x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Sapte mancaruri cu noroc

Sapte mancaruri cu noroc

de Cristina Andreea Calin    |    27 Dec 2006   •   00:00

Revelion european - Estonia
Sarbatorile de iarna, in spirit estonian, sunt strans legate de numerele magice: sapte, noua sau doisprezece. In seara de Craciun, estonienii mananca din acelasi fel de bucate de sapte, noua sau chiar douasprezece ori, pentru ca au credinta ca in acest fel vor avea noroc.
Revelion european - Estonia
Estonia este tara in care traditiile se mai pastreaza inca, de la costume pana la bucate

Sarbatorile de iarna, in spirit estonian, sunt strans legate de numerele magice: sapte, noua sau doisprezece. In seara de Craciun, estonienii mananca din acelasi fel de bucate de sapte, noua sau chiar douasprezece ori, pentru ca au credinta ca in acest fel vor avea noroc.

Barbatii care vor manca de sapte ori in noaptea de Revelion vor avea puterea a sapte barbati pe parcursul anului ce va urma. Pentru ca se crede ca strabunii si spiritele vin in vizita la cei dragi in aceasta noapte, estonienii lasa masa plina cu bucate pana in zori.

IN FAMILIE

Craciunul sau Joulud este o sarbatoare care tine de familie atat de mult, incat in secolele trecute, nici unui strain nu ii era permisa prezenta in casa in prima zi de Craciun. Mai mult, daca cea care se nimerea in vizita era o femeie, atunci stapanii casei traiau cu impresia ca tot anul vor avea ghinion. Masa de Craciun a estonienilor nu este foarte sofisticata. Carne de porc, varza murata, cartofi copti, sangerete, salata de cartofi cu sfecla rosie si desert cu martipan sau ghimbir sunt doar cateva dintre preparatele cu care se desfata estonienii in Noaptea Sfanta.

Sült

  • Ingrediente: 500 g picioare de porc, 1.250 g cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g telina, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 75 g usturoi, 50 g sare, doua oua fierte.
  • Preparare: Capul si picioarele de porc se trec prin flacara, se portioneaza, se spala, se oparesc si se fierb impreuna cu carnea. Dupa spumare, se adauga zarzavatul si se continua fierberea, pana se desprinde carnea de pe oase. Aceasta se pune in farfurii sau forme decorate cu felii de oua si de morcov taiate cat mai frumos. Supa se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga usturoiul pisat.
  • ×