CALENDAR GASTRONOMIC
In ziua de 18 februarie, atunci cand este Lasatul Secului pentru Postul Pastelui, este ultimul festin la care participa toti cei ai casei. Se pregatesc mancaruri din carne, oua si lapte, intr-o cantitate considerabila, ca sa nu le mai duca nimeni dorul pe perioada celor sapte saptamani de post.
O data incheiata petrecerea, urmeaza prima saptamana de interdictii atat alimentare, cat si de ordin spiritual. Nu intamplator se spune si despre primele sapte zile din post ca reprezinta Saptamana Mare. De fapt, fiecare zi are un nume propriu ce ascunde o serie de semnificatii insotite de ritualuri. Prima saptamana de post creeaza conditiile purificarii fizice, cat si celei spirituale, curatire esentiala pentru primirea vestii Invierii Domnului.
Ziua de luni mai poarta numele de "Lunea Curata". Numele nu a fost ales la intamplare, caci toate activitatile desfasurate in aceasta zi au scopul de a-i pregati pe credinciosi. Se spala toate vasele in care s-a gatit mancare de dulce. Curatirea merge pana acolo incat, in afara de vase, se curata chiar si mesele, usile sau vatraiele de langa soba. Fiecare merge pe la vecini sa se impace, petrec impreuna si beau vin pentru a se curati si in interior. Se umple borsul, iar pentru ca acesta sa fie suficient de acru, fiecare gospodina are secretul ei. De cele mai multe ori insa era tras de ureche cel mai aspru si mai rau om din sat. Cu cat acesta se infuria mai tare, cu atat se acrea borsul mai mult. Pentru ca sa fie aparati de pericole, gospodarii obisnuiesc sa tina post negru, doar cu apa si paine.
Martea Incuiata
Prima marti din post se mai numeste si "Martea Trasnetelor" sau "Martea Incuiata". Cea mai importanta interdictie este legata de tesut si cusut. Se spune ca cei care imbraca hainele cusute in aceasta zi de marti vor fi trasniti atunci cand le vor purta. Acelasi lucru se intampla si cu cei care sapa martea, caci asupra terenurilor lor se va abate grindina si cu greu vor scapa fara pagube mari.
|
Orez cu legume |
Citește pe Antena3.ro