x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sampania - O bautura aristocrata si fina

Sampania - O bautura aristocrata si fina

de Anna Borca    |    13 Mai 2006   •   00:00
Sampania - O bautura aristocrata si fina

Un calugar benedictin este cel care a fost harazit sa descopere nobila bautura numita sampanie, "chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe".

Sampania... O bautura aristocrata. Aromata, fina, aparte, subtila, usoara, imbatatoare - cand nu respecti masura, este "chintesenta a ceea ce constituie calitatile bauturilor lui Noe", cum o numea Michel Onfray, un filosof al gustului. S-a mai spus ca nu se cunosc "betii care sa-i poata fi puse in carca" si care sa lase sa se vada "vulgaritatea, grosolania, domnia raului". De asemenea, ea are toate insusirile altor vinuri, dar, in schimb, nu are nici unul din defectele lor.

ISTORIE. Daca Biblia ni-l aminteste pe Noe, care a gustat cel dintai vinul, cine a fost cel harazit sa descopere in epoca moderna nobila bautura? Un ales al Celui de Sus, calugarul benedictin al ordinului Sf. Bruno Dom Pierre Perignon. Sa prezentam pe scurt biografia sa. Nascut in anul 1638, in orasul Sainte-M...nehould, din renumita regiune viticola Champagne (loc cunoscut si de pruncii din toata lumea ca se afla in Franta!), la varsta de 20 de ani devine calugar la Manastirea Saint-Varme. Ochiul intelept al abatelui, intuind calitatile tanarului frate, l-a numit de la inceput administrator. Se ocupa de gestiunea financiara a manastirii, de exploatarea padurilor si culturilor, intr-un cuvant de gospodaria abatiei. Reguli canonice fac ca dupa o vreme sa fie numit chelar (in acceptia noastra ortodoxa) la Manastirea Hautvillers. Spre sfarsitul vietii ajunge staret al capelei Saint-Nivard. Se spune despre miticul Dom Perignon ca era inzestrat, in afara de intuitie si inteligenta extraordinare, cu o deosebita sensibilitate a gustului. Spre exemplu, strugurii proaspeti dintr-un cos putea sa-i sorteze dupa solul care i-a produs si apoi sa-i combine astfel incat sa obtina un sort de vin cu virtuti alese, posibil de apreciat cu TOATE cele cinci simturi ale degustatorului. Iar in ultimii ani de viata, cu toate ca isi pierduse unul din aceste simturi, vederea, era in stare, gustand struguri proveniti din diverse locuri, sa indice in ce proportii trebuie amestecati spre a realiza noi soiuri de vin.

SAMPANIA. O bautura nelipsita in noaptea dintre ani

VIGOARE BAHICA. Cum s-a ajuns totusi la sampanie? Dom Perignon prepara o bautura alcoolica cu "basicute care urca". Aceste componente gazoase sunt, in acceptiunea sa, "dovada existentei cerului". Onfray face o inteleapta comparatie. Omul de stiinta Newton si contemporanul sau, Dom Perignon, erau preocupati de o problema a timpului lor: gravitatia universala. Au ajuns la rezultate spectaculoase in istoria universala: unul elaborand teorii din merele care cad, celalalt preparand bauturi cu "basi-cute urcatoare" din struguri.

Dom Perignon, dorind sa pastreze "vigoarea bahica" a sortului de vin "cu bulbuci", ce nu se lasa "arhivat" in sticle, a descoperit momentul si recipientul potrivit pentru imbutelierea vinului vinurilor, ceea ce numim astazi sampanie.

Astfel a aparut, dupa observatii rabdatoare ale multiplelor experiente, sticla-pastratoare a licorii naravase. Tot el a inlocuit caltii de canepa imbibati in ulei, care se foloseau la astuparea sticlelor, cu dopul de pluta. Calugarul oenolog, studiind felul in care se formeaza spuma cand facea experiente cu noua bautura (precum alchimistii, se folosea de felurite eprubete), a creat si modelul actualelor pahare, numite in Franta "flutes de Champagne".
×
Subiecte în articol: bautura gastronomie