GEOGRAFII CULINARE
â¦Am cunoscut-o intamplator. Este refugiata din Irak si a gasit in Romania linistea de care nu avea parte cand era acasa. Aici a invatat o noua limba, a inceput o noua viata, si-a facut noi prieteni. Insa cand vine ziua de luni, ea prepara lipii dupa reteta pe care a deprins-o de la 12 ani, atunci cand a intrat pentru prima data in bucatarie, sa invete sa devina o gospodina adevarata.
De cum am intrat in casa, doamna Suhaela s-a apucat de treaba. A scos din dulap o sticla goala de bere, in loc de sucitor, a rasturnat jumatate de pachet de faina intr-un lighenas de plastic, a pus sa se dizolve un pic de drojdie intr-un pahar cu apa si a inceput sa explice cum se prepara lipiile. Povestea atat de raspicat, incat puteam sa o inregistrez pe reportofon si sa fac o emisiune gastronomica radiofonica. "La un kg de faina aveti nevoie de un sfert de pachetel de drojdie de 25 g. Facem un cuib de faina, iar in mijloc turnam ulei. Apoi adaugam apa, in care am dizolvat drojdia, cu un pic de sare si o lingura cu zahar. Mai punem si patru linguri cu lapte si amestecam bine. Adaugam apa putin cate putin. Depinde cat de insetata este faina", imi spune ea in timp ce framanta cu multa sarguinta aluatul. Coca pentru lipii trebuie sa fie tarisoara. Dupa ce ingredientele au devenit un tot intreg, doamna Suhaela a scos un prosop alb si a "infasat" ligheanul ca pe un bebelus caruia abia i-a dat viata, apoi a acoperit comoara cu un covoras gros de lana. Timp de o jumatate de ora am lasat botul din faina singur in bucatarie. Chiar daca ne-am mutat in sufragerie, am vorbit mai mult in soapta, sa nu deranjam coca.
La un pahar de suc de vorba, Suhaela mi-a spus: "Primul lucru pe care trebuie sa il faci, cand te apuci de treaba asta, este sa vezi daca nu cumva ai in casa pepene galben. Mirosul lui puternic este absorbit cu usurinta de drojdie si atunci aluatul nu se mai incheaga, devine atat de moale, incat nu poti face nimic cu el".
Pentru gospodina cu care stau de vorba, lipiile sunt un simbol al uniunii, al familiei. "Eu pregatesc lipii din doua kilograme de faina o data, altfel nu ne ajung. Daca, prin nu stiu ce intamplare, raman cateva lipii si se usuca, eu le folosesc in salata. Nu se iroseste nici o faramitura, pentru ca e un mare pacat sa arunci lipiile."
Linistea si caldura i-au priit botului de coca, a crescut voiniceste. Suhaela l-a impartit in cinci parti, pe care le-a intins cu mare indemanare. "Este important sa le intinzi un pic, apoi le ascunzi iar sub prosop, le lasi 5 minute sa se odihneasca si iar le iei la intins, pana ajung subtiri de vreo 3 milimetri." Doamna Suhaela a strans cu grija toata faina ramasa pe masa dupa ce a intins lipiile.
"Acum urmeaza testul aragazului, daca lipiile ies bine, inseamna ca aragazul incalzeste uniform. Lasam cuptorul sa se incalzeasca si lansam prima lipie." Minunea nu a intarziat. Lipia a inceput sa se umfle si sa se umfle, ca un balon din aluat, pana s-a separat in doua fasii. M-am gandit ca poate nu am vazut eu bine, ca au intrat in cuptor doua lipii o data. Dar nu, miracolul s-a repetat si a doua si a treia oara. Unul dintre secretele cresterii este ca lipia sa nu aiba pic de faina pe ea atunci cand intra in cuptor. De asemenea, ea trebuie intoarsa de pe o parte pe alta, ca sa se coaca uniform. Cele cinci lipii s-au facut foarte repede. Intre timp, pofta si curiozitatea noastra au atins cote maxime. "Pacat ca nu am luat niste rosii si branza sa ne asezam la masa", a spus Suhaela cand a inchis aragazul. Totusi, a rupt o lipie in trei si am gustat fiecare din produsul muncii noastre. Pe celelalte le-a pus in punga de plastic si le-a ascuns in congelator, pentru alti oaspeti care ii vor trece pragul.
|
"Eu cred ca doar oamenii cu suflet mare stiu cu adevarat sa gateasca, pentru ca daca mancarea nu este preparata din toata inima, cu daruire, acest lucru se simte, bucatele sunt seci si nu iti priesc"
Suhaela, refugiata din Irak |
Citește pe Antena3.ro
|
MASA Cu LIPIILipiile se potrivesc foarte bine si cu mancarea traditionala romaneasca. Tochitura, micii, friptura, carnea la gratar sunt doar cateva dintre preparatele langa care puteti servi lipii. Lipiile pot avea trei marimi. Cele mici (aproximativ 20 cm diametrul) sunt folosite pentru a prepara copiilor sandvisuri pentru scoala. In cele mijlocii (aproximativ 25 cm diametrul) se poate pune carne, orez, legume, dupa care se pun la cuptor, pentru a le servi calde. Lipiile mari (aproximativ 30 cm diametrul) fie se servesc cu umplutura din carne si legume, fie se taie in patru si se pun pe masa in loc de paine. Lipiile ramase de la masa se pastreaza in congelator. Cand aveti oaspeti, le puteti umezi si apoi pot fi puse pentru cateva minute in cuptor, intorcandu-le de pe o parte pe alta. Cand le veti scoate vor parea proaspete. In Irak exista o lipie traditionala, care se prepara din faina de orez. Acest fel de lipie se face foarte greu, pentru ca orezul se farama cu un mai de lemn intr-un vas imens. Lipiile din orez se servesc cu carne de camila. Este o mancare traditionala care se serveste doar la mesele bogate de la nunti. |
|
SALATA DE LIPIISe rup bucatele mici de lipie si se prajesc in ulei de masline. Se iau de pe foc si se lasa sa se raceasca. Intre timp, preparam un amestec din frunze de menta, rosii, varza, castraveti. Taiem legumele ca pentru salata, adaugam un pic de suc de lamaie, ulei de masline, sare. La sfarsit punem bucatele de lipie prajite. Amestecam bine. |
|
SHAORMA DE CASA |