie feliute, se prajeste, apoi se scoate in farfurii. Din trei oua se prajeste o omleta in grasimea de la slanina.

    Se pune la fiert salata taiata marunt, in doi litri de apa, impreuna cu carnatul taiat cat mai marunt, morcovul si cealalta ceapa, rase. Dupa vreo 45 de minute se adauga faina cu ceapa si uleiul, slanina prajita, omleta si usturoiul frecat cu boia. Ciorba se drege cu oul ramas, frecat cu smantana si lapte acru. Cand incepe sa fiarba se ia de pe foc si se sareaza.

    SFAT

    Deasupra se presara verdeata.

    BAUTURA:

    Sauvignon Blanc

    FICAT DE PORC CU SMANTANA

    INGREDIENTE:
  • 400 gr ficat de porc
  • 150 gr untura
  • 250 gr ceapa
  • 40 gr faina
  • 400 gr cartofi
  • 80 gr smantana
  • 120 ml lapte
  • mustar
  • vin alb
  • verdeata
  • usturoi

    Ficatul se spala in apa calduta, amestecata cu o lingurita de otet de mere, apoi se clateste bine in apa rece. Se portioneaza si se impaneaza cu slanina. Bucatile se trec prin faina, se inabusa in untura si 40 ml apa.

    Separat se inabusa ceapa taiata marunt, peste care se adauga restul de faina, laptele rece si se amesteca bine. Se continua fierberea si se pune in compozitie si smantana. Sosul format se toarna peste ficatul inabusit. Se adauga vinul, sarea, piperul si usturoiul si se mai fierb cateva minute.

    SFAT

    Mancarea se poate servi fierbinte, cu marar si patrunjel verde deasupra.

    BAUTURA:

    Cabernet

    VARZA À LA CLUJ

    INGREDIENTE:
  • 450 gr carne de porc
  • doua linguri de orez
  • o ceapa
  • un kg varza acra
  • 30 gr slanina afumata
  • o lingura de pasta de rosii
  • 100 gr untura
  • sare
  • piper macinat

    Ceapa se caleste intr-un vas cu untura incinsa. Carnea se toaca impreuna cu ceapa calita, apoi se amesteca cu orezul. Se obtine o pasta omogena care se sareaza si se pipereaza. Varza se curata, se spala si se taie fasii subtiri. Pasta de rosii se prajeste in untura cu boia de ardei si se stinge cu zeama de varza.

    Dupa fierbere se adauga varza care, dupa ce se inmoaie, se scoate din vas si se pune in straturi pe fundul unui alt vas, alternativ cu straturi de carne, avand grija ca ultimul sa fie de varza. Deasupra se adauga sosul ramas de la calirea pastei de rosii si se da la cuptor cam doua ore.

    SFAT

    Se serveste fierbinte, cu smantana

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    PREPARATE DIN PESTE

    CIORBA DE CRAP

    INGREDIENTE:
  • 500 gr crap proaspat
  • doua-trei rosii
  • morcov
  • pastarnac
  • o ceapa
  • un litru de bors
  • ulei
  • leustean
  • patrunjel

    Pestele se curata, se spala si se taie in bucati. Se curata morcovul, pastarnacul si ceapa, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa rece cu sare. Rosiile se spala si se taie in felii.

    Borsul se fierbe separat, se da in cateva clocote, apoi se lasa un pic la racit, dupa care se strecoara. Dupa ce da si zarzavatul in cateva clocote se adauga bucatile de peste, rosiile si borsul si se lasa la fiert impreuna o jumatate de ora. Dupa ce s-a luat de pe foc se adauga verdeata tocata.

    SFAT

    Se pot adauga bucati de adei iute.

    BAUTURA:

    Palinca

    CIORBA DIN PERISOARE DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • un kg de peste
  • un litru de bors
  • 4 oua
  • 200 gr miez de paine
  • doua cepe
  • verdeata
  • 3 ardei grasi
  • 150 gr telina
  • doi morcovi
  • 100 gr faina
  • rosii

    Se pun la fiert ardeii, ceapa, rosiile si morcovul, toate taiate bucatele. Se amesteca si telina, si pastarnacul rase. Se dezoseaza pestele, iar zeama in care a fiert acesta se adauga peste cea de legume si se amesteca cu borsul.

    Carnea se toaca o data cu painea si se amesteca cu restul de ceapa, cu ouale, faina, sarea, piperul si verdeata. Se formeaza perisoare si se pun la fiert in ciorba.

    SFAT

    Se presara leustean tocat marunt.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    COD CU SOS DE VIN

    INGREDIENTE:
  • un kg de cod
  • un morcov
  • o ceapa
  • 50 gr unt
  • 500 gr cartofi
  • patrunjel
  • lamaie
  • vin alb
  • sare
  • piper

    Se curata morcovul si ceapa, se taie felii subtiri si se fierb. Cand legumele sunt gata fierte se adauga pestele portionat si se lasa la foc mic inca un sfert de ora.

    Se curata cartofii, se taie in bucati de forma feliilor de portocala, dupa care se fierb in apa cu sare. Se asaza pe un platou bucatile de peste si se orneaza cu feliute de lamaie. Se toarna deasupra putin vin alb si se aranjeaza langa peste cartofii si morcovii.

    Peste toate se stropeste unt topit si se presara patrunjel tocat.

    SFAT

    Se serveste cald.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    STUFAT DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • un kg peste alb
  • doua legaturi de ceapa verde
  • usturoi
  • 100 ml ulei
  • 100 gr masline
  • 100 ml vin alb
  • marar
  • patrunjel

    Pestele se curata, se spala si se imparte in parti egale. Bucatile se iau si se rumenesc in ulei pe ambele parti. Ceapa si usturoiul se curata si se taie nu prea marunt, apoi se calesc in ulei incins. Se sting cu vin, se adauga bucatile de peste si maslinele fara samburi.

    Dupa ce fierb impreuna un sfert de ora se adauga verdeata tocata si se ia de pe foc.

    SFAT

    Se presara cu multe condimente.

    BAUTURA:

    Sauvignon

    SUFLEU DE PESTE

    INGREDIENTE:
  • 400 gr peste
  • 3 oua
  • 40 gr unt
  • doua linguri faina
  • 200 ml lapte
  • sare

    Pestele se curata si se pune la fiert. Dupa ce se scoate, se taie in bucatele mici. Faina si o parte din unt se amesteca bine cu laptele, pana se obtine un sos alb in care se adauga apoi galbenusurile de la oua. Se pun apoi pestele si cele trei albusuri batute spuma.

    Se da la cuptor intr-un vas de Jena, care se tine pe o oala sau pe un vas cu apa clocotita. Sufleul se coace la aburi aproximativ o jumatate de ora.

    SFAT

    Se rade deasupra mozzarella.

    BAUTURA:

    Riesling

    SALATA DE PESTE AFUMAT

    INGREDIENTE:
  • un peste afumat
  • o lamaie
  • sare, piper
  • patrunjel

    Se ia pestele afumat si se asaza pe un platou oval. Se stropeste din belsug cu zeama de lamaie, dupa care se adauga putin ulei, sare si piper. Se asaza felii de lamaie de jur-imprejurul pestelui, pe platou, si se presara patrunjel taiat.

    SFAT

    Se poate servi alaturi de o garnitura de cartofi fiert sau copti.

    BAUTURA:

    Vermut

    TARTINE CU SCOICI

    INGREDIENTE:
  • 20 de scoici proaspete
  • 8 felii de franzela
  • 20 gr unt
  • o lamaie
  • o capatana de usturoi
  • sare
  • piper

    Scoicile se spala si se pun la fiert cu tot cu cochilie. Cand se desface cochilia inseamna ca s-au fiert.

    Se prajeste painea pe ambele parti, apoi se unge cu unt si se pun cate doua-trei scoici pe felie, in functie de marime. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.

    SFAT

    Se stropesc cu zeama de lamaie sau mujdei de usturoi.

    BAUTURA:

    Gin

    TARTINE CU SARDELE

    INGREDIENTE:
  • paine
  • unt
  • sardele
  • lamaie

    Se ung felioarele de paine cu unt, se asaza deasupra jumatate de sardea taiata pe lung si cateva picaturi de lamaie. Se asaza tartinele pe farfurie si se presara deasupra patrunjel verde.

    SFAT

    Pentru un aspect cat mai placut, farfuria pe care sunt asezate sandvisurile se garniseste cu felioare de lamaie.

    BAUTURA:

    Heres

    PREPARATE DIN LEGUME

    SALATA DE OREZ CU ARDEI

    INGREDIENTE:
  • 150 gr orez
  • o rosie
  • doi ardei grasi
  • o ceapa
  • doi-trei catei de usturoi
  • un cub supa de pui
  • 20 ml ulei
  • 100 ml apa
  • 20 ml suc de lamaie
  • 100 gr masline negre

    Orezul se pune la fiert intr-un vas impreuna cu apa si cubul de supa de pui. Se taie ceapa fasii, iar rosiile si ardeiul se omogenizeaza cu suc de lamaie, sare, ulei si masline tocate fin. Usturoiul se piseaza si se adauga in acest amestec.

    In toata compozitia se pun orezul si piperul si se da putin la frigider.

    SFAT

    Se serveste imediat pentru ca nu rezista mult din cauza sucului de lamaie.

    BAUTURA:

    Votca

    SUPA DE MIGDALE CU LAPTE

    INGREDIENTE:
  • 2 l lapte
  • doua oua
  • 100 g migdale
  • o lingura de zahar tos
  • sare
  • zahar vanilinat
  • scortisoara

    Migdalele se curata si se piseaza marunt sau se trec prin masina de tocat. Se separa galbenusurile de albusuri. Intr-o oala se toarna laptele rece, se amesteca migdalele pisate, se adauga cele doua galbenusuri, o lingura de zahar si o lingurita de sare. Se pune oala la fiert, la foc potrivit.

    Intre timp se bat spuma cu telul cele doua albusuri. Atunci cand laptele incepe sa clocoteasca se ia de pe foc, se toarna albusurile batute si se omogenizeaza.

    SFAT

    Dupa preferinte, in farfurie se poate presara scortisoara sau zahar vanilinat.

    BAUTURA:

    Palinca

    MANCARE DE PERE

    INGREDIENTE:
  • 600 gr pere
  • doua linguri de zahar
  • o lingura faina
  • 50 gr unt
  • 100 ml lapte

    Se aleg pere coapte, fara stricaciuni. Se taie in sferturi si se curata de coaja, apoi se pun la fiert intr-o oala cu apa clocotita, in care s-a dizolvat in prealabil zaharul. Se lasa la foc moderat pana ce se fierb pe jumatate.

    Se prepara un sos din unt topit in care se adauga faina. Se lasa pana ce se rumeneste putin, dupa care se stinge cu lapte rece. Se toarna sosul obtinut peste pere, dupa care se mai fierbe totul cam un sfert de ora.

    SFAT

    Se serveste calda si se condimenteaza dupa gust.

    BAUTURA:

    Aligot...

    CIORBA DE URZICI

    INGREDIENTE:
  • 600 gr urzici
  • 100 gr orez
  • doua cepe
  • doi ardei grasi
  • 50 ml ulei
  • o lingura de faina
  • 500 ml bors
  • usturoi
  • patrunjel
  • leustean

    Urzicile se oparesc in apa clocotita, dupa care se pun la fiert in apa cu sare. Se adauga orezul si ardeiul gras taiat solzisori. Intre timp se curata ceapa si se caleste in ulei adaugandu-se o lingura de faina care se stinge cu putina zeama de urzica.

    Borsul se fierbe separat, se lasa sa dea doua-trei clocote, apoi se ia de pe foc si se strecoara prin tifon. Cand s-au fiert orezul si ardeiul se adauga rantasul si borsul, se mai lasa cateva clocote si se potriveste de sare si piper.

    SFAT

    Dupa preferinte se poate adauga si usturoi pisat.

    BAUTURA:

    Tuica

    FASOLE VERDE CU SUC DE ROSII

    INGREDIENTE:
  • 800 gr fasole verde
  • usturoi
  • rosii
  • ulei
  • apa
  • sare

    Se curata fasolea, se rupe in bucati de 2-3 cm si se pune la fiert in apa clocotita cu sare. Dupa ce s-a fiert, se scurge si se pune intr-un castron.

    Separat, se adauga ulei intr-o cratita si se lasa pe foc. Cand uleiul s-a incins, se pun sucul de rosii, usturoiul pisat si sarea. Se amesteca bine, se stinge cu o ceasca din zeama in care a fiert fasolea si se lasa sa dea cateva clocote. Apoi se pune fasolea fiarta, lasand-o pe foc inca 10 minute.

    SFAT

    Se garniseste cu smantana

    BAUTURA:

    Vin rosu de buturuga

    CREMA DE CONOPIDA

    INGREDIENTE:
  • 800 gr conopida
  • un pahar de faina
  • ulei
  • sare

    Se curata conopida, se rupe in buchetele mici si se da la fiert in apa clocotita. Dupa ce a fiert, se adauga un rantas din ulei si faina. Se mai da in cateva clocote, apoi se paseaza, pastrand zeama in care a fiert.

    Se pune din nou pe foc, se sareaza si se mai da in cateva clocote.

    SFAT

    Se serveste cu cascaval ras deasupra.

    BAUTURA:

    Chardonnay

    PASTE CU SOS DE VINETE

    INGREDIENTE:
  • doua vinete
  • 250 gr macaroane
  • ulei
  • usturoi
  • un kg rosii
  • doua linguri de bulion
  • busuioc
  • piper
  • sare

    Se taie vinetele cuburi mici, se sareaza si se lasa o ora in strecuratoare. Apoi se spala de sare si se scurg. Se prajesc usor in ulei.

    Intr-o oala se caleste usturoiul taiat, adaugandu-se rosiile taiate marunt, fara coji si seminte. Se lasa la foc mic pana ce scade sosul. Se adauga condimente si se mai lasa cateva minute la fiert.

    Macaroanele se fierb in apa sarata, cu doua linguri de ulei, apoi se scurg. Se toarna peste ele sosul de vinete.

    SFAT

    Se servesc calde.

    BAUTURA:

    Aligote

    BORS DE VARZA DULCE CU MARAR

    INGREDIENTE:
  • o varza
  • 4 linguri de ulei
  • 3 cepe
  • un morcov
  • marar
  • orez
  • bors
  • apa
  • sare

    Se curata varza, se spala si se taie fasii. Se curata morcovul si ceapa si se taie marunt. Intr-o oala se pune la fiert apa, in care se adauga varza si zarzavatul. Cand au fiert pe jumatate, se pune orezul spalat si curatat, adaugandu-se mararul taiat marunt.

    Cand sunt gata fierte, se pune borsul si se sareaza. Se mai lasa la fiert cateva clocote.

    SFAT

    Se mananca cu ardei iute.

    BAUTURA:

    Tuica

    PREPARATE DULCI

    TARTA CU FRAGI SI MURE

    INGREDIENTE:
  • 800 gr pandispan
  • 200 gr frisca
  • 100 gr zahar
  • 100 gr jeleu de fragi
  • 150 gr unt
  • 200 gr fragi si mure
  • 150 ml lapte
  • esenta vanilie
  • o lingura amidon
  • 150 gr ciocolata cu lapte

    Se prepara un pandispan si se coace intr-o forma rotunda, cu hartie de copt. Se lasa sa se odihneasca, se imparte in doua jumatati care se umplu cu o crema facuta din frisca, zahar, jeleu de fragi, unt, lapte, 150 gr fructe maruntite, esenta de vanilie si putin amidon.

    Toate acestea se omogenizeaza si se asaza o parte pe prima foaie si restul pe cea de-a doua, lasandu-se cateva ore la rece.

    SFAT

    Se serveste cu frisca desupra.

    BAUTURA:

    Ceai de fructe

    COMPOT DE VISINE

    INGREDIENTE:
  • un kg visine
  • un pahar de apa sau vin rosu
  • 150 gr zahar
  • un plic de zahar vanilinat
  • sare

    Se pune apa sau vinul sa fiarba cu zaharul, sarea si zaharul vanilinat pana cand incep sa se lege putin. Se adauga visinele si se fierb la foc mic. La sfarsit se adauga scortisoara.

    SFAT

    Se poate servi rece drept suc.

    BAUTURA:

    -

    TIRAMISU

    INGREDIENTE:
  • 150 gr miere
  • lamaie
  • 5 oua
  • 50 ml ulei
  • 150 gr cafea
  • 150 gr faina
  • 500 gr crema mascarpone
  • 250 gr frisca
  • 100 gr cacao
  • 60 ml lichior migdale

    Se unge o tava cu ulei si se tapeteaza cu faina. Albusurile se bat spuma si se amesteca cu faina. Galbenusurile se freaca cu miere, apoi se adauga coaja rasa de lamaie. Se omogenizeaza totul si se da la cuptor. Se lasa 20 de minute pe grilajul din mijloc.

    Dupa ce s-a racit, se rastoarna si se taie in doua. Se amesteca frisca, putina smantana, restul de miere, mascarpone si lichiorul de migdale. Prima parte din blat se pune in forma si se inmoaie adaugand cafea.

    Se intinde jumatate din crema pe blat, apoi se pune restul de blat si din nou crema. Se presara deasupra cacao.

    SFAT

    Se lasa la frigider cateva ore inainte de a fi servit.

    BAUTURA:

    Kagor

    MELCI CU NUCA

    INGREDIENTE:
  • 100 gr faina
  • 400 ml lapte
  • 10 gr drojdie
  • 4 linguri de zahar
  • doua oua
  • lamaie
  • doua linguri de miez de nuca
  • o lingura pesmet
  • zahar vanilinat
  • 20 ml ulei
  • scortisoara

    Se amesteca o parte din faina cu lapte si drojdie si se lasa la dospit. Se amesteca un ou cu o lingurita de zahar vanilinat si coaja rasa de lamaie. Se bat spuma, apoi se omogenizeaza cu aluatul. Se adauga restul de faina, uleiul si se intinde o foaie de 1-2 cm grosime.

    Miezul de nuca se bate cu un ou, cu zahar, cu pesmet si scortisoara si se intinde pe foaie. Foaia se ruleaza, se taie in patru, se lasa sa creasca si se da la cuptor. Se face un sirop din restul de zahar, vanilie si coaja de lamaie cu putina apa. Melcii se cufunda in sirop inainte de a se servi.

    SFAT

    Se pot servi cu gem de smochine.

    BAUTURA:

    Vermut

    TURTA DULCE FARA OU

    INGREDIENTE:
  • doua pahare cu lapte
  • 300 gr zahar tos
  • 60 ml ulei
  • un pahar cu apa
  • 750 gr faina
  • o lingurita de bicarbonat
  • o lamaie
  • sare
  • mirodenii
  • 300 gr miez de nuca

    Se cerne faina intr-un castron, facandu-se o gropita in care se toarna 150 gr zahar dizolvat in laptele caldut. Restul de zahar se pune intr-o craticioara si se tine pe foc mic pana se caramelizeaza, insa nu prea tare, pentru a evita gustul amar.

    Cand s-a topit zaharul se stinge cu un pahar de apa calduta si se lasa pe foc, amestecand pana la dizolvare. Dupa ce s-a racit putin, se toarna in castronul cu faina. Se adauga mirodeniile, uleiul, sarea, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie si nucile taiate. Se amesteca pana se obtine o compozitie omogena, dupa care se toarna in tavile unse cu ulei, se presara cu faina si se coace la foc moale.

    SFAT

    Pentru a fi mai indulcit, se adauga in compozitie cateva linguri de miere.

    BAUTURA:

    Ceai de fructe

    PRAJITURA CU CIOCOLATA (3 foi)

    INGREDIENTE: ALUAT:
  • 150 gr zahar
  • 300 gr faina
  • 200 gr unt
  • 100 gr zahar pudra
  • o lingurita bicarbonat

    CREMA:
  • 250 gr unt
  • 100 gr cacao
  • 150 gr zahar
  • 50 gr ciocolata
  • doua pahare cu apa

    Se amesteca faina cu untul, apoi se adauga zaharul pudra si lingurita de bicarbonat. Se framanta totul bine pana ce se obtine un aluat omogen. Se imparte in trei parti egale, care se pun pe rand la copt pe fundul tavii.

    Se face apoi o crema de ciocolata astfel: se freaca bine untul cu dosul lingurii pentru a iesi bine apa pe care o are. Zaharul, cacao, apa si ciocolata se pun intr-un ibric si se amesteca la foc mic pana ce incep sa fiarba. Dupa 5-6 minute se iau de pe foc, se lasa la racit si se amesteca cu untul frecat spuma. Se unge apoi cate un strat mai gros de crema pe fiecare foaie, se asaza foile una peste alta si se lasa cateva ore sa se patrunda crema.

    SFAT

    Se glazureaza cu ciocolata.

    BAUTURA:

    Busuioaca de Bohotin

    ARICI

    INGREDIENTE:
  • 200 gr unt
  • 150 gr zahar pudra
  • 300 gr faina
  • 250 gr nuci
  • zahar vanilinat

    Untul se freaca cu zaharul pudra, iar albusurile se separa de galbenusuri. Peste amestecul de unt se adauga cate un galbenus, frecand in continuare. Dupa ce amestecul s-a omogenizat, se adauga faina si zaharul vanilinat.

    Din aluatul obtinut se fac bulgarasi care se dau prin albusul lichid si apoi prin nucile taiate pe lung. Se asaza in tava, iar dupa ce se scot din cuptor se tavalesc prin zahar pudra.

    SFAT

    Se coc fara sa se rumeneasca.

    BAUTURA:

    Cafea

    CARAMELE DE CIOCOLATA

    INGREDIENTE:
  • 250 gr ciocolata
  • 250 gr smantana
  • 50 gr cacao
  • o lingura miere
  • 25 gr unt

    Se amesteca zaharul, smantana, cacao, mierea si untul intr-o cratita cu pereti inalti si se pun pe foc. Cand incepe compozitia sa fiarba, se curata marginile cratitei de spuma, cu un deget invelit in tifon udat cu apa. Se mai lasa la fiert pana ce amestecul se ingroasa si se leaga.

    Se unge un vas cu unt si se toarna in el compozitia, in grosime de circa 3 cm. Cand s-a racit se taie in patrate micute.

    SFAT

    Se cunoaste cand compozitia e gata, daca se ia o cantitate mica pe degete si nu curge.

    BAUTURA:

    Ceai negru
  • ×