05 IANUARIE 2005
PREPARATE DIN CARNE
PATE DE PORC
INGREDIENTE:
1/2 kg ficat de porc
1/2 kg carne sau muschi
100 gr slanina
un catel
de usturoi
100 gr unt
10 ficatei de pasare
o lingura cu rom
sare
piper
un prapur sau aluat
Carnea si ficatul se dau prin masina de tocat, de 3-4 ori, impreuna cu slanina si usturoiul. Apoi se adauga untul, sarea, piperul si romul. Se amesteca bine pana se obtine o pasta buna si gustoasa.
Prapurul sau o foaie de aluat se asaza intr-o cratita mica, unsa cu unt. Se pune pateul, se inveleste cu foaia si se fierbe acoperit cu capac, la cuptor, timp de doua ore. Apoi se scoate apa din cratita si se introduce din nou in cuptor sa se rumeneasca, tot timp de vreo doua ore.
SFAT
Se serveste rece.
BAUTURA:
Tuica
SCROB CU FICATEI DE PASARE
INGREDIENTE:
6 oua
6 ficatei de pui
25 gr unt
doua linguri de ulei
sare
piper
Se spala, se curata si se prajesc ficateii in ulei. Dupa ce s-au rumenit, se taie bucatele, se amesteca cu ouale, cu sare, piper si se pun din nou pe foc in tigaia cu unt.
SFAT
Se amesteca pana se incheaga totul.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
BUDINCA DE SUNCA
INGREDIENTE:
50 gr unt
100 gr faina
doua pahare lapte
4 oua
sare
150 gr cascaval sau sunca
Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga faina si se incorporeaza faina in unt, fara sa se prajeasca. Apoi se toarna cate putin laptele, amestecand bine pana cand se obtine o ciulama.
Se ia de pe foc, se pune sunca tocata sau cascavalul si se lasa sa se raceasca. Se adauga galbenusurile si albusurile batute spuma. Se unge o forma cu unt, se toarna compozitia si se coace la cuptor.
SFAT
Se serveste calda.
BAUTURA:
Feteasca
ANGHEMAHT DE PUI
INGREDIENTE:
un pui
30 gr unt
o lingura faina
zeama de lamaie
o ceapa
Se inabusa bucatile de pui intr-o cratita cu unt, pe foc mic, cu ceapa tocata. Apoi se adauga doua pahare cu apa si se inabusa carnea.
Se face un sos alb din unt si faina cu supa in care a fiert puiul si se toarna deasupra, lasand sa se fiarba pana incepe sa scada.
SFAT
Se adauga zeama de lamaie dupa gust.
BAUTURA:
Sauvignon
GAINA RASOL CU SOS DE CEAPA
INGREDIENTE:
o gaina
faina
4-5 cepe
3 ardei grasi
50 gr unt
usturoi
sare
Se taie pasarea in bucati care se dau prin faina. Se asaza ceapa taiata felii intr-o cratita, dupa care se adauga ardeii grasi taiati fasii, iar deasupra se pun bucatile de carne.
Se adauga unt, se acopera cratita cu un capac si se da la cuptor. Din cand in cand se toarna cate putina apa, se sareaza si se fierb.
SFAT
Cand carnea este fiarta, se serveste cu mujdei.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
GASCA CU CASTRAVETI
INGREDIENTE:
picioarele si aripile de la o gasca
o ceapa
o lingurita faina
unt
boia de ardei
(1/2 lingurita)
castraveti acri in saramura
Se rumenesc bucatile de carne cu ceapa si unt intr-o cratita, pe foc mic, acoperita cu capac. Din cand in cand se intorc bucatile de carne si se mai amesteca in sos cu o lingura. Cand a scazut apa lasata de carne, se adauga boia de ardei si faina, se stinge cu apa si se lasa sa fiarba incet pe foc mic.
Castravetii se spala bine. Apoi se taie in bucati si se pun peste carne. Se adauga sare dupa gust si se fierbe in continuare pana ce carnea este fiarta si castravetii s-au inmuiat. Se lasa sa scada si se serveste.
SFAT
Castravetii mici se taie in doua sau in sferturi, iar cei mari se taie in jumatate si se curata de seminte.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
FRIGARUI
INGREDIENTE:
1/2 kg muschi
200 gr slanina
sare
cartofi
ulei
legume (ceapa, rosii, ardei,
castraveti)
Muschiul bine curatat de pielite se taie felioare, care se sareaza si se infig in frigare, alternand cu feliute de slanina si cu legumele. Se frig deasupra jarului aprins, intorcand frigarea pe toate partile.
SFAT
Cand sunt gata fripte, se servesc cu cartofi pai, prajiti in ulei.
BAUTURA:
Vin rosu de buturuga
CARNE CU CIUPERCI SI CABANOS
INGREDIENTE:
1/2 kg carne
doua cepe
200 gr cabanos
100 gr ciuperci
o lingurita faina
patrunjel verde tocat
o foaie dafin
un pahar bulion de rosii
sare
piper
trei linguri ulei
30 gr unt
cimbru
Se taie carnea bucatele, se toaca ceapa si se pun trei linguri de ulei intr-o cratita sa se inabuse, pe foc mic, acoperite cu capac, pana se rumeneste carnea. Apoi se adauga faina, verdeata, dafin, sare, piper, putin cimbru si apa cat sa acopere carnea.
Se lasa sa fiarba incet, la foc mic. Cand carnea este aproape gata, se toarna bulionul si se fierbe in cuptor. Cabanosul se taie in bucatele de doi cm si se inabusa in unt impreuna cu ciupercile. Apoi se adauga peste carne si se lasa la cuptor sa scada.
SFAT
Se serveste cu garnitura de paste.
BAUTURA:
Cabernet
PREPARATE DIN PESTE
CRAP CU SOS DE CEAPA
INGREDIENTE:
un crap mijlociu
3 cepe mari
sare
piper boabe
sos de rosii
o lamaie
Se curata pestele, se spala si se sareaza. Se lasa sa stea cu sarea pe el o jumatate de ora, timp in care se pregateste sosul. Se taie ceapa pestisori, se asaza pe fundul unei forme de sticla, impreuna cu putin usturoi tocat fin, doua rosii bine coapte, descojite si taiate felii subtiri, jumatate din cantitatea de ulei si putina apa rece.
Pestele se cresteaza pe spate, se unge cu ulei, se stropeste cu zeama de la o jumatate de lamaie si se pune peste ceapa. Se introduce forma in cuptorul cald si se frige pestele la foc potrivit, o ora. Cand este gata, pestele se scoate pe o farfurie mare si se taie felii. Sosul in care s-a facut se trece prin sita, mai clocoteste cinci minute, adaugandu-i piper boabe si se rastoarna peste feliile de peste.
SFAT
Se serveste cald, cu garnitura de cartofi fierti, stropiti cu unt cald.
BAUTURA:
Chardonnay
PASTRAVI PRAJITI
INGREDIENTE:
6 pastravi
o ceasca de ulei
o lamaie
sare
o lingura de faina
piper macinat
Se curata pestele, se goleste de intestine si se spala in apa rece. Se sareaza si se pipereaza dupa gust. Se trece fiecare peste prin faina si se prajeste in ulei fierbinte.
SFAT
Se serveste cu garnitura de morcovi tineri si stropiti cu zeama de la o lamaie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
PASTRAVI CU SMANTANA
INGREDIENTE:
6 pastravi
sare
o cana de smantana
verdeata tocata
doua linguri de unt
Se curata pastravii, se golesc de intestine si se spala. Se prajesc in unt fierbinte, dupa ce au stat zece minute cu sarea pe ei. Se scot pe o farfurie mare, acoperindu-i cu smantana si cu verdeata tocata.
SFAT
Se servesc imediat.
BAUTURA:
Cabernet Sauvignon
CRAP CU STAFIDE
INGREDIENTE:
un crap
50 ml ulei
5 cepe
6 catei de usturoi
150 gr stafide
doua foi de dafin
500 ml vin alb
cimbru
piper
patrunjel tocat
Se curata si se spala pestele, iar apoi se taie in bucati. Se pun cepele taiate fasii intr-o cratita cu ulei si se lasa sa se rumeneasca usor. Apoi se adauga usturoiul, cimbrul, frunzele de dafin, iar deasupra se pun feliile de peste, sarate si piperate dupa gust. Se toarna vinul alb indoit cu apa, atat cat sa acopere mancarea.
Intr-un tifon curat se pun stafidele si se introduc impreuna in mancare. Se acopera cratita si se pune la fiert la foc domol. Cand pestele este fiert, se scoate pe un platou si se acopera cu sosul dat prin sita.
SFAT
Se presara pe deasupra patrunjel verde, iar stafidele se aranjeaza in jurul pestelui. Mancarea se serveste rece.
BAUTURA:
Chardonnay
CRAP CU CASCAVAL
INGREDIENTE:
un kg crap
250 gr cascaval
200 gr unt
100 ml vin alb
50 ml ulei
sare
piper
patrunjel verde
Se curata si se spala crapul. Se taie in bucatele 100 gr de unt si se rade cascavalul. Se umple burta crapului cu cascaval ras, unt si piper.
Se introduce intr-o tava si se da la cuptor, sa se rumeneasca crapul. Se unge din cand in cand cu putin vin alb amestecat cu ulei. Se scoate din cuptor cand este bine rumenit.
SFAT
Se serveste fierbinte cu bucatele de unt puse deasupra si patrunjel verde tocat fin.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
PESTE OCEANIC CU OREZ
INGREDIENTE:
un kg peste
125 gr slanina
afumata
40 gr unt
3 cepe
4 rosii
250 gr orez
20 gr boia de ardei dulce
sare
piper dupa gust
Se pune intr-o cratita untul la topit, apoi se adauga slanina taiata bucatele, cepele taiate marunt, boia de ardei dulce. Se lasa sa se rumeneasca, se toarna sosul de unt cald cu lamaie si verdeata, iar apoi se garniseste din loc in loc cu zarzavaturi fierte si se serveste.
SFAT
Se orneaza cu zarzavatul fiert si maioneza.
BAUTURA:
Traminer
ZACUSCA DE SALAU
INGREDIENTE:
500 gr peste
un morcov
o ceapa
1/2 kg rosii
100 gr masline
100 gr arpagic
1/2 pahar de ulei
un paharel de vin alb
doua foi de dafin
8 boabe de piper
o lamaie
faina
Salaul curatat si spalat se taie bucati, se sareaza, se da prin faina si se prajeste in ulei. Se toaca ceapa si se caleste in ulei, se toarna o cescuta de apa si se lasa sa fiarba. Rosiile se fierb si se trec prin sita, impreuna cu ceapa fiarta. Se pune sosul de rosii intr-o cratita sa fiarba cu maslinele si morcovul fiert si taiat bucatele.
Arpagicul curatat, fiert si calit in ulei se adauga in vasul cu legume, iar apoi se toarna vinul. Se lasa sa fiarba putin, adaugandu-se apoi salaul prajit. Dupa ce acesta a fiert, se adauga sare, piper, foi de dafin si felii de lamaie fara coaja. Se mai lasa pe foc sa fiarba putin. Cand este gata, se da la o parte si se lasa sa se raceasca. Foile de dafin si feliile de lamaie fara coaja ii vor da un gust placut.
SFAT
Se asaza salaul pe platou si se garniseste cu legumele si condimentele fierte.
BAUTURA:
Pinot Gris
GHIVECI DE CRAP
INGREDIENTE:
un kg crap
sare, patrunjel
doua cepe
un morcov
fasole verde
mazare
castravete verde
ardei gras
varza
3-4 boabe piper
1/2 pahar apa
un pahar ulei
Se curata pestele, se taie bucati, se sareaza si se lasa deoparte. Se curata legumele si se taie in feliute subtiri. Se pun sa fiarba cu apa si uleiul la cuptor.
Cand legumele sunt aproape gata, se adauga bucatile de peste si se lasa sa se fiarba impreuna.
SFAT
Se serveste dupa gust, cald sau rece.
BAUTURA:
Pinot Gris
PREPARATE DIN LEGUME
SALATA DE VINETE CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
un kg de vinete
o ceasca de ulei
sare
un galbenus crud
o lingurita cu mustar
doua linguri cu smantana
Se coc vinetele, se curata imediat si se lasa sa se scurga. In acest timp se pregateste maioneza din galbenusul crud amestecat cu mustar si frecat cu uleiul, adaugat treptat. Maioneza se subtiaza cu smantana. Vinetele se toaca cu un cutit de lemn, se pun intr-un castron, se sareaza, se acopera cu maioneza si se amesteca bine. Salata se serveste in aceeasi zi sau se pastreaza la loc racoros, dar nu rece, pana a doua zi.
SFAT
Inainte de a fi servita, salata se orneaza cu felii de rosii sau de gogosar crud.
BAUTURA:
Gin
SALATA DE CIUPERCI
INGREDIENTE:
500 gr ciuperci maruntite
o ceasca de ulei
sare
doua cepe
sare
piper
un galbenus crud
doua linguri de smantana
Se fierb ciupercile in apa cu putina sare timp de 20 de minute, dupa care se taie felii. Ceapa se taie pestisori. Intre timp, se pregateste maioneza din galbenusul crud amestecat cu mustar si frecat cu ulei, adaugat treptat. Maioneza se subtiaza cu smantana. La randul lor, ciupercile se amesteca cu maioneza si se adauga sare dupa gust.
SFAT
Se orneaza cu felii de rosii sau cu marar.
BAUTURA:
Votca
SALATA DE CONOPIDA CRUDA
INGREDIENTE:
o conopida
o ceapa de apa
200 gr maioneza
doua linguri de smantana
sare
Conopida se spala, se desface in buchetele care se dau crude pe razatoare. Ceapa se toaca marunt, se freaca cu sare, se spala cu apa rece si se scurge bine. Se amesteca ceapa si conopida, iar apoi se acopera cu maioneza subtiata cu smantana.
SFAT
Salata se serveste in aceeasi zi.
BAUTURA:
Coniac
SUPA DE CEAPA
INGREDIENTE:
3 cepe
doi morcovi
o radacina de patrunjel
un pastarnac
100 gr telina
50 ml ulei
faina
sare
Se curata ceapa, se spala si se taie fasiute. Se caleste in ulei pana devine transparenta. Se adauga faina, amestecand cu o lingura de lemn pentru a nu se forma cocoloase. Zarzavaturile se curata, se spala, se taie in bucatele mici si se fierb in apa cu sare.
Se strecoara si se toarna cate putin peste ceapa, amestecand mereu. Se mai lasa la foc mic 20 de minute si se potriveste de sare.
SFAT
Se serveste fierbinte cu crutoane.
BAUTURA:
Chardonnay
SUPA DE MERE
INGREDIENTE:
600 gr mere
ionatane
o lingura
de amidon
o lingura de zahar
scortisoara
200 gr paine alba
Se curata merele de coaja, se taie in sferturi si se pun la fiert in apa rece. Se lasa pe foc pana se fierb suficient, incat sa se sfarame cu usurinta. Se scot, se zdrobesc cu furculita si se trec prin sita.
Piureul obtinut se amesteca cu amidonul, zaharul si se pun in aproximativ doi litri de apa. Se omogenizeaza si se lasa pe foc pana da in clocot.
SFAT
Se poate presara deasupra scortisoara.
BAUTURA:
Pinot Gris
SALATA DE PRAZ CU MAIONEZA
INGREDIENTE:
5-6 fire de praz
o lingura de mustar
un galbenus crud
o ceasca de ulei
o lingurita de otet
sare
Se aleg fire subtiri de praz, se curata de foile de deasupra si se taie in bucati mari, de 4-5 cm. Se clocotesc in apa cu sare si se scot dupa zece minute. Se scurg de apa si se pun intr-o salatiera.
Din galbenusul crud, ulei si otet se face o maioneza groasa, care se toarna peste praz. Se amesteca cu atentie si se lasa la rece o ora.
SFAT
Pentru a atenua efectul maionezei, se picura zeama de lamaie.
BAUTURA:
Merlot
SALATA TARANEASCA
INGREDIENTE:
1/2 kg cartofi
ceapa verde
usturoi
sare
ulei
salata verde
doua oua fierte tari
otet
verdeata
Cartofii se spala si se pun la fiert in apa cu sare. Cand s-au fiert, se taie felii subtiri si se stropesc cu doua linguri de ulei, dupa care se lasa la rece.
In acest timp se toaca ceapa, usturoiul si salata si se pun peste cartofi. Restul de ulei se amesteca cu otet, sare si piper macinat, iar sosul obtinut se toarna peste cartofi. Intr-un castron adanc se asaza cateva frunze de salata, sprijinite de peretii vasului.
SFAT
Se orneaza cu felii de ou fiert tare si se serveste in aceeasi zi.
BAUTURA:
Palinca
SALATA DE MASLINE
INGREDIENTE:
200 gr masline
200 gr ulei
o lamaie
doua felii de franzela
o ceapa
un gogosar murat
Maslinele fara samburi se dau in clocot cateva minute, se racesc si se dau prin masina de tocat. O data cu maslinele, se toaca si o ceapa mica. Pasta obtinuta se pune intr-un castron adanc, se amesteca cu miezul de franzela (inmuiat in apa rece si faramitat) si cu ulei. Se lucreaza cu o lingura de lemn, amestecand intr-un singur sens. Compozitia se subtiaza cu zeama de lamaie si se asaza pe o farfurie intinsa.
SFAT
Se orneaza cu felii de gogosar murat, iar apoi se serveste.
BAUTURA:
Vermut
PREPARATE DULCI
CREMA DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
200 gr unt
200 gr zahar pudra
100 gr ciocolata
o ceasca lapte dulce
200 gr frisca
Se freaca untul cu zaharul, obtinandu-se o crema spumoasa. Se adauga ciocolata topita si ingrosata cu o ceasca de lapte, amestecand repede ca sa nu se taie crema.
Cand s-a omogenizat, se adauga frisca si se incorporeaza usor. Se tine la rece si se serveste in cupe adanci.
SFAT
Se poate servi cu piscoturi pentru sampanie, asezate pe margine.
BAUTURA:
Ciocolata calda
CHEC COLORAT
INGREDIENTE:
200 ml lapte
un ou
100 ml ulei
praf de copt
doua linguri de cacao
100 gr zahar
1/2 lamaie
300 gr faina
zahar vanilinat
Zaharul se amesteca cu oul intreg si apoi se toarna uleiul treptat. Se pune un pic de sare, coaja de lamaie, se stinge praful de copt cu zeama de lamaie, dupa care se toarna incet laptele. Se amesteca adaugand faina in ploaie.
Se ung tavile cu unt, se tapeteaza cu faina si se toarna o parte din aluat in fiecare. Restul se amesteca cu doua linguri de cacao, cu zaharul vanilinat si apoi se pune peste aluatul din tavi. Checurile se coc 45 de minute, iar, dupa ce s-au racit, se pudreaza cu zahar.
SFAT
Feliile de chec vor fi mai apetisante daca se ung cu ciocolata topita.
BAUTURA:
Ceai de fructe
CHEC DE CACAO CU STAFIDE SI RAHAT
INGREDIENTE:
6 oua
150 gr zahar
10 nuci tocate
100 gr rahat
50 gr stafide
200 gr faina
1/2 lamaie
praf de copt
zahar pudra
zahar vanilinat
Se sparg ouale si se separa galbenusurile, apoi se amesteca cu zaharul. Se adauga albusurile batute spuma, se incorporeaza stafidele spalate si curatate (amestecand fara intrerupere), nucile tocate, rahatul taiat bucati mici si faina.
Peste compozitie se adauga un praf de copt stins cu o jumatate de lamaie. Se rade coaja de lamaie si se pune putina sare, dupa gust.
Totul se toarna intr-o forma de chec si se coace la foc potrivit.
SFAT
Se serveste cu zahar pudra deasupra.
BAUTURA:
Cappuccino
PRAJITURA CU CREMA DE CACAO
INGREDIENTE:
ALUAT
100 gr unt
100 gr zahar
doua oua
300 gr faina
jumatate praf de copt
o lingura zeama de lamaie
CREMA
3 linguri de cacao
un pahar de zahar
vanilie
dulceata sau frisca
Se freaca untul spuma cu un pahar de zahar, adaugand un praf de sare, galbenusurile unul cate unul, albusurile batute spuma, coaja de lamaie si faina. Se amesteca si se adauga praful de copt stins cu zeama de lamaie. Se framanta un aluat tare si se lasa deoparte 30 de minute.
Intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina se asaza o foaie din jumatate de aluat. Restul se amesteca cu o lingura de cacao si se asaza peste cel din tava. Se coace prajitura 45 de minute. Se prepara o glazura din cacao, sirop de zahar si vanilie. Se toarna dupa ce s-a racit.
SFAT
Prajitura se orneaza cu frisca sau fructe din dulceata.
BAUTURA:
Cafea cu lapte
BISCUITI CU CACAO
INGREDIENTE:
100 gr unt
4 oua
100 gr zahar
zahar vanilinat
250 gr faina
o lingurita
de amoniac
o lingura de otet
Se freaca spuma untul cu zaharul si cu oul intreg. Apoi se adauga cacaua, coaja de lamaie si un praf de sare. Se incorporeaza treptat faina, framantandu-se un aluat tare, care se lasa la rece doua ore.
Se intinde o foaie groasa de 1 cm si se taie cu un cutit forme diferite. Se asaza pe o tava neunsa si se coc la foc potrivit 30 de minute.
SFAT
Sunt excelenti pentru ceai.
BAUTURA:
Lapte cald
PISCOTURI CU VANILIE
INGREDIENTE:
100 gr unt
100 gr nuci macinate
150 gr faina
zahar vanilinat
50 gr zahar
sare
Se amesteca foarte bine untul cu zaharul, timp de cinci minute. Se adauga zaharul, nucile macinate, doua pachete de zahar vanilinat, sare si faina in ploaie. Aluatul framantat se taie in forme variate si se coc intr-o tava neunsa, 20 de minute.
SFAT
Se servesc numai dupa ce s-au racit.
BAUTURA:
Sampanie
PRAJITURA CU MARMELADA
INGREDIENTE:
3 oua
250 gr zahar
200 gr unt
praf de copt
3 pahare faina
o lingura rom
un plic zahar
vanilinat
nuca
marmelada
Se amesteca ouale cu zaharul, apoi se adauga uleiul, zaharul vanilinat, romul si faina. Trei sferturi din compozitie se asaza intr-o tava si se unge cu marmelada. Deasupra se presara nuca maruntita.
In restul de compozitie se pune faina si se framanta pana devine o coca groasa. Aceasta se da pe razatoare si se presara peste prajitura. Se introduce in cuptor, la foc potrivit.
SFAT
Cand este gata, se poate taia in diferite forme.
BAUTURA:
Lichior de fructe exotice
CARTOFI DE CIOCOLATA
INGREDIENTE:
un pahar zahar pudra
un pahar nuca macinata
un pahar de
ciocolata rasa
10 galbenusuri tari date prin sita
3 linguri cu rom
Toate ingredientele se amesteca, iar compozitia obtinuta se modeleaza cu mana, in forma de cartofi. Acestia se tavalesc prin ciocolata rasa si apoi se servesc.
SFAT
Suplimentar se pot tavali si prin nuca de cocos.
BAUTURA:
Ciocolata calda
TOP articole pe Jurnalul.ro:
-
-
-
-
-