x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Reţete vechi de pe Arieş

0
19 Dec 2007 - 00:00

Pe Valea Arieşului, socăciţele se măndresc cu preparatele lor deosebite de cele pregătite in alte părţi ale judeţului Alba, sau ale Apusenilor, sau ale ţării.

Pe Valea Arieşului, socăciţele se măndresc cu preparatele lor deosebite de cele pregătite in alte părţi ale judeţului Alba, sau ale Apusenilor, sau ale ţării. De la o vreme, vrednicele gospodine participă la concursurile gastronomice, de unde se intorc cu premii şi trofee cucerite pe drept, atăt pentru că gustul bucatelor este desăvărşit, căt şi pentru că reţeta este autentică, originală. Nu de mult, cu "poroniu", tarta moţilor, ele au căştigat premiul "pentru cea mai veche reţetă de prăjitură".

Copturi

Tot aici, se obişnuieşte incă a se pregăti mălaiul (păinea făcută din făină de mălai, după reţeta care continuă, se pare, o reţetă mai veche, a dacilor, de păine cu făină de mei). Făina de mălai e cernută cu o sită mai deasă, pentru a se alege numai cea mai fină (spre deosebire de mămăligă, cănd mălaiul se cerne cu o sită mai rară). Se adaugă sare, drojdie şi apă (uneori, la frămăntat, in loc de apă se poate pune "zară", de la alesul untului din smăntănă), se frămăntă şi se lasă la dospit, apoi se modelează din ea păini care se pun in tavă şi se coc in cuptor. Se mănăncă mai mult cu lapte (dulce sau covăsit) sau cu sarmale.

O altă specialitate locală foarte apreciată in toate zilele, ca şi de Sărbători, este plăcinta coaptă pe lespede. Se face un aluat ca de păine, din făină, sare, apă şi drojdie şi se lasă la dospit. Apoi se intind foi mai subţiri, care se ung cu brănză (dulce sau sărată) şi se străng, adunăndu-se in aşa fel incăt plăcinta să aibă o formă plată. Se coc pe lespede de piatră fierbinte, pe amăndouă părţile (se pot coace şi pe plită, la foc mocnit). După ce s-a copt, plăcinta se unge, fierbinte, cu unt şi smăntănă şi se aduce la masă.

Reţetele ce urmează le-am cules de la Livia Danciu şi Elena Băc, din Girda de Sus, două pricepute socăciţe, pentru care a păstra felul de preparare specific locului este o datorie sfăntă.

Poroniu

Se pregăteşte un aluat fraged din două căni de făină, două căni (adunate) de unsoare (untură, dar se poate şi unt) şi smăntănă, două gălbenuşuri, o jumătate de cană de zahăr farin, arome. Se amestecă făina cu unsoarea (untura sau untul) şi smăntăna, se adaugă gălbenuşurile frecate cu zahărul, apoi aromele. Se lasă la rece cel puţin o oră, după care se intinde o foaie de mărimea tăvii (tavă pentru tartă, rotundă). Se păstrează o parte din aluat. Foaia intinsă pe fundul tăvii se inţeapă puţin cu furculiţa, apoi se dă la cuptor pănă abia incepe să se rumenească. Se scoate şi se pune deasupra umplutura dorită: dulceaţă de fructe de pădure sau brănză dulce cu ou, zahăr şi arome sau umplutură de budincă. Din aluatul rămas, din care se fac făşii lungi şi subţiri, se realizează un grilaj ce se aşază pe deasupra. Se dă din nou la cuptor.

Tocană moţească

Este un amestec de carne de porc, vită şi cărnaţi, la care se mai adaugă ceapă, ardei şi smăntănă. La Girda de Sus, in Ţara Moţilor, aproape orice măncare se pregăteşte cu smăntănă şi cu "unsoare" (untură, grăsime de porc păstrată de la tăiatul porcului). Ceapa, tocată mărunt, se căleşte in unsoare, apoi se pune ardeiul, tocat şi el, se adaugă carnea şi se lasă puţin la prăjit. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă, iar la sfărşit, cănd carnea s-a inmuiat şi zeama a scăzut, se adaugă smăntănă şi puţină boia.

Păstrăv in coajă de brad

Păstrăvii se curăţă, se sărează şi se pun intr-un coş pregătit din scoarţă de brad, cu partea din interior a scoarţei spre peşte. Se leagă cu crengi subţiri de brad. Intr-un loc ferit de vănt şi intemperii se face o groapă nu prea adăncă, iar in ea se face un foc din crengi mai subţiri (nu se face din crengi de salcie, ci de fag sau de cetină). Cănd focul s-a incins bine se acoperă cu cenuşă. Se aşază coşurile de cetină peste cenuşa incinsă şi se lasă pănă cănd coaja de dedesubt incepe să se carbonizeze. Atunci se intoarce coşul pe partea cealaltă. Este gata atunci cănd s-a carbonizat şi cea de-a doua faţă a coşului de brad. Se poate servi imediat, cald, sau se poate scoate din coaja de brad şi păstra căteva zile la rece.

Răci moţeşti

Răcile nu sunt altceva decăt răcituri (piftie). Se pun oasele de porc la fiert (se mai pot pune urechi, cap de porc), la foc domol, pe marginea sobei timp de căteva ore. Se spumează din cănd in cănd pentru a rămăne zeama limpede. Se scoate apoi carnea de pe oase şi se aşază in vase potrivite (străchini), se pune usturoi zdrobit, se toarnă zeama in care a fiert şi se dă la rece. Inainte de a se aduce la masă se presară boia de ardei.

Ruladă cu verdeaţă

Se pregăteşte un chec din 3 ouă, 3 linguri de smăntănă, 3 linguri de făină. Ouăle se bat bine, se adaugă făina şi smăntăna, se pune multă verdeaţă - de preferinţă spanac, dar se poate folosi la fel de bine lobodă sau chiar pătrunjel, mărar tocat foarte mărunt. Se toarnă aluatul intr-o tavă intinsă şi se coace o foaie subţire, ca pentru ruladă. Cănd se scoate din cuptor, cu grijă, ca să nu fie prea arsă, se intinde pe un şervet şi se pun deasupra brănză sau caşcaval ras, apoi parizer sau şuncă tăiată in felii foarte subţiri. Se rulează foarte străns şi se dă la cuptor cinci minute, apoi se lasă la rece. Se taie numai după ce s-a răcit bine.

Cărnaţi

La Girda de Sus, "cei mai buni cărnaţi se fac atunci cănd se taie porcul". Se alege carnea potrivită pentru prepararea lor: trebuie să aibă grăsime suficientă. Se dă prin maşina de tocat şi se amestecă apoi cu multe condimente. Se foloseşte numai sare, piper şi usturoi măcinat (tocat). Se frămăntă bine şi "se impuşcă" in maţele curăţate bine dinainte (maţele se intorc şi se curăţă cu sare, ceapă şi oţet). In trecut se folosea o instalaţie specială, cu o ţeavă, care se punea pe piept şi cu ajutorul ei "se trăgea" carnea in maţ. Astăzi se folosesc mai mult pălniile instalate la maşina de tocat.

Mămăligă toponită

Se pregăteşte din mălai (făină de porumb), fiert in apă cu sare, brănză (de vacă sau de oaie), jumări (păstrate de la tăiatul porcului), cărnaţi prăjiţi, unsoare (untură). Se face o mămăligă fiartă bine (se pune de la inceput mai multă apă), după următorul ritual: se pune apa cu sare la fiert, se adaugă făina, se lasă să fiarbă 10 minute, se face cu mestecătoarea (melesteul, făcăleţul, sucitorul) o gaură la mijlocul făinii care incă n-a fiert, se mai lasă 10-15 minute, se crapă in cruce cu mestecătoarea, se lasă iar la fiert 25 de minute şi abia atunci incepe a se amesteca bine, invărtind cu melesteul pe marginea ceaunului, pănă cănd nu mai rămăn cocoloaşe. Se topeşte untura şi se unge un vas cu ea. Apoi luăm din ceaun mămăligă şi o intindem pe toată suprafaţa vasului, presărăm brănză, intindem untură cu o lingură, presărăm jumări şi cărnaţi prăjiţi, punem iar mămăligă, iar brănză, iar untură, jumări şi cărnaţi şi tot aşa, in pături, ultima fiind de mămăligă. Se dă la cuptor, iar la sfărşit punem puţină smăntănă deasupra.

Reţete redactate de Maria Belu

Citeşte mai multe despre:   cănd,   lasa,   smantana

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....

3 lucruri de nelipsit din locuințele viitorului

3 lucruri de nelipsit din locuințele viitorului
Dorința și nevoia de inovație ajută întreaga populație să facă progrese semnificative. De la sectorul profesional, la cel personal, tehnologia este aici să-ți facă viața mai ușoară. Locuințele viitorului...

Finala Splash! Vedete la apă, lider detaşat de audienţă, pe toate categoriile de public! Cristi Pulhac este câştigătorul Splash! Vedete la Apă

Finala Splash! Vedete la apă, lider detaşat de audienţă, pe toate categoriile de public!  Cristi Pulhac este câştigătorul Splash! Vedete la Apă
Galerie Foto Conform datelor oferite de Kantar Media, finala Splash! Vedete la apă, difuzată în intervalul 19.57-01:14, a condus topul audienţelor la nivelul publicului comercial din mediul urban cu vârste cuprinse între 18 si...

7 Idei cadouri pentru femei minunate. O sa te tina minte toata viata

7 Idei cadouri pentru femei minunate. O sa te tina minte toata viata
Galerie Foto Trebuie sa demonstreze ca ai avut un motiv bine intemeiat pentru care sa-l alegi. Trebuie sa fie practic, original si spontan. Trebuie sa poarte un mesaj de urari de bine, de apreciere sau de iubire. Cadoul perfect...

Britney Spears și-a anunțat logodna pe Instagram

Britney Spears și-a anunțat logodna pe Instagram
Celebra cântăreață pop Britney Spears a anunţat, duminică, că s-a logodit cu Sam Asghari. Ea a postat pe Instagram un videoclip unde apare cu un inel cu diamant pe deget și mesajul "Nu-mi vine...

Efectul pandemiei de COVID-19 asupra relațiilor: Revenirea la foștii parteneri

Efectul pandemiei de COVID-19 asupra relațiilor: Revenirea la foștii parteneri
Unul din efectele pandemiei este revenirea la un fost partener. Cel mai izbitor caz este cel dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck. Specialiștii le numesc „iubiri pandemice”, dar care este mecanismul psihologic...

Nu poate vorbi, dar cântă! Un concurent i-a uluit pe jurații X Factor: ”Ce putere are muzica!”

Nu poate vorbi, dar cântă! Un concurent i-a uluit pe jurații X Factor: ”Ce putere are muzica!”
Galerie Foto Loredana, Delia, Ștefan Bănică și Florin Ristei au continuat, seara trecută, la Antena 1, să descopere și să adauge noi concurenți în grupurile lor. Cel de-al zecelea sezon X Factor continuă și săptămâna...
Serviciul de email marketing furnizat de