x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Revelion si primavara

Revelion si primavara

11 Feb 2005   •   00:00

In parcul Nichita Stanescu din Bucuresti canta fanfara. E sarbatoare. Chinezii si romanii sarbatoresc ca la carte Revelionul dupa calendarul chinezesc.

VERONICA GUZUN

COADA. Romanii au avut ocazia sa guste din mancarurile chinezesti contra cost
Conform calendarului chinezesc, miercuri, 9 februarie a inceput anul cocosului de lemn. Cu aceasta ocazie, comunitatea chineza din Capitala a sarbatorit din plin chiar in fata ambasadei lor. Nu au lipsit bucatele traditionale: pui schangai, coltunasi, orez.

DESERT. In prima zi a noului an, chinezii se abtin de la mancarurile cu carne. Se crede ca acest lucru le va asigura o viata lunga si sanatoasa. Cu ocazia Festivalului Primaverii, caci asa se mai numeste Revelionul chinezesc, oaspetii sunt serviti cu orez, salata si Thang Yan - un fel de supa dulce in care sunt fierte niste sfere din faina de orez. Sferele sunt umplute cu zahar negru. Multi curiosi si-au cumparat o portie de Thang Yan. "Sunt dulci, sunt gustosi, dar mi se par simpluti, adica nu vor face parte din mancarurile mele preferate", ne-a spus Raluca Stefan, studenta care a venit la acest eveniment si a gustat Thang Yan. In prezent acest preparat se vinde congelat, asemeni coltunasilor.

CEREALE. Revelionul chinezesc dureaza 15 zile si se incheie cu Sarbatoarea Lampilor. In ultima zi, gospodinele pregatesc Zi Mi Zhou. "El se prepara din orez negru, grau si fasole neagra, toate fierte in apa indulcita, este mancarea preferata a copiilor", ne-a declarat Tang Qi, unul din participantii la Festivalul Primaverii.

In cele doua saptamani, cat dureaza sarbatorirea Anului Nou, pe masa sunt si preparate picante, cum ar fi coltunasii chinezesti. Acestia sunt umpluti cu un amestec de carne de porc, ciupereci, usturoi si condimente. Se servesc cu sos de soia. Mihai Neagu, chelner la un restaurant chinezesc, ne-a spus ca aluatul pentru acesti coltunasi se face dupa o reteta veche care este tinuta in secret.

VESELIE. Dansul dragonului, un numar traditional, a fost interpretat de studentii de la Facultatea de Limbi Straine, specializarea Chineza. Totusi, putini au fost acei care au avut curiozitatea sa vina la acest eveniment si sa "guste" din traditiile Asiei. In fiecare an Revelionul este sarbatorit pe date diferite. In 2005 el a nimerit pe 9 februarie. Pentru chinezi acesta este anul 4703, anul cocosului de lemn. Revelionul este pentru ei cea mai importanta sarbatoare a anului, cu aceasta ocazie familia se reuneste in jurul unei mese pline cu bucate traditionale. Ei poarta rosu - culoare care, conform superstitiilor, le va aduce noroc, sanatate si prosperitate. Fiecare din cele 15 zile de sarbatoare au o semnificatie. De exemplu in a 5-a zi se sta acasa, pentru a nu aduce ghinion prietenilor. Iar in a patra zi se viziteaza socrii.

REZERVA

"Thang Yan seamana cu coltunasii la consistenta, dar sunt dulci. Mi se par simpluti, adica nu vor face parte din mancarurile mele preferate" - Raluca Stefan, studenta

INCANTARE

"La Sarbatoarea Lampilor, noi preparam Zi Mi Zhou, din orez negru, grau si fasole neagra. Este mancarea preferata a copiilor, pentru ca e dulce" - Tang Qi, participant la eveniment
×
Subiecte în articol: gastronomie