31 DECEMBRIE 1938
Hotel-Restaurant Splendid-Parc era situat la intretaierea Caii Victoriei cu strada Stirbei Voda. O cladire frumoasa, compusa din doua aripi, cu sapte nivele. A fost construit in anul 1935, dupa proiectul hotelierului Ion Stanescu (care avea in proprietate si hotelul Regal). Restaurantul se afla la parterul cladirii. Peretii localului erau acoperiti partial cu oglinzi. Beneficia de moderne dotari tehnice. Spre exemplu, mesele - asezate de jur-imprejurul salonului - erau prevazute cu telefon!
Chelnerii erau imbracati in frac, iar picolii - in uniforme albastre, cu nasturi de alama, cravata neagra si sort francez. Astfel, personalul avea o nota de distinctie si eleganta. Nu intamplator, prof. Dimitrie Gusti a ales personalul acestui restaurant sa participe la Expozitia Internationala de la Paris, in perioada iunie-decembrie 1937, unde profesionalismul lor, precum si gastronomia si muzica romaneasca, au fost apreciate de vizitatori.
Oare ce se manca la restaurantul Splendid? Meniul alaturat, servit la reveillon, in anul 1938, este edificator. Informatia ne este completata de marturia unui chelner-memorialist: "preparate reci, preparate din peste, supe si ciorbe, mancaruri gatite si minuturi, fripturi la gratar, legume, salate, branzeturi si preparate de patiserie." Specialitatea casei nu lipsea niciodata din lista de bucate: ghiveciul. Fie ca era ghiveci macelaresc, ghiveci national sau ghiveci calugaresc, bucatarul de la Splendid era de neegalat. Bucatele erau insotite, la recomandarea somelierului, de alese soiuri de vin din podgorii romanesti si straine.
Cine frecventa localul? Politicieni, oameni de afaceri, scriitori, artisti, ziaristi: Constantin Stere, George Bratianu, Constantin Argetoianu, generalul Condeescu - presedinte al stirpei scriitoricesti insotit, de obicei, de Ion Marin Sadoveanu, Alexandru Donescu, fost primar al Capitalei, si alte "obraze subtiri".
Din pacate, la 24 august 1944, hotelul a fost distrus de bombardamentul german.
|
Citește pe Antena3.ro Endives braise - Andive brezateAndivele se curata si se lasa intregi. Se pun la fiert in apa cu sare, apoi se scurg si se asaza intr-un vas cu unt topit. Se asezoneaza cu suc de lamaie, se acopera si se pun sa fiarba la foc mic, in zeama pe care o lasa. Se servesc stropite cu vin de Madera sau cu sosul din vas, limpezit. Reteta aceasta este imprumutata de la H. Pellaprat.Truites dâOstrov à la Norvegienne - Pastravi de Ostrov à la NorvegienneEste un fel care se serveste rece si a carui reteta o intalnim la Auguste Escoffier, in "Ma cuisine". Pestele trebuie mai intai posat (fiert) si racit, apoi i se da cu mare grija pielea deoparte (fara a se taia capul si coada), se decoreaza si se unge tot cu aspic, ceea ce ii va da un aspect lucios. Pe fundul unui platou se pune un pat de aspic limpede, se asaza apoi un postament din orez fiert, de dimensiunea si forma pastravului. Decorati cu creveti roz decorticati si inconjurati orezul cu bucati de castravete scobite in forma unor mici boluri, in care asezati pasta de somon fume. Puteti folosi, de asemenea, la decor rosii mai mici sau jumatati de rosii descojite, inconjurate de un fir de tarhon si avand deasupra un fragment de codita de patrunjel verde. Se mai decoreaza cu unt verde, folosindu-va de un cornet, sau cu felii de sfecla rosie, fiarta, marinata si garnisita cu salata de creveti ori cu jumatati de ou rascopt, uns cu aspic. Se serveste de obicei cu un sos rusesc, pus alaturi in sosiera. Garniturile pot varia, Escoffier propunand, de asemenea, funduri de anghinare cu salata de creveti, barchete de foitaj cu piure de somon fume, oua rascoapte si salata verde.Gaufrettes - GofretePuneti intr-un castron 200 g de faina, 200 g de zahar si 5 galbenusuri, doua plicuri de zahar vanilinat. Amestecati bine, incorporand putin cate putin 400 ml de lapte si 100 g de unt topit. Aluatul trebuie sa fie lichid, pentru a putea fi varsat in forma de la masina speciala pentru gofre; la nevoie, adaugati inca putin lapte. Incalziti masina pentru gofre, ungeti forma cu putin unt, turnati un polonic de aluat in forma de jos, inchideti aparatul si lasati sa se coaca. Daca aveti o forma separata, procedati la fel si puneti forma pe foc. Cand sunt gata, se scot din forma si se presara cu zahar pudra inainte de a le servi. Reteta ne este oferita de E. Darenne si E. Duval, in "Patisserie moderne". Aceeasi doi mari patiseri francezi ne mai propun cateva retete pentru acest preparat. Iata, de exemplu, reteta de gofrete à la flamande. Se pun 500 g de faina intr-un vas si in mijloc se asaza 15 g de drojdie dizolvata in putin lapte caldut. Se adauga patru oua, 10 g de sare si o cantitate suficienta de lapte pentru a obtine o compozitie lichida, asemanatoare celei pentru clatite. La sfarsit, se mai adauga 50 g de zahar pudra, 125 g de unt topit si esenta de vanilie. Se lasa la cald pana drojdia face aluatul sa isi dubleze volumul. Se procedeaza apoi la fel ca in reteta obisnuita. |
RESTAURANT SPLENDID-PARC
| |
|
DE-ALE VREMII
|
STATISTICA. In acest an venitul national pe cap de locuitor era de 94 de dolari (fata de 76 - in Grecia, 81 - in Bulgaria, 108 - in Ungaria, 246 - in Franta). In Romania erau 716 milionari, dintre care 7 cu peste 10 milioane, 70.529 cu un venit de peste 100.000 de lei si 304.4100 cu un venit intre 20.000-40.000 de lei;
INAUGURARE. La Targu Jiu, au fost inaugurate cele trei opere ale lui Constantin Brancusi: Poarta Sarutului, Masa Tacerii si Coloana Infinitului.
LUNA BUCURESTILOR. Cu ocazia celei de-a patra editii a "Lunii Bucurestilor", firma olandeza "Philips" efectueaza primele demonstratii publice de televiziune din Bucuresti (prima emisiune publica de televiziune s-a realizat abia peste 18 ani, la 31 decembrie 1956), in parcul National Carol al II-lea (actualul parc Herastrau).
|